North Video – Titus

Další z filmů, které North Video zařadilo do nabídky, je ve čtvrtek 3. prosince 2009 za 49,- Kč titul Titus. Srazili jej z výšin slávy až na samé dno zoufalství. Jeho pomsta byla strašlivá.

Takového Shakespeara jste ještě neviděli! Drama Titus Andronicus, které patří k raným dílům slavného alžbětínského divadelního autora a zároveň je jeho první tragédií, inspirovalo debutující režisérku Julii Taymorovou k neobvyklému tvůrčímu zpracování.

Příběh římského vojevůdce, který se vrací z války proti Gótům a jako zajatkyni si přivádí gótskou královnu Tamoru a její syny (nejstaršího z nich však nechá zabít, aby „uctil“ památku vlastních synů, kteří v boji padli), je příběhem o krvavé pomstě.

Režisérka jej zasadila do pozoruhodného stylového rámce, v němž se mísí nejrůznější estetické a kulturní vlivy, a do hlavních rolí obsadila dva skvělé herce – Anthonyho Hopkinse a Jessiku Lange.

Nekonvenční film, ve kterém se prolíná přítomnost s dávnou minulostí, nese všechny rysy antických tragédií a je hereckým koncertem Anthony Hopkinse. Nominováno na Oscara – nejlepší kostýmy.

Film zaujal:

Pořád se diskutuje, jestli má násilí a brutalita ve filmu vliv na psychiku a následné chování diváka. Shakespeare to příliš neřešil: sekal ruce, znásilňoval, mlel lidi do sekané a spoustu dalších lahůdek a všechno to vrazil do Tita. I když to bylo hnusný, nedalo se od toho odejít.

Navýsost zajímavý filmový zážitek, který nemusí každému ladit. Buď jste z něj uneseni, nebo zhnuseni. Nic mezi tím.

Snaha o modernost přináší do starověkého Říma moderní techniku (motorky, mikrofony) i paralelu s fašistickými vůdci. Za zmínku stojí krásná Hopkinsova paralela s jeho nejslavnější rolí v závěru filmu.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Fantasy / Válečný

Země původu: Itálie / USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1999

Délka: 156 minut

Původní název: Titus

Světová premiéra: 25. prosince 1999 – USA (New York, Los Angeles)

Režie: Julie Taymor

Námět: William Shakespeare (divadelní hra „Titus Andronicus“)

Scénář: Julie Taymor

Produkce: Conchita Airoldi, Paul G. Allen, Stephen K. Bannon, Robert Bernacchi, Mark Bisgeier, Adam Leipzig, Ellen Dinerman Little, Robert Little, Brad Moseley, Jody Patton, Linda Reisman, Julie Taymor, Karen L. Thorson, Michiyo Yoshizaki

Hudba: Elliot Goldenthal

Kamera: Luciano Tovoli

Střih: Françoise Bonnot

Kostýmy: Milena Canonero

Společnost: Clear Blue Sky Productions / Overseas FilmGroup / Urania Pictures S.r.l. / NDF International / Titus Productions Ltd.

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Palazzo della Civiltà Italiana, E.U.R., Řím, Lazio, Itálie / Pula, Chorvatsko / Tampa, Florida, USA

Hrají: Osheen Jones (mladý Lucius), Dario D’Ambrosi (šašek), Anthony Hopkins (Titus Andronicus), Jessica Lange (Tamora), Raz Degan (Alarbus), Jonathan Rhys-Meyers (Chiron), Matthew Rhys (Demetrius), Harry J. Lennix (Aaron), Angus Macfadyen (Lucius), Kenny Doughty (Quintus), Blake Ritson (Mutius), Colin Wells (Martius), Ettore Geri (kněz), Alan Cumming (Saturninus), Constantine Gregory (Aemelius), James Frain (Bassianus), Colm Feore (Marcus Andronicus), Geraldine McEwanová (ošetřovatelka), Laura Fraser (Lavinia), Tresy Taddei (malé děvče), Bah Souleymane (kojenec), Antonio Manzini (Publius), Leonardo Treviglio (Caius), Giacomo Gonnella (Sempronius), Carlo Medici (Valentin), Emanuele Vezzoli (vůdce Gótů), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný