InterSonic – Poslední kat

Na stránkách edice DVD HIT se objevilo avizo, že v tomto týdnu bude pokračovat pod značkou InterSonic edice KlikTV. Obal tentokrát místo Světových režisérů slibuje Svět festivalu – Ocenění a očekávaným filmem je Poslední kat za 49,- Kč. DVD je na pultech od úterý 1. prosince 2009. Vážený občan. Milující manžel. Profesionální zabiják. Podle skutečné události.

Film byl v roce 2007 nominován britskou filmoovu akademií na cenu BAFTA a oceněn na mnoha festivalech.

 

 

1933 – 1950: Životní příběh Alberta Pierrepointa, anglického kata, který byl ve svém oboru nejlepší. Popravil 608 odsouzených, z toho 47 německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával poctivě a s láskou a vždy pro něj bylo důležité, aby odsouzenci při popravě netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty. Nebyl sadistický vrah, ale člověk, který během mnoha let došel k přesvědčení, že smrt není řešení a sám proto rezignoval.

 

 

Dle diváků poněkud stereotypní, leč solidně natočený příběh. Představitel hlavní role dostatečně charismatický a zároveň civilní, prostě normální chlápek, který může bydlet vedle vás a bere popravy prostě jako práci.

Žánr: Drama

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 90 minut

Původní název: The Last Hangman

Světová premiéra: 12. září 2005 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: Adrian Shergold

Scénář: Bob Mills, Jeff Pope

Produkce: Rebecca Eaton, Andy Harries, Christine Langan, Jeff Pope, Claudine Sturdy, Paul Trijbits

Hudba: Martin Phipps

Kamera: Danny Cohen

Střih: Tania Reddin

Kostýmy: Mary-Jane Reyner

Společnost: Granada Television

Natáčeno: Ealing Studios, Ealing, London, Velká Británie

Hrají: Simon Armstrong (ministr), Ann Bell (Violet Van Der Elstová), Nicholas Blane (guvernér v Strangeways), Clive Brunt (dozorce v Strangeways), Cavan Clerkin (George Cooper), James Corden (Kirky), Marie Critchley (žena v hospodě), Neil Fitzmaurice (Cliff the Scouser), Keiran Flynn (Neville), Clive Francis (Field Marshall Montgomery), Christopher Fulford (Sykes), Frances Shergold (Alice), Elizabeth Hopley (Dorothea Waddingham), Peter Jonfield (pan Andrews), Bernard Kay (strýc Tom), Dominic Kemp (medik), Claire Keelan (Jessie Kellyová), Rodney Litchfield (Sellers), Jack Lord (Jack Ellis), Eddie Marsan (James ‚Tish‘ Corbitt), Tobias Menzies (poručík Llewelyn), Ben McKay (Timothy Evans), Christopher Newland (dozorce v Pentonville), Maggie Ollerenshaw (Mapy Pierrepointová), Jacqueline Pilton (dáma v obchodě), Mary Jo Randle (paní Corbittová), Paul Ready (Anthony David Farrow), Mark Roper (nakupující muž), Kate Rutter (žena v hospodě), Ian Shaw (Percy), Sheyla Shehovich (Irma Greseová), Robin Soans (guvernér v Paton-Walsh), Timothy Spall (Albert Pierrepoint), Juliet Stevenson (Annie Pierrepointová), Mary Stockley (Ruth Ellisová), Tim Woodward (guvernér v Holloway), Warren Bertram (Fritz Klein), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: trailery