Filmhouse – Interview

Do nabídky přidá Filmhouse ve středu 18. listopadu 2009 za 49,- Kč drama Interview. Všechno, co řeknete, může být a bude použito proti Vám. Mladá herečka. Zkušený novinář. Nezájem, opovržení.

Pierre, hrdý na svou kariéru politického novináře, je přímo rozlícený, když se dozví, že má dělat rozhovor s oblíbenou hvězdou amerických televizních seriálů Katjou. Ještě ke všemu o téhle podprůměrné blonďaté herečce nic neví, což se bohužel v průběhu rozhovoru velmi rychle ukáže.

 

 

Nepřipravenost a arogance podivínského novináře naopak rozlítí zase Katju a tak se prazvláštní dvojice rozejde, aby se díky drobné nehodě za pár minut opět setkala a pokračovala v interview, tentokrát v Katjině bytě. Všechno ale zřejmě není tak, jak se zpočátku zdá.

 

Politický novinář nemusí být nutně čestný a blonďatá celebrita hloupá. A tak vycházejí na povrch věci, které oba doposud pečlivě skrývali. Ale co je vlastně pravda a co je lež? Kdo vede rozhovor a kdo odpovídá?

 

 

Pro režiséra původního snímku Theo van Gogha a jeho producenty bylo natáčení filmů v New Yorku velkým snem. V roce 2003 na filmovém festivalu v Torontu se tento sen začal pomalu plnit. Když zde prezentovali snímek Interview, oslovilo je několik producentů zajímajících se o anglický remake. Rozhodnutí Gogha a producenta Westelakena však bylo jednoznačné, chtěli přivést Interview do Ameriky sami a začali brzy po festivalu přípravné práce.

 

Po režisérově smrti v roce 2004 se Westelaken a jeho americký protějšek Bruce Weiss rozhodli pokračovat v projektu k jeho poctě. Na dřívější žádost samotného režiséra, producenti Weiss a Westelaken pro film vybrali a do New Yorku přivezli členy jeho původního štábu: kameramana, kamerové techniky a supervizora scénáře, tedy všechny ty, kteří s Van Goghem v Holandsku pracovali. Holandský štáb filmu pomohl zachovat autentičnost jeho vyprávění a pomohl přenést citlivý režisérův rukopis do amerického prostředí.

 

 

Buscemiho remake se dle kritik i dle diváků povedl:

 

Film je snímán digitálně a většinou v podsvětleném interiéru, s hudbou si hlavu nikdo nedělal a postavy mění svá duševní rozpoložení snad každou minutou. Interview je nevypočitatelná a jízlivě napsaná šachová partie, kde se vítězící strana mění tak často, až vám z toho půjde hlava kolem.

 

Některé scény jsou jako přes kopírák z původní verze od Thea van Gogha, některé jsou vynechané, jiné pozměněné. Remake je o něco méně komorní, méně emočně vypjatý, spíš pohodový a místy vtipný, postavy jsou průhlednější, a díky tomu závěr očekávatelný. Odhalené tajemství není zdaleka tak šokující jako v původní verzi a závratná změna charakterů obou postav se nekoná.

 

Film byl ale evidentně dělaný s láskou, jako pocta zavražděnému van Goghovi, na kterého se objevují odkazy i přímo ve filmu – Theo van Gogh je muž na fotografii, kterou si prohlíží Pierre v apartmánu Katji. Spolu s ním je na fotce i Katja Schuurman, která hrála hlavní ženskou roli v nizozemském originálu. Ta se ve filmu mihne jako žena, která vystoupí z taxíku skoro na konci filmu a málem vrazí do Pierra. Fanoušek, který chce autogram, žádá o věnování Theovi.

 

Brilantní konverzačka s úžasnými hereckými výkony. Sžíravost, zápal, úskoky a gradující konfrontace místy za(m)razí.

 

Po vydání doplňme text z pošetky:

 

Pierre Peders je válečný reportér, pro nějž není násilí a krutost ničím novým. Jednoho dne má udělat obyčejné interview s hvězdou seriálu Katjou. Jejich setkání je střetem dvou naprosto odlišných světů. A přece není všechno tak, jak se na počátku zdá. Mezi oběma tak odlišnými lidmi existuje spojitost a jejich konfrontace se rozvine do vášnivé hry plné intrik, vtipu a sexuálního napětí…

Žánr: Drama / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 81 minut

Původní název: Interview

Světová premiéra: 20. ledna 2007 – USA (Sundance Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 23. srpna 2007

Režie: Steve Buscemi

Scénář: Theodor Holman – původní scénář, Steve Buscemi, David Schechter

Produkce: Alan Delsman, Barbara Delsman, Ellen Havenith, Pim Hermeling, Scott Hornbacher, Mark Kamine, Nanette Lepore, Al Miller, Harry Pappas, Michael Paszt, Bob Savage, Nicolas Stiliadis, Gijs van de Westelaken, Ellen Verbeek, Bruce Weiss, Boyd Willat

Hudba: Evan Lurie

Kamera: Thomas Kist

Střih: Kate Williams

Kostýmy: Victoria Farrell

Společnost: Cinemavault Releasing / Column Productions / Ironworks Productions / Kiss the Cactus

Natáčeno: Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemí / New York City, New York, USA

Hrají: Steve Buscemi (Pierre Peters), Sienna Miller (Katya), Michael Buscemi (Robert Peders), Tara Elders (Maggie), David Schechter (domácí), Molly Griffith (servírka), Elizabeth Braccová (žena v restauraci), James Villemaire (muž v restauraci), Jackson Loo (fanoušek v restauraci), Craig muMs Grant (taxikář), Doc Dougherty (řidič náklaďáku), Donna Hanover (komentátorka), Wayne Wilcox (herec), David Schecter (politolog), Philippe Vonlanthen (sběratel autogramů), Yan Xi (sběratelka autogramů), Steve Sands (paparazzi), Craig Grant (paparazzi), JoJo Whilden (paparazzi), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1 )

Bonus: žádný