Filmexport Home Video – Dívka v modrém

Filmexport Home Video přispívá v úterý 21. října 2008 do seznamu vydaných pamětnických filmů dalším kouskem v řadě Legendy českého filmu a za 49,- Kč je možno zakoupit titul Dívka v modrém. Co se všechno může přihodit, když se starý mládenec zamiluje do 300 let staré komtesy?

Hrdinou je svobodný, finančně dobře zajištěný notář dr. Jan Karas, nesmělý starý mládenec, který úspěšně i když s obtížemi uniká vdavekchtivým ženám a večery občas tráví ve společnosti přátel, MUDr. Pacovského a ing. Čádka. Netuší, že právě oni dva se jej chystají vlákat do podivné hry, která by jej zachránila od nástrah žen, které by se rády staly paní Karasovou, jako je například veselá vdova Růženka Smutná, která si dokonce našla pro svůj záměr spojence v panu Houžvičkovi. Nebo paní Smrčínská, které by se zase hodil pro dceru Slávinku.

 

Na lučínský zámek se sjede místní honorace, aby se zúčastnila dražby hraběcího majetku rodiny Pštrosů, kterou organizuje právě notář Karas. Nejvíce zájmu vzbudí portrét sličné šlechtičny, ale protože se o něm říká, že je prokletý, nikdo si jej nekoupí. Na dobu, než se vrátí mladý hrabě a rozhodne o jeho osudu, má Karas obraz uložit u sebe doma.

 

 

Krásnou mladou dívkou je okouzlen. Obraz ho úplně uhranul, celé hodiny vysedává před podobiznou krásky v modrých šatech. Jednoho dne neodolá a políbí rty na plátně. V tu chvíli se stane zázrak: polibek je opětován, dívka vystoupí z obrazu a děkuje mu. Doktor Karas je zcela vyveden z míry. Zbláznil se snad? Dívka ho šokuje přesnou staročeštinou a dožadováním se poměrů, které byly příznačné pro dobu před třemi sty lety. Představí se jako komtesa Blanka z Blankenbergu a už se nehodlá do rámu vrátit. A to je pouhý začátek zmatků, které tajemná Blanka vnese do jeho života…

 

Ubohý notář se ocitne v poněkud prekérní situaci a rozhodne se dívku vydávat za svou neteř. Den ode dne pak ve stále zamilovanějším panu doktorovi roste žárlivost na Blančiny ctitele, kteří si v jeho domě podávají dveře.

 

 

A pak se jednoho dne dívka v modrém vrátí do obrazu, i když samozřejmě ne na dlouho. Vyjde totiž najevo, že Blanka se ve skutečnosti jmenuje Vlasta, není komtesa, ale studentka filozofie a celou komedii s obrazem sehrála na přání Karasových kamarádů Čádka a Pacovského. Vše končí happyendem – dámy mají smůlu, tou pravou pro Jana Karase je slečna Vlasta.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Délka: 85 minut

Premiéra v kinech ČR: 26. ledna 1940

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Rudolf Stahl

Námět: Felix de la Cámara

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Sláva Eman Nováček

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Architekt: Jan Zázvorka

Zvuk: František Šindelář

Hrají: Lída Baarová (komtesa Blanka z Blankenburgu / studentka Vlasta, Pacovského neteř), Oldřich Nový (JUDr. Jan Karas, notář v Lučíně), Jindřich Láznička (kancelista Houžvička), Antonie Nedošinská (hospodyně Otýlie), Bedřich Veverka (MUDr. Pacovský), František Paul (lesní inženýr Pavel Čádek), Nataša Gollová (vdova Růženka Smutná), Růžena Šlemrová (Smrčinská), Sylva Langova (Slávinka), František Kreuzmann (spisovatel), Eliška Pleyová (majitelka módního salónu), Vladimír Majer (kastelán), Vladimír Řepa (velkostatkář Kabelka), Josef Bělka (hrabě Landa), Jiří Vondrovič (lékárníkův syn), Bolek Prchal (zapisovatel), Eman Fiala (profesor), Vladimír Hlavatý (farář), F. X. Mlejnek (kuchař), Přemysl Pražský (dražitel), Miloš Šubrt (drožkář), Václav Pata (komorník), Jan W. Speerger (stěhovák), Antonín Jirsa (stěhovák), Jarmila Holmová (host u hraběte), Jindra Hermanová (host u hraběte), Alois Dvorský (host u hraběte), Václav Mlčkovský (host u hraběte), Karel Veverka (host u hraběte), Hugo Huška (host u hraběte), Antonín Zacpal, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný