North Video – Poslední kovboj

Mezi tituly, které North Video uvádí na středu 18. listopadu 2009 za 49,- Kč je i western Poslední kovboj. Novodobé westernové drama o dvou velkých kamarádech, Peteovi a Big Boyovi, kteří jsou pány prérie, ale nedovedou se vypořádat s láskou k jedné ženě.

Stránky zatím oficiální upoutávku neuvádějí, proto poskládáme info z nejrůznějších jiných zdrojů.

Mnoho mladých mužů, kteří se vraceli po 2. světové válce domů, našlo zničené ranče a zkrachovalé firmy. Pete Calder je jedním z nich. Je rozhodnut znovu hospodařit a dát do pořádku svůj pozemek. Naštěstí potká svého starého kamaráda – divokého samolibého, svérázného chlapíka Big Boye, který zůstane na ranči s ním. Pete a Big Boy jsou kovbojové a velcí kamarádi a těší se na klidný život.

Big Boy Matson je z rodu pravých chlapů. Má rád kovbojské řemeslo a nedokáže si představit, že by svět jeho předků mohl zaniknout.

Nic jim nechybí k pravému životu drsných kovbojů. Saloon, hektolitry whisky a správně rozehraná partie pokeru. Nic netrvá věčně. Do jejich osudů vstoupí náhle žena. Krásná a vdaná Mona, kterou Pete i Big Boy milují, spí s ní a vědí to o sobě. Tragika milostného mnohoúhelníku je nastartovaná. A to je začátek problémů.

Úspěšný autor, uznávaný znalec života na Západě a bývalý rančer Max Evans vydal v roce 1961 knihu The Hi Lo Country, kterou se rozhodl zfilmovat britský režisér Stephen Frears. Připomněl tak, že western je stále živý filmový žánr a potvrdil to i vynikajícím hereckým obsazením.

Kovbojové, kteří bravurně ovládají své zbraně. Hrdinové, kteří nejdou pro ránu daleko, ale vědí co je čest. Ti dávají divákovi šanci nepochybovat o spravedlivém světě, kde každé zlo je po zásluze potrestáno. Praví drsňáci s velkým člověčím srdcem, pro které je největším přítelem věrný kůň, největší chloubou dobře mířená rána a pro které slovo chlapa musí platit.

Diváci jsou ovšem poněkud odlišných názorů, než pochvalné texty:

Westernová červená knihovna. Film se stal totálním fiaskem jak u kritiky, tak u diváků.

Hlučná chlapáckost, jedna nepochopitelně osudová žena a mnoho povyku pro nic. Na druhou stranu pěkná kamera a docela svižně to spělo ke konci. Prostě průměrný film, který se dá vidět, když už není po čem sáhnout.

Zadní strana obalu

Žánr: Western / Drama

Země původu: Velké Británie / USA / Německo

Rok vzniku: 1998

Délka: 110 minut

Původní název: The Hi-Lo Country

Světová premiéra: 30. prosince 1998 – USA

Režie: Stephen Frears

Námět: Max Evans (román)

Scénář: Walon Green

Produkce: Tim Bevan, Liza Chasin, Barbara De Fina, Eric Fellner, Martin Scorsese, Rudd Simmons

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Oliver Stapleton

Střih: Masahiro Hirakubo

Kostýmy: Patricia Norris

Společnost: De Fina-Cappa / Polygram Filmed Entertainment / Working Title Films

Natáčeno: Bernal, New Mexico, USA / Cerrillos, New Mexico, USA / Cook Ranch, Galisteo, New Mexico, USA / Espanola, New Mexico, USA / Galisteo, New Mexico, USA / Las Vegas, New Mexico, USA / Pritchett, Colorado, USA / Ruby Ranch, Las Vegas, New Mexico, USA / San Jose, New Mexico, USA / Santa Fe, New Mexico, USA / Staly Ranch, Las Vegas, New Mexico, USA

Hrají: Woody Harrelson (Big Boy Matson), Billy Crudup (Pete Calder), Cole Hauser (Little Boy Matson), Enrique Castillo (Levi Gomez), Darren E. Burrows (Billy Harte), Jacob Vargas (Delfino Mondragon), Robert Knott (Jack Couffer), Sam Elliott (Jim Ed Love), Sandy Baron (gangster), Patricia Arquette (Mona Birková), John Diehl (Les Birk), Craig Carter (Art Logan), Penélope Cruz (Josepha O’Neilová), Walter C. Hall (vedoucí aukce), James Gammon (Hoover Young), Will Cascio (Chickie Cobain), Richard Purdy (barman), Lane Smith (Steve Shaw), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: z naší nabídky, žhavé novinky