North Video – Momentky

Na webu North Video už nestačí koukat na titulní stranu, která beznadějně uvázla v minulém týdnu, je třeba kliknout a propadnout do katalogu. A ejhle, vpravo další seznam DVD, po kterých zatím v novinách ani vidu, ani slechu. Ve středu 2. prosince 2009 by za 49,- Kč měl být ke koupi v trailerech již dříve avizovaný film Momentky. O Amsterodamu se říká, že je to nejsvobodnější město na světě. Jenomže, jak praví klasik, svobodný může být jen ten, kdo nemá co ztratit.

Larry Brodsky, majitel obchůdku s knihami přímo v srdci starého Amsterdamu, je Američan středního věku, který sem přijel na konci 60. let po tehdy obvyklé drogové pouti přes Nepál a Maroko.

Bývalý hipík přečetl snad všechny knihy, co má, a jeho vzdělání, vtip a zralá moudrost z něho udělaly guru studentů, místních excentriků, emigrantů i ostatních členů pestré komunity, kteří čas od času zavítají mezi knižní regály.

Jeho asistent Paddy je hřmotný Ir a o Larryho tělesné potřeby se každou středu v poledne stará prostitutka Rose. Larry si vytvořil svůj vlastní, hermeticky uzavřený svět, jakési dobrovolné vězení, do něhož však stejně jednoho dne pronikne sluneční paprsek.

Když se mu do rukou dostane svazek básní, které vydal před třiceti lety, vzpomene si na své ztracené sny a na dívku, která mu tehdy zlomila srdce. Poznal ji v Maroku a přestože se vdala za jiného, nikdy na ni nezapomněl. A pak se v jeho krámku objeví dívka Aisha a vzduchem znovu zavoní láska.

Divácké hodnocení – pohádka pro dospělé s nevyhnutelným happy-endem.

Burt Reynolds je jako opelichanej hipík a vyšeptalej bohém hodně milej. Za příběh by se nemusela stydět ani kovaná harlequinka. Zní to strašně, že? Vězte tedy, že výsledek je vlastně docela příjemná „vidět-zapomenout“ tuctovka.

Zadní strana obalu

Žánr: Romantický

Země původu: Nizozemí / Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 90 minut

Původní název: Snapshots

Světová premiéra: 21. února 2002 – USA (AFM premiere screenings)

Režie: Rudolf van den Berg

Scénář: Michael O’Loughlin, Rudolf van den Berg

Produkce: Quinn Donoghue, Jim Hajicosta, Pierre Spengler, Dirk Jan Weijers

Hudba: Natascha Atlas, Oum Kalsoum, Bob Zimmerman

Kamera: Gábor Szabó

Střih: Kant Pan

Kostýmy: Sabine Snijders

Společnost: Albion Entertainment / Cadenza Films B.V. / Dune Films / Film Venture C.V. / Overseas FilmGroup

Natáčeno: Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemí / Haarlem, Noord-Holland, Nizozemí / Los Angeles, Kalifornie, USA / Moroko

Hrají: Burt Reynolds (Larry Goldberg), Julie Christie (Narma), Carmen Chaplin (Aïsha), Angela Groothuizen (Rose), Pierre Bokma (Max Meyer), Jonathan Ryland (Paddy), Nichola Aigner (policistka), Chip Bray (kněz), Eric Michael Cole (Larry ve 30letech), Merieke de Boer (mladá nevěsta), Angelique de Bruijne (číšnice na lodi), Tijn Docter (chlapec), Abdelghafar Essalfi (muž v autobuse), Frank Feys (policista), Jerusha Geelhoed (TV reportér), Aus Greidanus (Tim), Kees Hulst (Karel), Brendan Hunt (chuligán), Saeed Jaffrey (Ibrahim), Jeroen Koolbergen (pan Cardozo), Kim van Kooten (Betty), Mark Rietman, Jemima Rooper (Narma ve 20 letech), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: z naší nabídky, nejen pro nejmenší