Aha! – Pastýř

Dalším filmem s logem Aha! bude v pátek 13. listopadu 2009 za 59,- Kč vcelku nová vandammovka Pastýř. Vítejte v Mexiku.

Samotář Jack Robideaux, policista z oddělení vražd v New Orleans, přichází k pohraničníkům, aby pomohl zastavit drogové dealery a pašeráky – chce sloužit nadále své vlasti a navíc pomstít smrt své dcery, která se předávkovala heroinem.

 

 

Na hranici z Mexica do USA probíhá pašování drog pomocí ilegálních utečenců. Jednotka amerických zvláštních sil se rozhodla vydat na dráhu zločinu a chystá se do Spojených států propašovat jejich prostřednictvím velkou dávku. Jack jim kazí plány a stane se trnem v patě, který se snaží za každou cenu odstranit.

 

 

Mnoho podplacených policistů by nechalo pašeráky klidně projet, Jack je ale neúprosný a nepodplatitelný. Dealeři (jedná se o extrémně nebezpečné zločince, bývalé americké vojáky) se pokusí drogy převést pře hranice pomocí autobusu s věřícími, jsou ale odhaleni a pokusí se dostat zpět na území Mexika. Tam je pronásleduje Jack se svým partnerem.

 

V Mexiku je ale čeká nemilé překvapení. Jack je zatčen velitelem tamější policie a podroben zápasu proti jeho gorile. Přestože po něm jdou sebevražední atentátníci, krutí sadisté i zrádní úředníci na obou stranách hranice, Jack s nimi nemá žádné slitování. Osamocen se pouští do nebezpečného boje s mocným kartelem.

 

 

Diváci mají na JCvD vytrvale stejný názor:

 

Bezpohlavní videocéčko, které se umanutě snaží dokázat, že van Damme stále umí dobře bojovat, aby to následně vyvracelo ve chvílích, kdy na scénu nastoupí fantastický Scott Adkins. Zatímco dříve milovanému Belgičanovi už nepomůže ani rychlý střih a dobře postavená kamera, jeho zřejmě nejcharismatičtějšímu nástupci to naopak kope více než obstojně.

 

Relikt z minulé doby, který nic nereviduje, nic neposunuje, nic nepotlačuje. Selhává i jako konvenční akčňák, zařazuje se tak někde mezi 176. a 177. díl Odpadlíka nebo Kobry 11. Jean-Claude celý film vystačí s jednou grimasou pro smích i pro pláč.

 

 

Překvapení skýtá výprava filmu – děj je zasazen na hranici USA a Mexika, ale přitom veškeré natáčení probíhalo v Bulharsku. Nebýt příliš specifické evropské krajiny, patrné v některých velkých celcích, a jedné scény s autobusem Karosa, tak by to nebylo vůbec poznat.

Žánr: Akční / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 91 minut

Původní název: The Shepherd: Border Patrol

Světová premiéra: 4. března 2008 – USA

Režie: Isaac Florentine

Scénář: Joe Gayton, Cade Courtley

Produkce: Kathy Brayton, Moshe Diamant, Gilbert Dumontet, Joe Gayton, Avi Lerner, Peter Nelson, James Portolese

Hudba: Mark Sayfritz

Kamera: Douglas Milsome

Střih: Irit Raz

Kostýmy: Elvis Davis

Společnost: Sony Pictures Home Entertainment / Stage 6 Films

Natáčeno: Bulharsko

Hrají: Jean-Claude Van Damme (Jack Robideaux), Stephen Lord (Benjamin Meyers), Natalie J. Robb (kapitán Ramona Garciaová), Gary McDonald (Billy Pawnell), Daniel Perrone (Felix Nestor), Scott Adkins (Karp), Andrée Bernard (Lexxie), Dan Davies (Emile Jerman), Miles Anderson (Arthur Pennigton), Luis Algar (Benito Ortiz), Todd Jensen (Wray), Ivaylo Geraskov (Gallery), Velislav Pavlov (kontakt), Phil McKee (Jed), Bogdan Plakov (Turgell), Joel Morales (gangster), Radoslav Ignatov (gangster 2), Dian Hristov (Stanton), Sava Dragunchev (Flaco), Fidana Dimitrova (Oslem), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný