Blesk – Spy Kids 3-D: Game Over

Už je to nějaký pátek, co jsme na pultech měli první i druhý díl. Pokud se dá věřit novinám, pak Blesk na středu 18. listopadu 2009 za 49,- Kč přichystal díl další – Spy Kids 3-D: Game Over. Třetí mise = třetí dimenze. Šlo o film, využívající ke sledování 3D brýle.

Tajní agenti Carmen a Juni jsou opět zpátky a vydávají se na jejich dosud nejtěžší a nejšílenější misi: do virtuálního světa trojrozměrné počítačové hry, nadesignované jako série překážek a vyvedené ve špičkové grafice.

 

 

Juni Cortéz má jedenáct let a poté co bylo jeho důvěry zneužito, znechuceně opustil špionskou organizaci OSS, pro kterou pracuje celá jeho rodina. Pracuje jako soukromý detektiv, ale mizerné honoráře mu za tu námahu většinou nestojí. Nečekaně se na něj obrátí prezident USA Devlin a přesvědčí ho, aby se vrátil do služby, protože jeho sestra Carmen zmizela.

 

 

V OSS se dozví, že mysl Carmen je uvězněna ve virtuální realitě všemi dětmi nedočkavě očekávané hry Game Over (Konec hry), kterou se vydala zastavit, protože je to ve skutečnosti past, připravená jejím autorem ToyMakerem-Hračkářem (žroutem energie a času) s cílem ovládnout všechny děti světa a s jejich pomocí pak celý svět.

 

 

Pokud se Juni úkolu ujme, má na záchranu sestry a zničení hry pouhých dvanáct hodin, po které OSS dokáže udržet Hračkáře uvězněného v kyberprostoru. Hned na začátku hry Juniho připraví chytrý hráč Francis o několik životů a osm hodin času. Juni se pak sice díky létajícím bublinám dostane na virtuální louku, kde se setká nejen s Francisem, ale také hráči Rezem a Arnoldem, dozví se však, že neexistuje způsob jak si zkrátit cestu do vyšších úrovní.

 

 

Z centrály Junimu na jeho prosbu pošlou na pomoc dědečka, který je sice uvězněn na invalidním vozíku, ve virtuálním světě však znovu může chodit a získá postavu a sílu superhrdiny. S jeho pomocí postupuje hrou, znovu se setká se Arnoldem, Francisem a Rezem a také dívkou Demetrou, kterou sice porazí v boji obřích robotů, ale ona mu později pomůže, a obětuje se, aby dokázal porazit Arnolda a mohl pokračovat ve hře.

 

 

Juni pronikne do úrovně, kde je uvězněna Carmen a společně s ní a dalšími pokračuje v cestě. Hračkář obdivující jeho odvahu mu daruje balíček dalších životů, Juni je však daruje Demetře, která se mu líbí. Nikdo z hráčů netuší, že je Hračkář nenápadně vede k páté úrovni, kde se chce jejich prostřednictvím osvobodit.

 

 

Překonají další nástrahy a skutečně otevřou pátou úroveň. Z Hračkářovy pasti jim vzápětí pomůže uniknout dědeček a za cenu svého virtuálního života také Demetra. V centrále OSS se Juni sejde s ostatními hráči, které mezitím agentura vypátrala pomocí údajů o jejich připojení do hry.

 

 

Na radost však není čas. Dědeček totiž záměrně osvobodil Hračkáře z kyberprostoru, aby si s ním mohl vyřídit dávné účty. Hra tak pokračuje v realitě, obrovský robot s Hračkářem míří k Bílému domu a Juni se musí spojit s celou rodinou a přáteli, aby ho zastavili…

 

Klasický případ klesajícího hodnocení s nárůstem číslovky v názvu, diváci míní:

 

Zbytečná přehlídka hereckých hvězd, i když většina z nich kromě Sylvestera Stalloneho dětem jen minutově sekunduje: Salma Hayek, George Clooney, Elijah Wood, dokonce i Antonio Banderas, uvedený v titulcích na prvním místě, se objeví jen na posledních pět minut a řekne všehovšudy asi tři věty…

 

Mistr hračička Robert Rodriguez si asi myslí, že si může dovolit opravdu vše. Jen si kapku neuvědomuje, kolik ztrácí diváků a jak se stává zbytečným a nudným režisérem. Člověk, který začal kariéru na El mariachim, by neměl točit kraviny pro malé děti.

 

Shrnuto, podtrženo, sečteno – chujovina. Třetí rozměr dneska nikoho neohromí (a krom toho na disku zcela jistě ani nebude).

Žánr: Akční / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 79 minut

Původní název: Spy Kids 3-D: Game Over

Světová premiéra: 13. července 2003 – USA, Austin, Texas

Premiéra v kinech ČR: 11. prosince 2003

Režie: Robert Rodriguez

Scénář: Robert Rodriguez

Produkce: Elizabeth Avellan, Robert Rodriguez, Bill Scott, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Hudba: Rebecca Rodriguez, Robert Rodriguez

Kamera: Robert Rodriguez

Střih: Robert Rodriguez

Kostýmy: Nina Proctor

Společnost: Dimension Films / Los Hooligans Productions / Troublemaker Studios

Natáčeno: Congress Avenue, Austin, Texas, USA / New Braunfels, Texas, USA / University of Texas, Austin, Texas, USA

Hrají: Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Carla Gugino (Ingrid Cortezová), Alexa Vega (Carmen Cortezová), Daryl Sabara (Juni Cortez), Ricardo Montalban (dědeček), Holland Taylor (babička), Sylvester Stallone (Toymaker-Hračkář), Mike Judge (Donnagon Giggles), Salma Hayek (Cesca Gigglesová), Matthew O’Leary (Gary Giggles), Emily Osment (Gerti Gigglesová), Ryan Pinkston (Arnold), Robert Vito (Rez), Bobby Edner (Francis), Courtney Jines (Demetra), Cheech Marin (Felix Gumm), Danny Trejo (Isidoro "Machete" Cortez), Alan Cumming (Fegan Floop), Tony Shalhoub (Alexander Minion), Steve Buscemi (Romero), George Clooney (Devlin), Elijah Wood (chlápek), Selena Gomez (dívka ve vodním parku), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1, podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: žádné, původně 3D počítačová hra, filmová škola, rozhovory, digitální efekty, videoklipy