Codi – Vzkříšení dávných světů 1 – Síla a sláva

Vydavatelství Codi v úterý 27. října 2009 zahájilo novou sérii Vzkříšení dávných světů a za 49,- Kč byl ke koupi první díl Síla a sláva. Brána do světa záhad. Kartaginci, Římané a Inkové vybudovali mocná impéria, která padla a zanikla v historii. Proč? Ponořte se do tajemství dávných civilizací za pomoci hraných rekonstrukcí, dávných artefaktů a odborných komentářů.

Celé dějiny lidstva provází vznik, vzestup a pád, mnohdy i zánik lidských společenství, národů, států a kultur, celých civilizací. vzpomeňme říši Alexandra Velikého, Mongolsko za vlády Čingischána či Čínské císařství, v novověku Britské impérium, nebo 6 let trvající "tisíciletou" Třetí říši…

 

Ve starověku a středověku vznikaly a rostly slavné, důmyslně organizované a spravované civilizace, které vykazovaly udivující množství nových myšlenek, technických a vědeckých nápadů a vynálezů a uměleckých inovací, z nichž se učí a čerpají poučení další generace lidí na celém světě. Některé z nich vydržely dlouhá staletí, jiné se zhroutily tak rychle, jak rychle vznikly, a zůstaly po nich jen prachem zaváté památky a vzpomínky.

 

Tento díl ukazuje vzestup a pád tří velkých říší: Fénické říše trvající zhruba od roku 1500 př.n.l. do roku 332 př.n.l., vzniklé na území dnešního Libanonu a rozkládající se postupně na celém pobřeží Středozemního moře, jehož součást Kartágo však přetrvala až do roku 203 př.n.l.); Římské říše trvající v obou svých dvou podobách (republika a císařství) od 8. století př.n.l. do zhruba poloviny 1. století n.l.; a necelých sto let (1438 až 1533) existující Říše Inků.

 

Každá z těchto říší vznikla na jiných základech, každá měla jiný charakter a jiné společenské zřízení, každou tvořily jiné ideje a zájmy, každá z nich po sobě zanechala jiný odkaz, jiné tradice a jiné památky, ale každá nakonec skončila v propadlišti dějin. Bude tento osud i osudem naší civilizace?

Žánr: Dokument

Délka: 54 minut

Původní název: Ancient Worlds: Brought to Life – Ancient Power, Ancient Glory

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný