Aha! – Velký táta

Další možnou komedií, která figuruje v seznamech Aha! na čtvrtek 19. listopadu 2009 za 59,- Kč je Velký táta. Podle oficiálních výkřiků skvělá komedie s nezaměnitelným Adamem Sandlerem… Počkali jsme si relativně dlouho, až do pondělí 30. listopadu 2009, kdy film skutečně vyšel.   

Dvaatřicetiletý, poněkud dětinský nedostudovaný právník Sonny Koufax bydlí společně s bývalým spolužákem, právníkem Kevinem Gerrityem v bytě udělaném ze skladiště. Stále je ale vlastně velké dítě. Proč se stát zodpovědným, když život nabízí tolik vzrušující zábavy?

 

Nemá žádnou představu co si počít se svým životem a tak zatím jen dělá všechno proto, aby nemusel nic dělat, což nejen zklamalo jeho rodiče, zejména pak otce, úspěšného právníka, ale také otrávilo jeho přítelkyni Vanessu natolik, že se s ním rozhodla rozejít.

 

To Kevinova partnerka Corinne ráda přijme nabídku ke sňatku, přestože se Kevin právě chystá na dlouhou služební cestu do Číny. Jenže druhý den po Kevinově odletu přivede mladý muž do jejich bytu pětiletého Juliana a předá překvapenému Sonnymu dopis, z něhož plyne, že chlapec je Kevinovým synem.

 

 

Podle instrukcí v dopise sice zavolá vyděšený muž na sociální úřad, ale zrovna je volný den a tak mu nezbývá, než se zatím o chlapce postarat sám. Po společně stráveném dni plném dětinských skopičin, zařídí Sonny Kevinovým jménem chlapcovu adopci, ale pak si vše rozmyslí a rozhodne se chlapce využít k tomu, aby přesvědčil Vanessu, že se změnil a stal se zodpovědným. Zvládnout malé dítě se sice zdá nad Sonnyho síly, protože chlapec má řadu potíží, které je třeba vyřešit, ale nakonec Sonny vždy najde způsob jak situaci zvládnout, byť někdy velmi svérázný. Aby se například Julian lépe přizpůsobil novému prostředí a škole, dostane od Sonnyho "brýle neviditelnosti", které mu pomáhají skrýt nejistotu.

 

 

Na Vanessu však jeho snaha neudělá velký dojem, navíc už začala žít se starším serioznějším mužem a k Sonnymu se vrátit nechce. Zklamaný muž chce dát chlapce k adopci, ale pak si to opět rozmyslí, protože, aniž by si to uvědomoval, začíná se mu v roli táty líbit. Navíc se s pomocí Juliana seznámí v parku s Laylou, sympatickou sestrou Kevinovy snoubenky Corinne.

 

 

Ač Sonny Corinne nesnáší stejně upřímně jako ona jeho, s její sestrou si překvapivě rozumí a dají se dohromady, přestože se Layla, sama úspěšná právnička, zatím nechce vázat, aby nemusela měnit styl svého života. Jenže pak se objeví zástupce sociálního úřadu, který zjistil, že Sonny není Julianovým otcem a dítě mu odebere. Muž se rozhodne bojovat o to, aby mu byl chlapec, jehož matka zemřela na rakovinu, svěřen do péče. Vrhne se na studium právnických knih a s pomocí několika přátel právníků se připravuje na soudní jednání.

 

 

Diváky „skvělá" komedie zas tak moc nepobavila:

 

Adam Sandler není a asi nikdy nebude charakterní herec pro velké role, takže čekat od něj více, než předvedl zde, by bylo hodně bláhové.

 

O ničem. Takový rodinný filmek pro nudné odpoledne.

 

Takových filmů jako je Velký táta už vzniklo mnoho, ale byly vždycky podařenější a hlavně vtipnější. Výbornou miniroličkou vystřihnul Steve Buscemi…

 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 91 minut

Původní název: Big Daddy

Světová premiéra: 17. června 1999 – USA

Premiéra v kinech ČR: 30. září 1999

Režie: Dennis Dugan

Scénář: Steve Franks, Tim Herlihy, Adam Sandler

Produkce: Joseph M. Caracciolo, Allen Covert, Sidney Ganis, Jack Giarraputo, Michelle Holdsworth, Adam Sandler, Robert Simonds, Alex Siskin

Hudba: Teddy Castellucci

Kamera: Theo van de Sande

Střih: Jeff Gourson

Kostýmy: Ellen Lutter

Společnost: Jack Giarraputo Productions / Out of the Blue… Entertainment

Natáčeno: Central Park, Manhattan, New York City, New York, USA / Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Silvercup Studios – 4222 22nd Street, Long Island City, Queens, New York City, New York, USA / Staten Island, New York City, New York, USA / Washington Irving High School – 40 Irving Place, Manhattan, New York City, New York, USA / Yonkers Courthouse – 100 S. Broadway, Yonkers, New York, USA

Hrají: Adam Sandler (Sonny Koufax), Joey Lauren Adams (Layla Maloneyová), Jon Stewart (Kevin Gerrity), Dylan Sprouse (Julian ‚Frankenstien‘ McGrath), Cole Sprouse (Julian ‚Frankenstien‘ McGrath), Josh Mostel (Arthur Brooks), Leslie Mann (Corinne Maloneyová), Allen Covert (Phil D’Amato), Rob Schneider (doručovatel), Kristy Swanson (Vanessa), Joseph Bologna (Lenny Koufax), Peter Dante (Tommy Grayton), Jonathan Loughran (Mike), Steve Buscemi (bezdomovec), Tim Herlihy (zpívající klokan), Edmund Lyndeck (starý muž), Larkin Malloy (majitel restaurace), Samantha Brown (zaměstnankyně), Neal Huff (zákazník), Geoffrey Horne (Sid), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 1,85:1

Bonus: žádný