Amercom – Encyklopedie II. světové války 31 – Skandinávie: Zapomenutá fronta – 2. část

To, co zůstalo na svém místě v pondělí 2. listopadu 2009, je další díl Encyklopedie II. světové války z vydavatelství Amercom s pořadovým číslem 31. Přílohové DVD nese název Skandinávie: Zapomenutá fronta – 2. část a obvyklá cena je 99,- Kč.

Tištěná podoba Encyklopedie nese název Plány operace „Watchtower". Kapitoly Historie jsou nazvány – Plány operace Watchtower, Vylodění na ostrovech Tulagi, Gavutu a Tanambogo, Guadalcanal, Boje na Nové Guineji, Výsadkové prostředky. Sekce Militarie nabízí Letadla 1939-1945. Kalendárium se zabývá nejdůležitějšími událostmi dubna a května 1943.

 

V dalším čísle bychom měli najít kapitoly Válka v Číně, Barmská bojiště, Nová japonská ofenziva.

 

Obsah DVD:

 

 

Skandinávie: Zapomenutá fronta – 2. část.

 

 

Sovětsko-finský konflikt se stal prvním z řady bojů o Skandinávii a vytvořil podmínky pro rozšíření války Německa s Franci a Anglií i na norské území. První lord britské admirality Winston Churchill prosazoval vylodění u Narviku na severozápadním pobřeží Norska. Tento krok se měl jevit jako pomoc Finům, ale hlavně šlo o odříznutí Třetí říše od železné rudy a přesun bojů na sever. Tam by Británie mohla využít své jednoznačné převahy na moři. I Němci však měli svůj plán – operaci Weserübung. Začátkem dubna 1940 obsadili Dánsko a zahájili invazi do Norska. Britskou vládu tento krok zaskočil, nakonec se však rozhodla útok na Narvik přece jen provést…

 

Volba kapitol

Žánr: Válečný / Dokument

Délka: cca 52 minut

Původní název: Battlefield: Scandinavia – The Forgotten Front

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný

 

Nastavení zvuku a titulků