Codi – Zánik vesmíru

A ještě zbývá doplnit, že ve středu 18. listopadu 2009 se tentokrát bez předchozího aviza na webu vydavatele Codi objevilo za 49,- Kč DVD s názvem Zánik vesmíru.

Brána do světa záhad:

Zánik vesmíru bere diváky na neuvěřitelnou cestu kosmem, při hledání odpovědí na otázku: Jak to všechno skončí? Tři teorie o osudu vesmíru ožívají, když program zkoumá souboj mezi temnou hmotou a temnou energií, silami, které určí, zda se vesmír zhroutí, zmrzne, nebo se rozpadne v zapomnění.

 

Nikdo nemůže přesně vymezit existenci temné energie nebo temné hmoty, ale věda v tom má jasno – musí tam být obě. Návštěva Keckových teleskopů nahoře na havajské sopce v téměř 14 000 odhaluje některá vodítka, stejně jako velkolepé obrazy z Hubbleova vesmírného teleskopu.

 

Program přichází do Goddardova centra pro vesmírné lety na obrázky z WMAP (wilkinsonova mikrovlnná anizotropní sonda), což je jeden ze zásadních objevů v kosmologiii. WMAP se noří hluboko do minulosti, odhaluje obrázek vesmíru, když byl ještě v plenkách, a objasňuje jeho propojení s vědou o pochopení našeho osudu.

 

Tajemné černé díry jsou detailně zkoumány jako fenomén, který nabízí klíč k osudu vesmíru. Nejsou vidět, ale vědci pozorovali důkaz jejich síly. Poslední teorie o dramatickém konci vesmíru je odhalena. Vědec stojící za teorií známou jako Velké rozervání (Big Rip) bere školní experiment ven do ulic. Demonstruje zde síly na Zemi, čímž pomáhá objasnit, jak pracují temná hmota a temná energie ve prospěch bezútěšné zkázy.

 

Velkolepá, dosud neviděná grafická znázornění jsou spolu s názornými příklady použity k vysvětlení vědy v pozadí každé teorie. Díky tomu jsou některé z nejsložitějších věd zpřístupněny divákovi. V závěru je divákům umožněno lépe pochopit, kde se nacházel náš vesmír a jaké důsledky by mohla mít zkáza všeho, co známe.

 

Mno, oficiální text moc smyslu nedává ("v téměř 14 000" – čeho, proboha?, "Program přichází … na obrázky" – procházet se program jsem ještě neviděl), nic lepšího ale k dispozici nemáme. Jen originální název – End of the Universe.

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný