North Video – Luther

Dalším z oznámených titulů se značkou North Video bude v úterý 24. listopadu 2009 za 49,- Kč německý biografický film Luther. O slavném protestantském knězi Martinovi Lutherovi, který se v 16. století postavil do čela reformačního hnutí a pro Vatikán se tak stal úhlavním nepřítelem církve.

Mladý Luther, který studuje práva, se rozhodne, že vstoupí do kláštera, navzdory odporu ambiciózního otce. Když je jako mnich vyslán do Říma, přijíždí do Svatého města s mnoha ideály, ale místo čisté víry se setkává s korupcí, povýšeností a zkostnatělou církevní hierarchií.

Čeká na něho nelehký a vleklý boj s církevní i světskou mocí, je obviněn z kacířství a jeho snaha vrátit se ke kořenům křesťanství odstartuje reformaci, která otevře dveře novým možnostem šíření víry.

Oč stručnější oficiální text, o to jsou rozsáhlejší dojmy diváků:

Poněkud idealizovaný, ale nikoliv nepřesný obraz jedné z nejvýznamnějších osobností reformního křesťanství a tvůrce spisovné němčiny, který se považoval za žáka svého skvělého českého předchůdce Jana Husa.

Byl dozajista podstatně složitější i lidovější, než je jeho filmová podoba, viz jeho tradovaný slavný výrok „Žeru jako Čech a chlastám jako Němec“. Základní skutečnosti Lutherova života ovšem zkresleny nejsou a pohled na jeho osobnost má daleko k nekritickému obdivu.

Film, který je od začátku do konce nasáklý svěcenou vodou a kouří z něj kadidlo, kupodivu není protestantskou agitkou a haldou svatých výkřiků.

Duchovní vývoj reformátora je podán docela přitažlivě. I když historici pravděpodobně spokojeni příliš nebudou a třeba o Lutherově aktivní účasti na čarodějnických procesech se tu nedozvíte.

Zadní strana

Žánr: Životopisný / Drama / Historický

Země původu: Německo

Rok vzniku: 2003

Délka: 121 minut

Původní název: Luther

Světová premiéra: 18. května 2003 – Francie (Cannes Film Market)

Režie: Eric Till

Scénář: Camille Thomasson, Bart Gavigan

Produkce: Dennis A. Clauss, Bart Gavigan, J. Dan Nichols, Gabriela Pfändner, Kurt Rittig, Brigitte Rochow, Peter Schiller, Christian P. Stehr, Alexander Thies

Hudba: Richard Harvey

Kamera: Robert Fraisse

Střih: Clive Barrett

Kostýmy: Ulla Gothe

Společnost: Eikon Film / NFP Teleart Berlin / Thrivent Financial for Lutherans

Natáčeno: Bavaria Studios, Munich, Bavaria, Německo / Heldburg, Bad Colberg-Heldburg, Thuringia, Německo / Neundorf, Thuringia, Německo / Rauenstein, Effelder-Rauenstein, Thuringia, Německo / Řím, Lazio, Itálie / Saxony-Anhalt, Německo / Seßlach, Bavaria, Německo / Thuringia, Německo / Ummerstadt, Thuringia, Německo / Veste Coburg, Coburg, Bavaria, Německo / Wartburg, Eisenach, Thuringia, Německo / Itálie / Česká republika

Hrají: Joseph Fiennes (Martin Luther), Alfred Molina (Johann Tetzel), Jonathan Firth (Girolamo Aleander), Claire Cox (Katharina von Boraová, Peter Ustinov (Frederick the Wise), Bruno Ganz (Johann von Staupitz), Uwe Ochsenknecht (papež Leo X), Mathieu Carriere (kardinál Jacob Cajetan), Benjamin Sadler (Georg Spalatin), Jochen Horst (profesor Andreas Carlstadt), Torben Liebrecht (Karel V), Maria Simon (Hanna), Lars Rudolph (Philip Melanchthon), Marco Hofschneider (Ulrich), Christopher Buchholz (Von der Eck), Timothy Peach (Karl von Miltitz), Tom Strauss (Georg von Brandenburg), Gene Reed (Johann von Sachsen), Anian Zollner (Philipp von Hessen), Johannes Lang (Albrecht Erzbischof von Mainz), Jeff Boyd (Prior), Jeff Caster (Matthew), Hussi Kutlucan (Blacksmith), Michael Traynor (Hans Luther), Joost Siedhoff (starý Monk), Anatole Taubman (Otto), Lena Krimmel (Theresa), Doris Prusova (Grete), Jindřich Fajst (Thomas), Robert Russell (hrobník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery, upoutávky