Aha! – Enigma

Předtucha příliš nezklamala, jen jsem špatně odhadl logo deníku a cenu. Takže namísto Blesku by nás v Aha! ve čtvrtek 5. listopadu 2009 za nových 59,- Kč měl čekat další off-top-fun film Enigma. Romantický thriller z doby druhé světové války, kdy Němci změnili kódy na svých šifrovacích strojích a konvoje lodí v severním Atlantiku se tak ocitly v ohrožení. 10,000,000,000,000,000 kombinací – do 24 hodin najdi tu pravou!

Britští členové přísně tajného dešifrovacího týmu v Bletchley Parku (známého ve II. světové válce jako "Station X") stojí v březnu roku 1943 tváří v tvář nejhorší noční můře: nacistické ponorky náhle změnily kód, kterým komunikují s německým nejvyšším velením. Bitva o Atlantik dostává nové rozměry.

 

 

Z Ameriky směřují na pomoc Evropě konvoje nákladních lodí, naložených cestujícími, municí a zásobami jídla. Jsou ve vážném ohrožení. V zoufalé snaze zachránit situaci požádají vedoucí činitelé Bletchley Parku o pomoc Toma Jericha, brilantního matematika a kryptoanalytika, který je na zdravotní dovolené. Propuká horečné úsilí o rozluštění ponorkového kódu.

 

 

Jericho však řeší i svou soukromou záhadu: Claire, žena, kterou miluje, zmizela právě v okamžiku, kdy vládní orgány pojaly podezření, že v Parku je špión. Aby se dostal věci na kloub, požádá o pomoc Hester, nejlepší přítelkyni Claire.

 

 

Společně postupují o krok v předstihu před zpravodajskou službou a zkoumají záhadný život Claire. Dospějí k závěru, který odhaluje mezinárodní a osobní zrady.

 

Film podle bestselleru Roberta Harrise je první film společnosti Jagged Films a pro Micka Jaggera je to první role producenta na plný úvazek. Mick Jagger poté, co získal filmová práva, zjistil, že vzácný čtyřdiskový šifrovací přístroj, který používalo německé námořnictvo, se objevil na aukci v Sotheby, a koupil ho. Při produkci byl používán, spolu s třídiskovým šifrovacím přístrojem. Příběh je dějovou fikcí, zasazenou do skutečného prostředí anglických code breakers, kryptoanalytiků, luštících německé depeše šifrované strojem Enigma, zachycené spojeneckými odposlechovými radiovými stanicemi.

 

 

Film je koukatelný, ale podle diváků měl lepší předpoklady:

 

Snaha a dobrý nápad je cítit, ale výsledek je někde v půlce cesty, což je velká škoda. Přes slibné téma a producentské ambice Micka Jaggera nedostál svým ambicím.

 

Žánr: Drama / Romantický / Thriller

Země původu: Německo / Velká Británie / USA / Nizozemí

Rok vzniku: 2001

Délka: 117 minut

Původní název: Enigma / Enigma – Das Geheimnis

Světová premiéra: 22. ledna 2001 – USA (Sundance Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 11. dubna 2002

Režie: Michael Apted

Námět: Robert Harris

Scénář: Tom Stoppard

Produkce: Robert Aarts, David Brown, Guy East, Thomas Garvin, Hanno Huth, Mick Jagger, Ate de Jong, Jeanney Kim, Lorne Michaels, Victoria Pearman, Julian Plunkett-Dillon, Nigel Sinclair, Michael White

Hudba: John Barry

Kamera: Seamus McGarvey

Střih: Rick Shaine

Kostýmy: Shirley Russell

Společnost: Broadway Video / Intermedia Films / Jagged Films / Manhattan Pictures International / Meespierson Film CV / Mulholland Pictures BV / Senator Film Produktion

Natáčeno: Adelphi Building, John Adam Street, Strand, London, Velká Británie /

Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemí / Argyll and Bute, Skotsko, Velká Británie / Chicheley Hall, Chicheley, Newport Pagnell, Milton Keynes, Buckinghamshire, Velká Británie / Devon, Velká Británie / Elstree Film Studios, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Loughborough Great Central Station, Loughborough, Leicestershire, Velká Británie / Luton Hoo Estate, Luton, Bedfordshire, Velká Británie / Nizozemí / Oban, Argyll and Bute, Skotsko, Velká Británie / Tigh Beg Croft, Oban, Argyll and Bute, Skotsko, Velká Británie

Hrají: Dougray Scott (Thomas Jericho), Kate Winslet (Hester Wallaceová), Jeremy Northam (Wigram), Saffron Burrows (Claire Romillyová), Nikolaj Coster Waldau (Jozef ‚Puck‘ Pukowski), Tom Hollander (Logie), Donald Sumpter (Leveret), Matthew MacFadyen (Cave), Richard Leaf (Baxter), Ian Felce (Proudfoot), Bohdan Poraj (Pinker), Paul Rattray (Kingcome), Richard Katz (De Brooke), Tom Fisher (Upjohn), Corin Redgrave (admirál Trowbridge), Robert Pugh (Skynner), Nicholas Rowe (Villiers), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: původně trailer, film o filmu, rozhovory, fotogalerie