Aha! – Královna Alžběta

Další kouskem v Romantické edici Aha! je v úterý 24. listopadu 2009 za 99,- Kč historické drama Královna Alžběta. O vzestupu anglické královny, která proslula svou neústupností a pevnou rukou.

Původem pákistánský režisér Shekhar Kapur se v roce 1998 rozhodl zmapovat jedno z nejdůležitějších období v dějinách britské monarchie – nástup královny Alžběty I., poslední panovnice z dynastie Tudorovců, k moci a na britský trůn. A příběh mladičké protestantské šlechtičny, jež se v zájmu vlasti rozhodla stát "panenskou" vládkyní a která dopomohla k potlačení vlivu katolické církve na ostrovech, je pak především jednou velkou vitráží intrik, zrad a zákulisních machinací, které panovnici na počátku její vlády nejednou málem zlomily vaz.

 

 

Se stejnou intenzitou se ale Kapur věnuje i nepříliš šťastnému osobnímu životu královny, jež se mimo jiné proslavila i svou prchlivostí a mnohdy fatální popudlivostí. Scénář a námět ke Královně Alžbětě vytvořil Michael Hirst, uznávaný filmový specialista na historické snímky, který je tvůrcem mimo jiné i vynikajícího televizního seriálu Tudorovci.

 

 

Anglie, rok 1558. Země je rozdělena na dva náboženské tábory – protestanty a katolíky – a prožívá těžké časy. Svrchovanost Anglie je pod stálým tlakem okolních států. Současná královna Marie Tudorovna, dcera Jindřicha VIII., nemá dědice. Ji i její katolické stoupence děsí představa, že by na trůn dosedla královnina nevlastní sestra Alžběta, protestantka, která se narodila Anně Boleynové a zatím žije ve vyhnanství.

 

 

Přesně to se však stane. Královna Marie I. umírá a zanechává za sebou rozvrácenou zemi. Katolíci musí souhlasit s tím, aby na trůn byla povolána charismatická a citová Alžběta. Ta přijme nelehký úkol – vládnout zemi, zničené, chudé a ohrožované ze všech stran. Bez lásky a bez soukromí.

 

 

Mezi její nejbližší na královském dvoře patří ctihodný Sir William Cecil, její milenec hrabě z Leicesteru, panovačný vévoda z Norfolku a rádce Walsingham. Nová královna se ocitá v těžké pozici. Pokud nechce přijít o korunu a s ní i o svou hlavu, musí velmi pečlivě vážit své kroky a zapomenout na všechny osobní touhy.

 

A tak se Alžběta postaví všem pochybovačům a vytvoří legendu, která přetrvá navěky. Obávanou. Nedotknutelnou. Neporaženou. Dvůr sice ožije intrikami a pomluvami, ale monarchie zaznamená velký rozvoj politický i kulturní, protože nastává ono slavné období, které pak bylo nazváno alžbětinskou érou.

Žánr: Historický / Drama / Životopisný / Romantický

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1998

Délka: 118 minut

Původní název: Elizabeth / Elizabeth: The Virgin Queen

Světová premiéra: 8. září 1998 – Itálie (Venice Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 25. ledna 1999

Režie: Shekhar Kapur

Scénář: Michael Hirst

Produkce: Tim Bevan, Liza Chasin, Eric Fellner, Debra Hayward, Alison Owen, Mary Richards

Hudba: David Hirschfelder

Kamera: Remi Adefarasin

Střih: Jill Bilcock

Kostýmy: Alexandra Byrne

Společnost: Polygram Filmed Entertainment / Working Title Films / Channel Four Films

Natáčeno: Alnwick Castle, Alnwick, Northumberland, Velká Británie / Aydon Castle, Corbridge, Northumberland, Velká Británie / Bamburgh Castle, Bamburgh, Northumberland, Velká Británie / Bolton Castle, near Leyburn, North Yorkshire, Velká Británie / Durham Cathedral, Durham, County Durham, Velká Británie / Haddon Hall, Bakewell, Derbyshire, Velká Británie / Leeds Castle, Kent, Velká Británie / Middle Temple, Temple, Holborn, London, Velká Británie / Raby Castle, Durham, County Durham, Velká Británie /

York Minster, York, North Yorkshire, Velká Británie

Hrají: Cate Blanchett (královna Alžběta I.), Geoffrey Rush (Sir Francis Walsingham), Christopher Eccleston (vévoda z Norfolku), Joseph Fiennes (Robert Dudley, Earl of Leicester), Richard Attenborough (Sir William Cecil), Fanny Ardant (Mary of Guise), Eric Cantona (Monsieur de Foix), Vincent Cassel (vévoda d’Anjou), Kathy Burke (královna Marie Tudorovna), Edward Hardwicke (Earl of Arundel), Emily Mortimer (Kat Ashley), John Gielgud (papež), Liz Giles (mučednice), Rod Culbertson (mistr Ridley), Paul Fox (mučedník), Terence Rigby (Bishop Gardiner), Peter Stockbridge (Palace Chamberlain), Amanda Ryan (Lettice Howard), Valerie Gale (Maryina trpaslice), George Yiasoumi (král Filip II. španělský), James Frain (Alvaro de la Quadra), Jamie Foreman (Earl of Sussex), Kelly Macdonald (Isabel Knollys), Daniel Craig (John Ballard), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky

Titulky: anglicky, bulharsky, česky, polsky, rumunsky, řecky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Komentář tvůrců, Film o filmu: Jak se točila Královna Alžběta, Pohled do zákulisí filmu Královna Alžběta: Zlatý věk, Trailer, Fotogalerie