Aha! – Mr. Brooks

V tipovací loterii oznámených titulů zkusíme hádat, že třetí film z Hvězdné edice bude s logem Aha! v pátek 6. listopadu 2009 za 59,- Kč kriminální drama Mr. Brooks. Má vše, co kdy chtěl, ale musí to skrývat.

Mr. Brooks je film o potlačovaných touhách a vnitřním souboji každého z nás s našimi vlastními démony. Earl Brooks (Kevin Costner) právě obdržel cenu Muž roku od obchodní komory a pronáší svůj dojemný, vtipný a hlavně americký projev díků. Žije po boku své krásné ženy a dospívající dcery, která pilně studuje na univerzitě. Jen málokdo v sále tuší, co je Brooks skutečně zač. V roli Brooksova schizofrenního alter-ega Marshalla se představí vynikající William Hurt.

 

 

V noci se po městě pohybuje jako nekompromisní vrah, který své oběti vždy vyruší při milování a dvěma dobře mířenými ranami zastřelí. Nezůstávají po něm žádné stopy, jen těla jsou vždy naaranžována do různých pozic. Brooks se snaží vraždění ukončit, ale Marshall je v něm příliš silně zakotven a tak se Brooks propadá stále hlouběji.

 

Vyšetřující inspektorka Tracy Attwood (Demi Moore) se nemůže dopátrat k jediné kloudné indícii. Navíc má osobní problémy nejen se svou prací, ale i s kriminálníky, které dostala do vězení, snaží vyrovnat s nepřízní otce, kterého zklamalo to, že nemá syna. A navíc ji bývalý manžel vydírá, aby získal alespoň část jejího dědictví.

 

 

Film velmi stroze a šokujícím způsobem ukazuje Brooksovu proměnu v monstrum. Scény vražd jsou chladné, odosobnělé, jen Brooksův prožitek je znásobován různými krátkými detaily na umírající pár.

 

Brooks, výborný manažer, milující otec a dokonalý vrah je při jedné vraždě vyfotografován náhodným svědkem. Přehlédl totiž roztažené závěsy. Svědek věc nepředá policii, ale na oplátku chce, aby se mohl vražd účastnit. Z téhle situace se už ani Brooks nemůže dostat zrovna lehce.

 

Zneklidňující otázka, jak se z charismatického souseda, obchodního partnera a člena harmonické rodiny může vyklubat chladnokrevný vrah, pronásleduje společnost už dlouhá léta – a inspiruje scénáristy a filmaře k tomu, aby zavedli diváky do temně fascinujícího světa plného napětí.

 

 

Film Mr. Brooks je neotřelým zpracováním klasického příběhu o tom, jak může člověk vést dvojí život, který má velmi zářivou i velmi temnou stránku. Je pan Brooks fantastický člověk, kterého byste měli rádi za přítele – nebo šílený zabiják, jehož byste rozhodně nechtěli potkat v temné uličce?

 

Pro diváky příjemné překvapení – stylové, napínavé, působivé, hravé, nápadité, drzé – Kevin Costner nečekaně ve formě, byť zastíněn Williamem Hurtem. Při hlubším zamyšlení je prý sice scénář poněkud překombinovaný a občas má logické mezery, přesto spokojenost převládá. A hodně diváci film srovnávají se seriálem Dexter.

 

Žánr: Krimi / Drama / Thriller / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 116 minut

Původní název: Mr. Brooks

Světová premiéra: 22. května 2007 – USA

Premiéra v kinech ČR: 9. srpna 2007

Režie: Bruce A. Evans

Scénář: Bruce A. Evans, Raynold Gideon

Produkce: John J. Anderson, Kimberly C. Anderson, Thomas Augsberger, Kevin Costner, Raynold Gideon, Robin Jonas, Sam Nazarian, Malcolm Petal, Adam Rosenfelt, Marc Schaberg, Jim Wilson

Hudba: Ramin Djawadi

Kamera: John Lindley

Střih: Miklos Wright

Kostýmy: Judianna Makovsky

Výprava: Jeffrey Beecroft

Masky: Francisco X. Pérez

Společnost: Metro-Goldwyn-Mayer / Eden Rock Media / Element Films / Relativity Media / Tig Productions

Natáčeno: Portland, Oregon, USA / Shreveport, Louisiana, USA / Stageworks – 400 Clyde Fant Memorial Parkway, Shreveport, Louisiana, USA

Hrají: Kevin Costner (pan Earl Brooks), Demi Moore (detektiv Tracy Atwoodová), Dane Cook (pan Smith), William Hurt (Marshall), Marg Helgenberger (Emma Brooksová), Ruben Santiago-Hudson (Hawkins), Danielle Panabaker (Jane Brooksová), Aisha Hinds (Nancy Hartová), Lindsay Crouse (kapitán Listerová), Jason Lewis (Jesse Vialo), Reiko Aylesworth (Sheila, Jesseho právník), Matt Schulze (Thorton Meeks), Yasmine Delawar (Sunday), Traci Dinwiddie (Sarah Leavesová), Michael Cole (Atwoodův právník), Jim Farnum (ceremoniář), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný