Blesk – 3 muži na zabití

Už jsem si vážně myslel, že se my staromilci a pamětníci leckterých titulů ani nedožijeme. I když pár věcí už vyšlo, pořád čekám třeba Maratonce. Ale teď mi (snad to dobře dopadne) dělá radost Blesk, který na čtvrtek 26. listopadu 2009 za 49,- Kč hlásí francouzský thriller 3 muži na zabití. O nepohodlném svědkovi, který se rozhodl neprodat svou kůži lacino.

Profesionální hráč karet Michel Gerfaut cestuje na smluvenou hru. V té době odjíždí z obchodního jednání poradce Mouzon. Oba muži se neznají, nemají nic společného – jen jednu noc, jednu silnici a jedno nevyhnutelné setkání.

Když Michel v lese najde těžce poraněného muže, odveze ho do nemocnice. Nerozumí příliš jeho slovům o tom, že "Oni se vrátí!" A oni se vracejí. Michel netuší, že nehoda nebyla nehodou, ale vraždou, a že vrahové Carlo a Bastien si poznamenali číslo jeho auta. Autonehoda, která zdánlivě způsobila jeho zranění, byla jen zastíracím manévrem. Muž byl totiž zastřelený.

Když se další den Michel se svou přítelkyní Beou vypraví k moři, napadnou ho při koupání dva muži, kteří se ho pokusí utopit. Michel unikne jen s největší námahou. Když pak oba muže zahlédne před kavárnou, kde se náhodou zastaví, pochopí, že útok nebyl náhodným incidentem.

Když se pak v novinách dočte o vraždě tří poradců vysoce postaveného obchodníka Emmericha, mezi nimiž byl také muž, kterému pomohl předchozího večera, dojde mu, že má být odstraněn jako nepohodlný svědek.

Od toho okamžiku Gerfauta pronásledují gangsteři – jak se ukáže, z pověření nesmírně bohatého obchodníka Emmericha. Ten si totiž myslí, že Gerfaut je ve spojení s jeho konkurenty.

Michel vyhledá svého přítele Lietharda, který pracuje pro zpravodajskou službu, aby se s ním poradil. Dozví se od něj, že Emmerich obchoduje se zbraněmi, hlavně pak s řízenými střelami, že má vlivné známosti, a nebezpečí, které mu hrozí, je opravdu vážné. Vzápětí dojde na jeho slova, protože vrahové znovu udeří. Místo Michela však zastřelí Lietharda.

Když zjistí svůj omyl, pustí se do pronásledování prchajícího Michela, který se brání Liethardovou pistolí a jednoho ze zabijáků v sebeobraně zabije. Vzápětí je zatčen inspektorem Chocardem, který pracuje pro Emmerichova tajemníka Leprinceho. Podaří se mu ale s pomocí přítelkyně uprchnout a zabít dalšího z najatých vrahů.

Je odhodlán vyrovnat si účty s najatými vrahy i těmi, kteří je poslali. Emmerich je přesvědčený, že Michel je profesionál pracující pro konkurenci, a rozhodne se ho koupit. Michel však není z těch, kteří by se nechali. Podaří se mu z léček vyváznout bez úhony a odstraní i Emmericha. Nabídku jeho následovníka Leprinceho, aby pro něho pracoval, však odmítá. Ten ho varuje, aby byl odteď vždy ve střehu…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Na imdb.com 59 procent, na csfd.cz 77. Pomůžu si opět citací diváckých názorů:

Výtečné krimi drama s chlapáckým Delonem v nejlepší formě. Solidní zápletka, ve své době docela sexy Dalila Di Lazzaro, nějaké to střílení, prostě za dob socialismu naprostá špička filmové nabídky. A konec, který je díky své překvapivosti jak rána pěstí mezi oči hollywoodským happy-endům. Bezchybná kriminálka ze staré školy, kde muži jsou drsní, ženy krásné a nikdo se s ničím a s nikým nepáře. Scénu s kukátkem pamatuji dodnes…

Zadní strana

Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Akční

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1980

Délka: 93 minut (1:32:51)

Původní název: Trois hommes à abattre / Three Men to Destroy / Three Men to Kill

Světová premiéra: 31. října 1980 – Francie

Premiéra v kinech ČR: 12. července 1983

Režie: Jacques Deray

Námět: Jean-Patrick Manchette (novel "Le Petit bleu de la côte ouest")

Scénář: Alain Delon, Jacques Deray, Christopher Frank

Produkce: Alain Delon, Alain Terzian

Hudba: Claude Bolling

Kamera: Jean Tournier

Střih: Isabel Garcia de Herreros

Kostýmy: Marie-Françoise Perochon

Společnost: Adel Productions / Antenne-2 / Union Générale Cinématographique

Hrají: Alain Delon (Michel Gerfaut), Dalila Di Lazzaro (Béa), Michel Auclair (Leprince), Pascale Roberts (paní Borelová), Lyne Chardonnet (zdravotní sestra), Jean-Pierre Darras (Chocard), Bernard Le Coq (Gassowitz), François Perrot (Etienne Germer), André Falcon (Jacques Mouzon), Féodor Atkine (Leblanc), Yvan Tanguy, Peter Bonke (Bastien), Daniel Breton (Carlo), Christian Barbier (Liethard), Simone Renant (paní Gerfautová), Pierre Dux (Emmerich), Gilette Barbier, Pierre Belot (Morel), Francis Lemaire (Perrotta), Claudine Raffalli (kasírka v Café de Trouville), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný, pouze upoutávky na začátku disku – V Bruggách, Blueberry, P.S. Miluji tě, 9. rota, 10 položek a méně, Volba