Blesk – Veřejný nepřítel č. 1

Díky Blesku se v pátek 13. listopadu 2009 za 49,- Kč dočkáme první části dvoufilmové nejdražší francouzské produkce – Veřejný nepřítel č. 1. Příběh nejhledanějšího zločince Francie – muže tisíce tváří.

Jaques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita.

 

 

 

Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné.

 

 

 

Na každou novou "fušku" se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván "mužem tisíce tváří". Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna.

 

 

Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos.

 

 

 

Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou. Oba filmy se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur.

 

 

Film je hodnocen dobře, diváci hovoří jak o návratu staré poctivé francouzské školy, brilantní práci filmařů, životní roli hlavního představitele, nicméně upozorňují i na určitou zkratkovitost v ději, vynucenou stopáží filmu, v níž se lze občas ztratit, nebo na neprokreslenost Mesrinovi výjimečnosti. Údajně je třeba vidět filmy oba, takže se snad dočkáme příští týden. Více o filmu třeba tady.

 

A po vydání se můžeme uklidnit, obal inzeruje na příští týden i pokračování Veřejný nepřítel č. 1: Epilog. 

Žánr: Akční / Biografický / Drama / Krimi / Thriller

Země původu: Francie / Kanada / Itálie

Rok vzniku: 2008

Délka: 110 minut

Původní název: L‘ Instinct de mort

Světová premiéra: 11. září 2008 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 11. prosince 2008

Režie: Jean-François Richet

Námět: Jacques Mesrine (kniha "L’instinct de mort")

Scénář: Abdel Raouf Dafri, Jean-François Richet

Produkce: Manon Baudoin, Daniel Delume, Thomas Langmann

Hudba: Marco Beltrami, Eloi Painchud

Kamera: Robert Gantz

Střih: Hervé Schneid

Kostýmy: Virginie Montel

 

 

 

Společnost: La Petite Reine / Remstar Productions / Novo RPI / M6 Films / Canal+ / TPS Star / 120 Films / Région Haute-Normandie / Procirep / Angoa-Agicoa / Centre National de la Cinématographie / Téléfilm Canada / Société de Développement des Entreprises Culturelles / Uni Etoile 4 / Uni Étoile 5 / Banque Populaire Images 8 / Cinémage 2

 

Menu DVD 

 

Hrají: Vincent Cassel (Jacques Mesrine), Cécile De France (Jeanne Schneiderová), Gérard Depardieu (Guido), Gilles Lellouche (Paul), Roy Dupuis (Jean-Paul Mercier), Elena Anaya (Sofia), Florence Thomassin (Sarah), Michel Duchaussoy Pierre (André Mesrine – otec Jacquese Mesrina), Myriam Boyer (matka Jacquese Mesrina), Abdelhafid Metalsi (Ahmed), Gilbert Sicotte (miliardář), Deano Clavet (Roger André), Mustapha Abourachid, a další

 

Výběr kapitol

 

Údaje o DVD:

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 francouzsky, 5.1 česky

Titulky: česky

 

Dostupné bonusy 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (z výše uvedeného odkazu vyplývá, že film byl točen 2,35:1, ale na BD se dostal v ořezu 1,85:1, což nás asi čeká i na DVD)

Bonus: rozhovory (s českými titulky), upoutávky

 

Rozhovory v bonusech