Aha! – René

V deníku Aha! se dočkáme i v pátek 30. října 2009 za 52,- Kč domácí produkce. Ke koupi by měl být časosběrný dokument René.

"Proč žádná část mýho zasranýho života nedopadla dobře? To neví nikdo. Ani Bůh. Bůh má volno a čte si porno," píše ve svém Deníku zapomenutého nenapravitelný kriminálník a také osobitý spisovatel René Plášil, hlavní postava dalšího dokumentu Heleny Třeštíkové.

 

Ryze dokumentární film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován filmovou kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, muže stále se pohybujícího na hraně zákona, který napsal a publikoval dvě knihy. Čas proměny z mladíka v muže, který se úspěšně stylizuje do role desperáta, zaznamenávala režisérka Helena Třeštíková na pozadí významných politických změn střední Evropy.

 

 

Reného příběh začíná ve vězení pod socialistickými plakáty, pokračuje během sametové revoluce a dostává zdánlivou pointu amnestií tehdejšího prezidenta Václava Havla. René se ale brzy vrací zpět do kriminálů, aby tak vstoupil do Evropské unie opět jako vězeň. V průběhu let strávených za mřížemi, zejména za krádeže, se nechal potetovat na celém těle, utekl z vězení a zase byl chycen, vydal dva romány, vykradl byt samotné režisérce, prožil dva milostné příběhy, onemocněl roztroušenou sklerózou a psychologové u něj zjistili nadprůměrnou inteligenci.

 

Zajímavým způsobem je ve filmu nastíněn motiv vztahu režisérky a jejího "objektu zkoumání", který se někdy cítí jako prostitut prodávající za mrzký peníz svůj životní příběh, ale návštěvy filmového štábu či nesčetné dopisy adresované Heleně Třeštíkové jsou pro něj mnohdy jedinou útěchou.

 

 

Krk hlavního protagonisty tohoto časosběrného dokumentu „zdobí" anglicky nepřesně vytetovaný nápis „Fuck of people".

 

Režisérka za film získala jako první český dokumentarista cenu Evropské filmové akademie.

Žánr: Dokument

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 83 minut

Premiéra v kinech ČR: 24. července 2008

Režie, námět, scénář: Helena Třeštíková

Produkce: Pavel Strnad, Kateřina Černá, Anna Becková

Hudba: Tadeáš Věrčák

Kamera: Martin Kubala, Petr Pešek, Stano Slušný, Marek Dvořák, Ondřej Belica, Václav Smolík, Miroslav Souček, Vlastimil Hamerník

Střih: Jakub Hejna

Dramaturgie: Michael Třeštík, Jan Gogola ml., Martin Štoll, Darja Macáková

Zvuk: Vladimír Nahodil, Pavel Sádek, Jan Valouch, Václav Hejduk, Miroslav Šimčík, Štěpán Mamula, Daniel Němec, Zbyněk Mikulík, Petr Provazník

Společnost: Negativ s.r.o.

Hrají: René Plášil, Helena Třeštíková

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky, německy, francouzsky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: trailer, fotogalerie, filmografie Heleny Třeštíkové, předávání ceny Evropské filmové akademie, René v pořadu „Uvolněte se, prosím"