Aha! Palace Pictures – Ostrov ztracených duší

Tak prý ještě další titul s logem Aha! by mohl být ve čtvrtek 19. listopadu 2009 za (možná) 49,- Kč film Ostrov ztracených duší. Vzhledem k tomu, kdo byl distributorem do kin, mohlo by se jednat o další kousek v edici Palace Pictures.

Čtrnáctiletá Lulu se s matkou a mladším bratrem přestěhuje do malého městečka. Po jedné zvláštní noční příhodě Lulu zjistí, že její bratr byl ovládnut duchem Hermana Hartmana, člena starodávné lóže bojující proti zlu. Spolu s Oliverem a zneuznaným jasnovidcem a vynálezcem Richardem se Lu a její bratr pustí do souboje na život a na smrt se silami zla, které začínají ovládat celé městečko.

 

 

Podle diváků dánská odpověď na vlnu filmů s Harry Potterem, Narnii a podobně.

 

 

Detailně třeba v tomto komentáři:

 

Píše se rok 1871 a tajný spolek bojující proti nadpřirozenému zlu chytí nekromanta a pokusí se jej pomocí magické knihy složené ze svitků kouzel zneškodnit, tento proces se však vymkne kontrole a silná Linea bojující proti zlu nakonec zemře. Spolek se rozhode magickou knihu, jež má moc pouze v celku, uchránit před zlem, rozložit na jednotlivé stránky a rozdělit je mezi sebe. Herman, člen spolku, se nedokáže vyrovnat se ztrátou své milované Liney a svůj život ukončí.

 

 

O mnoho let později se náhodou jeho duše přenese do chlapce jménem Sylvester, který se společně se svou sestrou, zajímající se o mystiku a okultismus, a rozvedenou matkou právě přistěhovali do malého městečka, kde se zdánlivě nic neděje.

 

Nedaleko je však tajemný ostrov, ze kterého náš starý známý nekromant opět vystrkuje své drápy a boj dobra se zlem může opět začít.

 

 

Herecké výkony dětských představitelů jsou na slušné úrovni, zbytek je spíše průměr. Vizuální efekty jsou použity střídmě, ve filmu je v podstatě jen polní strašák, stínový duch a k tomu trocha toho čarování, vše je však vyobrazeno kvalitně a levné triky nebo přehnané CGI efekty zde neuvidíte. Hudební složka je celkem okázalá a věrně doprovází obrazovou stránku filmu. Nakonec se z Island of Lost Souls vyklubalo celkem dobré fantasy béčko, s místy temnou atmosférou, určené především té mladší části publika, jehož hlavním záporem je klišovitý scénář.

 

Žánr: Akční / Dobrodružný / Pohádka / Rodinný / Fantasy / Horor

Země původu: Dánsko / Švédkso / Německo

Rok vzniku: 2007

Délka: 100 minut

Původní název: De Fortabte sjæles ø

Světová premiéra: 9. února 2007 – Dánsko

Premiéra v kinech ČR: 1. července 2004

Režie: Nikolaj Arcel

Scénář: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Produkce: Anna Anthony, Bettina Brokemper, Sarita Christensen, Bo Ehrhardt, Trine Finnich, Meta Louise Foldager, Malte Forsell, Peter Garde, Peter Aalbæk Jensen, Lars Jönsson, Matthias Krause, Petter Lindblad, Stine Spang-Hansen, Nikolaj Tarp

Hudba: Jane Antonia Cornish

Kamera: Rasmus Videbæk

Střih: Mikkel E. G. Nielsen

Společnost: Memfis Film / Nimbus Film Productions / Pain Unlimited GmbH Filmproduktion / Zentropa Entertainments

Natáčeno: Dánsko / Německo / Švédsko

Hrají: Sara Langebæk Gaarmann (Lulu), Lucas Munk Billing (Sylvester), Lasse Borg (Oliver), Nicolaj Kopernikus (Richard), Lars Mikkelsen (necromancer), Anette Støvelbæk (Beate), Anders W. Berthelsen (Herman Hartmann), Beate Bille (Linea), Frank Thiel (Alexander), André Babikian (Klavs), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 dánsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: upoutávka