Aha! – Temný úsvit

Hned se informace dohledávají snadněji, když Aha! stále těží z titulů, které se vyskytují v katalogu Top Fun. Ve čtvrtek 12. listopadu 2009 to za 59,- Kč bude například Temný úsvit.

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Skutečný příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film, který natočil režisér Werner Herzog několik let poté, co o případu zpracoval krátký dokument.

 

 

Malý Američan německého původu Dieter Dengler snil o tom, že až vyroste, bude pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale když už to nebyl jenom sen, válka ve Vietnamu byla v plném proudu.

 

 

Na úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky ze skupiny Pathet Lao a odveden do zajateckého tábora. Zde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam ve zdrcujících podmínkách drženi už dva roky.

 

 

Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a pochopí, že jedinou naději na přežití skýtá pečlivě plánovaný útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. Podaří se mu útěk se skupinkou několika vězňů. Jenže laoská džungle je nevyzpytatelná…

 

 

Diváci varují, že označení akční není až tak oprávněné:

 

Rescue Dawn je psychologický, produkčně minimalistický příběh o vztahu skupinky lidí izolovaných uprostřed džungle, o optimismu a naději na svobodu.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama / Válečný / Biografický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 121 minut

Původní název: Rescue Dawn

Světová premiéra: 9. září 2006 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: Werner Herzog

Scénář: Werner Herzog

Produkce: Freddy Braidy, Elton Brand, Jimmy de Brabant, Michael Dounaev, Jeff Geoffray, Gerald Green, Walter Josten, Robyn Klein, Harry Knapp, Steve Marlton, Kami Naghdi, Nick N. Raslan, Adam W. Rosen, Elie Samaha

Hudba: Klaus Badelt

Kamera: Peter Zeitlinger

Střih: Joe Bini

Kostýmy: Annie Dunn

Společnost: Gibraltar Films / Top Gun Productions / Thema Production / Bruin Grip Services

Natáčeno: Thajsko

Hrají: Christian Bale (Dieter Dengler), Steve Zahn (Duane), Jeremy Davies (Gene), Marshall Bell (admirál Berrington), Zach Grenier (velitel jednotky), Toby Huss (Spook), Pat Healy (Norman), Gregory J. Qaiyum (Farkas), James Oliver (pilot stíhačky), Brad Carr (americký námořní pilot), Saichia Wongwiroj (stráž v Pathet Lao), François Chau (guvernér provincie), Teerawat Mulvilai (malý Hitler), Yuttana Muenwaja (Divoký kůň), Kriangsak Ming-olo (Jumbo), Somkuan ‚Kuan‘ Siroon (Nook the Rook), Chorn Solyda (Walkie Talkie), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: upoutávka