Atypfilm – Potkan 007 a UFO

Jestli jsem si tuhle posteskl, že bych chtěl dělat správce „webových stránek" North Videa, pak Atypfilm na tom není s mým hodnocením o mnoho lépe. Minule to byla Rikke – rokle, tentokrát tu máme upoutávku na pokračovací film ohlášený na středu 11. listopadu 2009 za 69,- Kč. Pokusím se v upoutávce na Potkan 007 a UFO vychytat všechny pravopisné chyby, ale výsledek nezaručuji. Disk se objevil na pultech o den později, ve čtvrtek 12. listopadu 2009.

Volné pokračování příběhu Sveina a jeho potkaního mazlíčka. Svein a jeho dvoubarevný potkan Halvorsen jedou na letní prázdniny na venkov, společně s nimi i Sveinovi kamarádi Dan a Melissa a jejich potkani James Bond a Pippi.

 

Děti se těší na to, že budou chodit pozdě spát, že se budou cpát sladkostmi a že budou pomocí babiččina dalekohledu pozorovat oblohu. Sveinova babička totiž nedávno zahlédla na obloze podivné světlo.

 

 

Letní plány na astrologické objevy se však rozplynou, když babička onemocní. Děti jsou v naprostém šoku, když musí být babička umístěna do domova důchodců. Domov dětem nahání hrůzu a jeho obyvatelé vypadají, že jsou naprosto ztraceni v šase i v prostoru.

 

Děti se snaží babičku povzbudit, ale marně, babička už se zdá být taky ztracená. Když se Halvorsen začne chovat úplně stejně jako babička, Svein začne mít opravdový strach. Děti jsou přesvědčené o tom, že se v domově důchodců děje něco záhadného a tak se dají do usilovného pátrání.

 

 

Nakonec zjistí, že se v domově důchodců ukrývají mimozemšťané, kteří z lidí vysávají jejich zážitky a vědomosti. Staří lidé a zvířata mají totiž nejvíc životních zkušeností a tak jsou babička i Halvorsen v obrovském nebezpečí. Aby děti zachránili jejich duše, vloupou se s pomocí potkanů do domova, babičku unesou a schovají se v lese.

 

Záhadné světlo ozáří celou oblohu a ohromený Svein vidí, jak babička a Halvorsen zmizí. Dostali je nakonec přece jen mimozemšťané?

 

 

Zajímavostí je, že se na filmu podílela společnost Fauna and Film Praha.

 

Citujme z dojmů:

 

Film běžel teprve deset minut a já už litoval, že jsem si sebou nevzal spací pytel. Při dvacáté minutě jsem hledal v kapse diazepam. O dalších pět minut později jsem měl pěnu u pusy a šlo to se mnou z kopce, nakonec jsem z kina utekl…

Žánr: Rodinný

Země původu: Norsko

Rok vzniku: 2007

Délka: 72 minut

Původní název: Svein og Rotta og UFO-mysteriet

Světová premiéra: 9. března 2007 – Norsko

Premiéra v kinech ČR: 26. února 2009

Režie: Vibeke Ringen

Scénář: Endre Lund Eriksen, Gunnar Hammer

Produkce: Synnøve Hørsdal

Hudba: Stein Berge Svendsen

Kamera: Sjur Aarthun

Střih: Vidar Flataukan

Kostýmy: Bente Ulvik

Společnost: Maipo Film- og TV Produksjon

Hrají: Thomas Saraby Vatle (Svein), Luis Engebrigtsen Bye (Dan), Celine Louise Dyran Smith (Melissa), Rut Tellefsen (babička), Gard B. Eidsvold (strýc Trygve), Thor Michael Aamodt (muž z UFO), Gustav-Adolf Hegh (čokoládový muž), Randi Helland (TV-reportér), Ferdinand Falsen Hiis (Børre), Vera Jenkins (Gerd), Marius Njolstad (Ronny), Liv Bernhoft Osa (Dora), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: