ABCD Video/IMAX – Vikingové

Dnes ve středu 25. listopadu 2009 se objevil již sedmý disk Sběratelské edice filmů IMAX, vydávaný ABCD Video. Za 49,- Kč jsou ke koupi Vikingové.

Vikingové patří mezi nejznámější a nejúchvatnější postavy světové historie, ale zárověň patří mezi nejzáhadnější a nejméně pochopené. Předpokládá se, že historický vzestup Vikingů započal v Lindisfarne, blízko severovýchodního pobřeží Anglie roku 793 n. l. Obraz dobyvačných pohanů ze severu přetrvává jako všeobecný portrét Vikingů až do dnešních dnů. Zatímco brutalitu v jejich historii nelze popřít, pravda o nich je mnohem složitější. Tento dokument, který se řídí historickou skutečností, odhaluje velký a trvalý kulturní příspěvek jejich civilizace moderní společnosti.

 

Velkoformátový dokumentární film podává obsažný portrét Vikingů, zkoumá jejich historický a kulturní vliv, technologické a vědecké úspěchy a ukáže Vám jejich dobrodružství na územích, kde se usídlili a která probádali.

 

Detailní, počítačem zpracované obrázky a mapy demonstrují, jak Vikingové putovali na jih i východ od Skandinávie, Švédy dobývající území dnešního východního Ruska, Dány obsazující dnešní francouzskou Normandii a mnohé z britských ostrovů.

 

Digitální technika zavede diváka od počítačových map k leteckým filmovým záběrům krajiny obývané Vikingy. Velkoformátová technika umožní divákovi z přídě dlouhé lodi Vikingů, proplovající mezi gigantickými ledovci do fjordů s kilometr vysokými břehy, dostat se do míst nejvíce spojených s jejich historií. Mezi tato místa patří i osada Leifa Erikssona na Newfoundlandu, museum vikingských lodí v původním městě Vikingů v Dánsku a Institut Arni Magnussona na Islandu s originálními ságami.

 

Film odhaluje také detaily ohromné zručnosti při stavbě lodí, ve které v 9. – 12. století Vikingové předčili ostatní kultury. Seznámíte s prvním národním parlamentem, s rozvinutou znalostí psaného slova i vyprávění i s vikingskou touhou cestovat a poznávat.

 

Kapitoly:

 

1. Počátky éry Vikingů

2. Dobývání Evropy

3. Erik Rudý a Leif Eriksson na Islandu

4. Erik Rudý dobývá Island

5. Vikingové plují do Ameriky

6. Archeologické důkazy

7. Vikingové a původní obyvatelé Ameriky

8. Konec éry Vikingů

9. Závěrečné titulky

 

Zadní strana 

 

Údaje o DVD :

 

Délka: cca 40 minut (38:25) plus bonusy (dohromady cca 90minut)

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: Jak se točil film Vikingové (22:14 anglicky), Ukázky z filmů IMAX (10:18)