Aha! – Marie Antoinetta

Na základě minulé upoutávky jsme dostali vyčiněno (ponechávám mail v původním znění): V informacích máte čpatně uvedené informace o tom, kdo tituly vydává. Tituly, k nimž vlastní práva Bontonfilm, vydává výhradně naše společnost s tím, že k některým edicím máme pouze mediální partnery – např. AHA, BLESK apod. K této přímé spolupráci s PNS jsme bylli nuceni přistoupit z důvodu velkých množstevních ztrát DVD (tyto se pak objevovali na černém trhu). Nic to nemění na tom, že dalším titulem Romantické edice Aha! má být (tentokrát snad opravdu hned v úterý) 10. listopadu 2009 za 99,- Kč svérázné historické drama Marie Antoinetta.

Na naši odpověď už se ale nikdo neozval: Protože jsme "fanouškovský" web a nemáme přístup ani k většině edičních plánů, ani k dodacím listům, vycházíme z toho, co se nám podaří zjistit s předstihem, nebo na obalech právě vydaných DVD. Přiznám se, že někdy jsou údaje na zadní straně pošetky tak zmatečné, že se v nich opravdu těžko orientuji. Navíc není pochopitelně v možnostech našich rodinných rozpočtů všechna DVD koupit a prohlédnout.

Možná je z naší strany používaná nevhodná terminologie, ale bohužel je to pro nás (i naše čtenáře) alespoň nějaké vodítko, protože logo deníku je prostě viditelné a známé.  Jakýmkoli informacím se pochopitelně nebráníme, pokud jste ochotni a schopni dodat podklady, údaje v evidenci dle časových možností opravíme, popřípadě zohledníme v přípravě dalších upoutávek.

A protože nic, tak to znamená, že dál budeme tvořit upoutávky po svém, bez podpory slovutných vydavatelů.

Držitelka Ceny Akademie Sofia Coppola za nejlepší scénář – Ztraceno v překladu,2003 – přináší úchvatný a citlivý obraz neklidného života nejproradnější ženy dějin – Marie Antoinetty. Sedmnáctiletá rakouská princezna se právě provdala za mladého netečného Ludvíka XVI., aby sňatkem s budoucím králem upevnila vztahy mezi oběma mocnostmi.

 

 

Její život na francouzském dvoře zámku ve Versilles není vůbec jednoduchý – všudy přítomné komtesy, princezny, dvorní dámy a bůh ví kdo ještě, k tomu nevelký emocionální zájem jejího manžela, ze všech stran nahlas znějící klepy a pomluvy – a to vše stále dokola v nudném a monotónním koloběhu bez nouzového východu.

 

 

 

Uprostřed všech těch skandálů a intrik se Marie Antoinetta cítí osamělá. Okolnosti ji nutí vzepřít se urozenému i prostému lidu a svým životem podobným rockové hvězdě si tak nad sebou jednou provždy zpečetila svůj osud.

 

 

Svérázný autorčin pokus, jak aktualizovat známý historický materiál, nemůže nikomu zůstat lhostejný. Ve filmu Sophie Coppola mísí fakta s melodramatem a postmoderně laděnou ironickou ódou na luxus, reklamy a módní značky. Dobová atmosféra plná obřadů a krinolín je záměrně narušována rockovou hudbou a královna je pojata jako hvězda a oběť showbyznysu. Není to příběh rozmařilé popravené královny, ale toho, co revoluční tragédii předcházelo. Marie Antoinetta postupně klouže do světa dortů, bot a briliantů, ze kterého pro ni není úniku.

 

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o historický film, ale není to tak úplně pravda. Moderní hudební doprovod a "vylepšení" ve stylu opice po narozeninovém mejdanu nebo pařížského undergroundového tanečního klubu 18. století posouvají celý film spíše někam k romantické komedii.

 

 

Diváci míní, že film je rozverný, kontroverzní a na první pohled skoro drzý a rozdělí diváky na nekritické fanoušky a nesmířlivé milovníky dějepisu.

 

Žánr: Drama / Historický

Země původu: Japonsko / Francie / USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 118 minut

Původní název: Marie Antoinette

Světová premiéra: 24. května 2006 – Francie (Cannes Film Market)

Premiéra v kinech ČR: 17. října 1996

Režie: Sofia Coppola

Námět: Antonia Fraser (román)

Scénář: Sofia Coppola

Produkce: Francis Ford Coppola, Sofia Coppola, Callum Greene, Ross Katz, Christine Raspillère, Paul Rassam, Fred Roos

Hudba (supervize a produkce): Brian Reitzell

Použitá hudba: New Order, The Cure, Siouxsie and the Banshees, Bow Wow Wow, Adam and the Ants, The Strokes, Aphex Twin, Dustin O’Halloran, The Radio Dept, Jean-Philippe Rameau, Antonio Vivaldi, François Couperin

Kamera: Lance Acord

Střih: Sarah Flack

Kostýmy: Milena Canonero

Společnost: Columbia Pictures Corporation / American Zoetrope / I Want Candy / Pricel / Tohokushinsha Film

Natáčeno: Basildon Park, Lower Basildon, Berkshire, Velká Británie / Chateau de Millemont, Millemont, Yvelines, Francie / Chateau de Versailles, Versailles, Yvelines, Francie / Château de Chantilly, Chantilly, Oise, Francie / Hotel du Soubise, Paris, Francie / Lycee Hoche, Versailles, Yvelines, Francie / Opéra National de Paris Palais Garnier, 8 rue Scribe, Paris 9, Paris, Francie / The Belvedere, Vienna, Rakousko / Vaux-le-Vicomte, Seine-et-Marne, Francie

Hrají: Kirsten Dunst (Marie-Antoinette), Jason Schwartzman (Ludvík XVI.), Judy Davis (komtesa de Noailles), Rip Torn (král Ludvík XV.), Rose Byrne (vévodkyně de Polignac), Asia Argento (komtesa du Barry), Molly Shannon (teta Victoire), Shirley Henderson (teta Sophie), Danny Huston (císař Josef II.), Marianne Faithfull (Maria Theresa), Mary Nighy (princezna Lamballe), Sebastian Armesto (hrabě de Provence), Jamie Dornan (Count Fersen), Aurore Clément (vévodkyně de Char), Guillaume Gallienne (Vergennes), Jame Lance (Léonard), Al Weaver (hrabě d’Artois), Tom Hardy (Raumont), Steve Coogan (velvylsanec Mercy), Clara Brajtman (rakouská přítelkyně #1), Mélodie Berenfeld (rakouská přítelkyně #2), Jean-Christophe Bouvet (vévoda de Choiseul), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, polsky, Dolby Surround turecky

Titulky: anglicky, arabsky, bulharsky, česky, estonsky, hebrejsky, hindsky, chorvatsky, islandsky, litevsky, maďarsky, polsky, rumunsky, řecky, slovinsky, srbsky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1 anamorphic widescreen)

Bonus: vynechané scény, film o filmu, „Procházka s Ludvíkem XVI."