H.C.E. – Válka století

Tak nějak mám pocit, že H.C.E. zkouší co a jak. Nejprve to byla dvakrát různá Divoká zeměpisná oblast, poté 1. část deníku orangutana a najednou příspěvek k poznání dějin 2. světové války? Ve středu 18. listopadu 2009 za 99,- Kč ke koupi Válka století. Na obalu jsem to nikde nenašel, ale uvnitř jsou dvě DVD.

Hitlerova největší chyba.

V roce 1941 se nacisté a jejich válečná síla zdáli neporazitelní. Zároveň toho roku provedli jeden z nejosudovějších obratů ve válce. Navzdory paktu o neútočení uzavřeném se Stalinem a nebezpečí vedení války na dvou frontách, udeřil Hitler plnou silou na Sovětský svaz. Tak začala jedna z nejkrvavějších epizod války, která měla rozhodující vliv na boj proti Třetí říši.

DVD 1

1. díl: Velké naděje (Hitler invades)

Invaze do Sovětského svazu se zdála šílenstvím. Hitler se však pustil i do tohoto riskantního podniku. Pokoření Ruska by totiž mimo jiné vyneslo nová území pro rozpínavou Říši. Hitler ovšem podcenil drsnost ruské zimy a Stalinovo odhodlání obětovat vítězství cokoliv, včetně milionů lidských životů…

2. díl: Spirála hrůzy (A partisan war)

Během Hitlerova boje se Stalinem zemřelo 13 milionů civilistů. Sovětské velení instruovalo partyzány, aby zabili kohokoliv, kdo se bude jevit neloajální. To v praxi znamenalo, že si mohli dělat s bezbrannými vesničany, co se jim zlíbilo. Znásilnění, vraždy a týrání bylo na denním pořádku. Podobně kruté poměry vládly i na území okupovaném Němci.

DVD 2

3. díl: Cesta k vítězství (Battle of Stalingrad)

Na jaře roku 1942 se zdálo vítězství Němců na dohled. Zbývalo jim už jen několik klíčových bodů k zdolání – mezi nimi i dobytí Stalingradu. Tak začala jedna z nejkrvavějších bitev 2. světové války. Obyvatelé města, jimž Stalin zakázal evakuaci, byli bombardováni dnem i nocí a průměrná životnost sovětského vojáka byla 24 hodin… Krutost boje zaskočila i samotné Němce.

4. díl: Pomsta (Russia’s victory)

Závěr války byl dobou teroru na obou stranách válečné fronty. Stalin se vypořádal s řadou národnostních menšin, které nechal deportovat na Sibiř. S postupem Rudé armády na západ zvyšoval tlak na německé vojáky. Hitler požadoval, aby bojovali do posledního muže. Když Sověti dobyli Berlín, zahrnovala oslava vítězství i znásilňování a vraždy berlínských obyvatel…

Žánr: Dokument

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2000

Délka: 193 minut

Původní název: War of the Century

Scénář: Laurence Rees

Produkce: Laurence Rees

Spolupráce na výrobě: Martina Balážová, Tom Lasica, Detlef Siebert, Alexandra Umminger

Kamera: Martin Patmore

Střih: Alan Lygo

Zvuk: Brian Biffin

Společnost: BBC / History Channel / NDR Co-Production

Vypravěč: Samuel West (v českém znění Pavel Soukup)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný