DVD edice – Mrtvé duše

Na stránkách DVD edice se včas a předstihem objevil soupis plánovaných titulů, ale konkrétní data vydání jsou jako vždy na počátku měsíce neznámá. Informace tak připravujeme s předstihem. Konkrétní den vydání, v tomto případě dnešní pondělí 23. listopadu 2009, zjistíme až při vydání. Za obvyklých 49,- Kč je ke koupi další příspěvek k poznání severské kinematografie Mrtvé duše (dosud u nás uváděno pod jménem Neklidné duše). Starý dům vítá nové nájemníky úkazy, z nichž se všem ježí vlasy hrůzou. A skrývá neméně děsivé, hrůzyplné tajemství…

Říká se, že než se stěhovat, je lepší raději rovnou vyhořet. Signe a Tommy jsou mladí manželé, kteří už mají dost městského způsobu života a stresu. Proto se odhodlají ke změně a odstěhují se svou sedmiletou dcerou na venkov. Koupí starý podivný a okouzlující dům v Glamstrup, kde chtějí začít nový, poklidný život.

 

 

Jak se ale nastěhují, začínají se v domě sít nevysvětlitelné věci. Vybrali si totiž dům, ve kterém, jak záhy zjistí, rozhodně nebudou bydlet sami.

 

 

 

Krátce po přistěhování se začínají stávat svědky nepochopitelných, nadpřirozených úkazů, které zřetelně vypovídají, že na tomto místě se stalo něco opravdu zlého. A není to ani moc dávno. Jídlo shnije, jakmile jej přenesou do jiného pokoje, na dveřích se objevují divné znaky a Bianca si povídá s imaginárním kamarádem. I když její rodiče žádného chlapce nevidí, Bianca stále trvá na tom, že je přítomen.

 

 

Nejhorší obavy nových majitelů se brzy naplní. V tomto zvláštním, rušivém kusu architektury se před třemi lety zabíjelo. A kdosi si nepřeje, aby krvavá jatka upadla v zapomnění. Jenže rozluštění tajemné hádanky, co všechno se tu vlastně děje, může stát každého hledače pravdy život. A možná i víc.

 

 

Těch málo diváků je spokojeno:

 

Duchařský příběh se standardní krimi zápletkou a docela dobrou atmosférou. I když ničím nepřekvapí, neboť základní dějové schéma je vcelku jasné a divák skoro celý film pouze tipuje hlavního viníka, zaslouží dánští tvůrci pochvalu. Celkové rozuzlení příběhu trochu překvapivé.

 

Žánr: Thriller / Horor / Drama / Mysteriozní

Země původu: Dánsko

Rok vzniku: 2005

Délka: 89 minut

Původní název: Bag det stille ydre

Světová premiéra: 27. května 2005 – Dánsko

Režie: Martin Schmidt

Scénář: Dennis Jürgensen

Produkce: Peter Aalbæk Jensen, Jørgen Kristiansen, Mads Peter Ole Olsen, Thomas Stegler

Hudba: Joachim Holbek

Kamera: Jan Weincke

Střih: Nanna Frank Møller

Kostýmy: Lisa Andersen

Společnost: Wise Guy Productions / Scanbox Entertainment / Zentropa Entertainments

 

 

 

Natáčeno: Antelope Valley, Kalifornie, USA / Borrego Springs, Kalifornie, USA / Falcon Lair Estate – 1436 Bella Drive, Bel Air, Los Angeles, Kalifornie, USA / Griffith Park – 4730 Crystal Springs Drive, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Anne Birgitte Lind (Signe), Jakob Cedergren (Tommy), Dejan Cukic (David), Andrea Vagn Jensen (Marianne), Lykke Sand Michelsen (Sara), Laura Christensen (Jane), Rebecca Løgstrup (Bianca), Per Andersen (Martin), Albert Bendix (Hans Nielsen), Zlatko Buric (Drago), Ole Drost (Olav), Jan Hertz (realitní makléř), Tine Høst (dívka na kole), Pelle Kastrup (Oliver), Pittie Kristiansen, Pernilla Larsson (Moren), Ronya Lina Larsson (Døv Pige), Thure Lindhardt (Charlie), Lis Lindstad, Jens Okking (policejní důstojník), Morten Suurballe (Anders Svendsen), Christina Therms (Marcella), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 dánsky, 5.1 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: z naší nabídky  

A jen tak pro zpestření – v malém nevynikne dostatečně. Co všechno se může stát, když někdo pospíchá se zveřejňováním informací. Pro nechápavé – titulek pod názvem filmu.

Chybička se vloudí