Norh Video – Můj život

V novinách se v plánech North Video na úterý 1. prosince 2009 objevil za 49,- Kč film Můj život. Drama muže, který bilancuje svůj život.

Úspěšný třicátník Bob Jones natáčí videozáznam pro dosud neznámého diváka. Tím, komu je určen, bude jeho ještě nenarozené dítě. Bob totiž tuší, že se jeho narození nejspíš nedožije, neboť se nachází v pokročilém stádiu nevyléčitelné nemoci – umírá na rakovinu.

Chce svému potomkovi o sobě zanechat zprávu a v ní zachytit sám sebe a zanechat tak po sobě nějakou viditelnou stopu. Chce, aby dítě bylo tímto záznamem provázeno od dětství až do dospívání. Původní záměr se mu podaří splnit, zároveň se však natáčení stane hrdinovou psychoterapií i důvodem pro zamyšlení nad vlastním životem.

Ve filmu se tak odvíjejí Bobovy vzpomínky na dětství a zároveň probíhá jeho současný život, poznamenaný neodvratně se blížící smrtí.

Muž má velkou oporu v milované manželce Gail a zažije ještě otcovskou radost z narození dítěte i jeho prvních měsíců. Za pomoci čínského léčitele nachází přitom cestu sám k sobě a posléze umírá beze strachu, ve vnitřním usmíření.

Téma předčasné smrti, způsobené zákeřnou chorobou, se ve světové kinematografii čas od času objevuje a někdy má až překvapivý ohlas (např. Noci šelem či Philadelphia). Debutující režisér Bruce Joel Rubin se jej ostatně dotknul jako scenárista smutné komedie Duch, za niž získal Oscara.

Komentáře se shodují, že jde o ždímač emocí, u kterého to ale až tolik nevadí. Civilní, komorní, svěží, nostalgické, něžné, melodramatické. Vše plyne v pomalu budované atmosféře ke svému nevyhnutelnému a očekávanému konci. Pro milovníky zvlhlých kapesníků.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Psychologický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 112 minut

Původní název: My Life

Světová premiéra: 12. listopadu 1993 – USA

Kinopremiéra v ČR: 20. dubna 1995

Režie: Bruce Joel Rubin

Scénář: Bruce Joel Rubin

Produkce: Hunt Lowry, Kathryn J. McDermott, Gil Netter, Bruce Joel Rubin, Jerry Zucker

Hudba: John Barry

Kamera: Peter James

Střih: Richard Chew

Kostýmy: Judy L. Ruskin

Společnost: Capella Films / Columbia Pictures Corporation / Zucker Brothers Productions

Natáčeno: Chicago, Illinois, USA / Simi Valley, Kalifornie, USA / Six Flags Magic Mountain – 26101 Magic Mountain Parkway, Valencia, Kalifornie, USA / Sony Pictures Studios – 10202 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA

Hrají: Michael Keaton (Bob Jones), Nicole Kidman (Gail Jonesová), Bradley Whitford (Paul Ivanovich), Queen Latifah (Theresa), Michael Constantine (Bill Ivanovich), Rebecca Schull (Rose Ivanovichová), Mark Lowenthal (Dr. Hills), Lee Garlington (Carol Sandmanová), Toni Sawyer (Doris), Haing S. Ngor (pan Ho), Romy Rosemont (Anya Stasiuk), Danny Rimmer (mladý Bobbie), Ruth de Sosa (mladá Rose), Richard Schiff (mladý Bill), Stephen Taylor Knot (mladý Paul), Andrew Camuccio (Brian jako dítě), Brian Camuccio (Brian jako dítě), Colby Sawyer Garabedian (Brian jako chlapec), Mary Ann Thebus (slečna Morgensternová), Brenda Strong (Laura), Rudi Davis (George), Mark Holton (Sam), Lissa Walters (Deborah), Bruce Jarchow (Walter), Jane Morris (Dorothy), Kenneth Tigar (Dr. Califano), Ray Reinhardt (Dr. Altman), Frank DiElsi (Arnold Sherman), a další

Údaje o DVD:

Obal uvádí formát obrazu 16:9, ale film je uložen ve 4:3, jako na předchozích discích dostupný trailer.

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Z naší anbídky – trailery, Nejen pro nejmenší – upoutávky