FilmX – Její zpověď

V ediční řadě FilmX se ve čtvrtek 12. listopadu 2009 za 99,- Kč dočkáme pamětnické rarity. Thriller Alfreda Hitchcocka s Anny Ondrákovou z roku 1929 Její zpověď. Dříve byl film dostupný v Levných knihách.

Takže co nám říkají dostupné prameny a znalci filmové historie?

 

 

Alice White si vyrazí do restaurace se svým snoubencem, kriminálním policistou Frankem Webberem ze Scotland Yardu. Začne ale flirtovat s jakýmsi umělcem, který sedí u vedlejšího stolu.

 

 

 

Umělec ji pozve k sobě do atelieru, jakmile ji ale požádá, zda by mu nestála modelem jako nahá, odmítá ho.

 

 

V sebeobraně nakonec násilníka pobodá.

 

 

 

Vyšetřováním případu je pověřen Frank. Alice se ocitne v nelehké situaci, navíc jí začne vyhrožovat vyděrač.

 

 

V roce 1929 začal pracovat Alfred Hitchcock na svém desátém filmu Její zpověď. Film byl natáčen jako němý, ale během procesu vzniku se studio rozhodlo, že z něj udělá jeden z prvních britských zvukových filmů. Anny musela být kvůli svému příliš německému přízvuku předabována herečkou Joan Berry. Ve zvukové verzi byl původní představitel šéfinspektora Sam Livesey nahrazen novým hercem.

 

 

Asi nevtipnější rolí ve své herecké kariéře se blýskl sám Alfred Hitchcock, jako muž, kterého v městské dopravě otravuje malý chlapec.

 

 

Vrcholem filmu byla honička přes kopuli Britského muzea, což se později změnilo v Hitchcockovu tradici užívání známých pamětihodností jako pozadí pro napínavé scény.

 

 

Dle diváků i přes své stáří nezaměnitelně Hitchcocovské.

 

Vtipné je, že k takovémuto filmu lze dohledat tisíckrát víc fotografií, než k filmům natočeným před jedním-dvěma roky…

A po vydání lze doplnit i oficiální text z obalu:

Hlas svědomí se nedá umlčet! Napětí, při kterém ztratíte dech!

Mladá dívka Alice se v náhlém rozmaru pustí do flirtu s neznámým mužem, aniž by tušila, jaké následky to bude mít. Muž se ji pokusí znásilnit a Alice jej v sebeobraně ubodá.

Na případ je nasazen detektiv Frank, Alicin snoubenec, který brzy tuší, že vše souvisí právě s ní. Není však jediný, kdo zná pravdu – zanedlouho se ohlásí vyděrač, který viděl Alici při činu… 

Žánr: Thriller / Drama / Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1929

Délka: 83 minut

Původní název: Blackmail

Světová premiéra: 30. června 1929 – Velká Británie

Režie: Alfred Hitchcock

Námět: Charles Bennett

Scénář: Alfred Hitchcock, Benn W. Levy, Michael Powell

Produkce: John Maxwell

Hudba: Hubert Bath

Kamera: Jack E. Cox

Střih: Emile de Ruelle

Společnost: British International Pictures

Natáčeno: Bloomsbury, Londýn, Velká Británie / British Museum, Great Russell Street, Bloomsbury, Londýn, Velká Británie / Elstree, Hertfordshire, Velká Británie / Great Russell Street, Bloomsbury, Londýn, Velká Británie / Londýn, Velká Británie

Hrají: Anny Ondráková aka Anny Ondra (Alice Whiteová), Sara Allgood (paní Whiteová), Charles Paton (pan White), John Longden (detektiv Frank Webber), Donald Calthrop (Tracy), Cyril Ritchard (pan Crewe – umělec), Hannah Jones (paní Humphriesová), Harvey Braban (šéfinspektor), Ex-Det. Sergt. Bishop (detektiv – seržant), Alfred Hitchcock (muž v podzemce), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky  

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,20:1)

Bonus: ?žádný