Řitka Video – Kukuřičné děti

Některé znalce předchozí hororová série popudila kvůli technickým parametrům provedení, někomu možná nevyhovuje styl jejího autora. Pravdou je, že na pultech jsem ale ani jednoho z Hellraiserů dlouho neviděl, pokud tedy vůbec. Ovšem Řitka video do katalogu začátkem listopadu začlenila další klasiku, tentokrát Stephena Kinga. A už je jasné, že brzy budou Kukuřičné děti v pošetkách ediční řady Filmag horor. Takže co bude na zájemce čekat?.

Oficiální text praví:

Podle povídky Stephena Kinga vznil v roce 1984 horor s hororovu atmosférou, jejíž působivost dala vzniknout hned několika pokračováním. Malé ospalé americké městečko Gatlin se ničím nelišilo od ostatních, jemu podobných maloměst. Až do doby, kdy k jeho branám zavítal podivný chlapec – kazatel jménem Isaac. Ten s sebou přinesl strach, hrůzu a děs a brzy se mu podařilo ovlivnit všechny Gatlinské děti. Peklo, které následovalo, ani nelze vylíčit. Na jeho konci byla páchnoucí hromada všech Gatlinských dospělých a městečko ovládané šílenými spratky. Nyní do Gatlinu přijíždí nic netušící mladý pár a hrůza propuká nanovo!

Kukuřičné děti

Stručný text doplňme z jiných zdrojů:

 

Všude okolo vesničky jsou rozlehlá pole s kukuřicí, která nabízí útočiště pro malé zvrhlíky. Mají pravidlo, že každý po dosažení 18-ti let musí zemřít a odevzdat duši tomu "kdo chodí mezi řádky".

 

Mladá dvojice začíná pátrat co se vlastně děje. Při pár pokusech, kdy se snaží vesnici opustit, se do ní stále a stále vracejí a není cesty zpět. Naleznou zde dva sourozence, jejichž třetí sourozenec přišel o život díky tomu, že chtěl vesnici opustit a vše co se zde děje oznámit. Největší problém představuje zrzavý chlapec jménem Malachaj, který je celou věcí zfanatizovaný a ostatní děti berou jako vůdce jeho spíš než Izáka.

 

Isaac

 

Nakonec děti obětují Izáka tomu, "který chodí mezi řádky". Ten se však vrátí v podobě ďábla a Malachaje si vezme sebou. Manželský pár zachrání všechny děti a zapálí celé pole. S tímto požárem končí i síla, která pole ovládala…

 

Film, který byl natočen podle předlohy Stephena Kinga se dočkal celkem šesti pokračování:

 

The Children of the Corn II: Final Sacrifice (1993)

Children of the Corn III (1995)

The Children of the Corn IV: Gathering (1996)

Children of the Corn V: Fields of Terror (1998)

Children of the Corn 666: Isaac’s Return (1999)

Children of the Corn: Revelation (2001)

 

Mno, nejprve je třeba si říct, že výše zmínění technofilové budou mít opět námitky. Oproti na imdb.com udávanému původnímu rozměru 1,85:1 je film na disku uložen ve formátu 4:3. Protože jsem film viděl poprvé, nemohu příliš soudit, ale při sledování jsem měl pocit, že o žádnou část obrazu ošizený nejsem. Nikde jsem si nevšiml rozbité kompozice nebo chybějících částí scény.

 

Co se týče uvedených textů – druhý text obsahuje řadu nepřesností. Ve filmu je řeč o devatenáctých narozeninách. Pár se nepokouší vesnici opustit, aby se do ní vracel, ale když se městečku pokouší zpočátku vyhnout, jsou mu stále blíž, i když jedou na opačnou stranu. Třetí sourozenec nebyl sourozenec, ale kamarád. Manželský pár nejsou manželé. Záchrana dětí vypadá asi tak, že je nechají tam, kde jsou a vydají se na úprk… To jen aby bylo jasno, že ne všemu psanému se dá věřit.

 

Oficiální text se zase rozsáhle zabývá částí filmu, která proběhne jako vzpomínková sekvence v prvních několika málo minutách filmu. Vypráví ji chlapec ze sourozenecké dvojice, která jako jediná zůstala mimo vliv Isaaca a je v městečku trpěna jen kvůli sestřinu prorockému vidění (maluje obrázky toho, co se teprve stane). Ovšem v oné kratičké vzpomínkové sekvenci je plně představen způsob vedení celého filmu – prostě se něco děje, a ať je člověk napnutý, jak chce, žádného vysvětlení se mu nedostane.

 

Tudíž se nedozvíme, kde se v městečku Isaac vzal, kdy, jak a za jakým účelem přesvědčil všechny děti, aby klidně, spořádaně a s úsměvem realizovali masakr, při němž zbaví městečko všech, kdo jsou starší 19 let. Ani z dalšího děje nevyplývá, jak děti přežívají od té doby tři roky a proč jsou zfanatizovány natolik, že při svých devatenáctinách klidně odcházejí k tomu, "kdo chodí mezi řádky". Natož aby někdo pátral po tom, jak se ony řádky v široširém okolí městečka vlastně udržují (žádné kombajny, žádné sečky). Jak je Isaac dokázal držet celou dobu na uzdě, když stačí, aby na něj Malachiáš zařval a ostatní vzápětí Isaaca s klidem ukřižují?

 

Linda Hamilton

 

Všechno tohle ale člověka napadá až potom. Po zmíněné krátké vzpomínkové sekvenci masakru po bohoslužbě v místní cukrárně jsme seznámeni s mladým párem (tady ještě Linda Hamilton zdaleka nevypadá jako drsná spasitelka lidstva), který se přesouvá do jeho nového působiště. On totiž právě dokončil školu a má převzít lékařskou praxi.

 

Ráno, raníčko - vstáváme

 

K jejich smůle s autem zabloudí mezi kukuřičnými poli. A to právě v okamžiku, kdy se pokouší z městečka uniknout jedno z dětí, kterému režim nastolený Isaacem nevyhovuje. Všudypřítomný Malachiáš ale provede rozhodující řez a tak pár autem srazí vlastně již mrtvého chlapce (proříznuté hrdlo je proříznuté hrdlo).

 

Teď již nepotřebné zavazadlo 

 

To je ovšem impuls, aby se pokusili místo dosažení svého původního cíle cesty najít nějakou civilizaci a záležitost ohlásit.

 

Nečekaná srážka

 

Chlapce naloží do kufru a vyrazí.

 

Malachiáš 

 

Místo na civilizaci narazí na starého pumpaře, který nemá benzín, nemá naftu, nemá telefon, ale má strach a snaží se je nasměrovat kamkoli jinam, než do dotyčného městečka. Jeho snaha je ale marná, všechny cesty kterýmkoli směrem vedou do Gatlinu.

 

Atmosféra houstne, slunce pálí, kukuřice šustí, prázdnými ulicemi pofukuje špinavý vítr…

 

Ona má dar vidění!

 

A pak se to nějak zlomí, honičky po městečku už nemají ty správné grády a samotné vyvrcholení je stupidní jak provedením (trikově tak o deset let pozadu), tak scénáristicky. I když není nic vysvětlováno, přesto se nechce člověku věřit…

 

Malachiáš s rukama (a nožem) od krve

 

Pokud překousnete konec, je to prostě klasika. Ale i v ní se dá najít spousta problematických míst:

 

Isaac uprostřed kukuřice

 

Chlapcův od krve zacákaný kufr se po vložení na zadní sedačky auta zázračně očistil – když ho Vicky prohlíží, není na něm ani skvrnka.

 

Isaacovi Malachiáš říká, že mrtvola uprchlíka kukuřičné pole neznečistila, že umřel a zůstal na silnici. Když se později Burt ptá, co se stalo se všemi dospělými, dozví se, že jejich těla byla odevzdána poli. Tak co vlastně ten, "který chodí mezi řádky", chce?

 

Co děláš, Sáro?

 

Burt vyběhne z domu, hledá Vicky a běží ke kraji pole, kde šustí zcela uschlá kukuřice. Doběhne, začne volat její jméno a přitom stojí u čerstvě zelených stvolů.

 

Cizinec není našinec

 

Proč „muž v modrém" zůstal na kříži po tři roky v kukuřici téměř neporušený, když si ten, "který chodí mezi řádky", další oběť vezme tak, že kříž téměř exploduje a vyletí do vzduchu?

 

Náš pán, ten který chodí mezi řádky, na tebe už čeká...

 

Po třech letech je palírna úplně plná alkoholu a motorový pohon zavlažování kukuřičných polí chytne na první zmáčknutí startovacího knoflíku?

 

Smrt, smrt, smrt!

Žánr: Horor

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 88 minut

Původní název: Children of the Corn

Světová premiéra: 9. března 1984 – USA

Režie: Fritz Kiersch

Námět: Stephen King (krátká povídka)

Scénář: George Goldsmith

Produkce: Donald P. Borchers, Earl A. Glick, Terrence Kirby, Mark Lipson

Hudba: Jonathan Elias

Kamera: Raolu Lomas

Střih: Harry Keramidas

Výprava: Barbara Scott

Společnost: Angeles Entertainment Group / Cinema Group / Gatlin / Hal Roach Studios / Inverness Productions / Planet Productions

Natáčeno: Kalifornie, USA / Hornick, Iowa, USA / Salix, Iowa, USA / Sioux City, Iowa, USA / Whiting, Iowa, USA

Hrají: Peter Horton (Burton Burt Stanton), Linda Hamilton (Vicky), R. G. Armstrong (Diehl), John Franklin (Isaac), Courtney Gains (Malachaj), Robby Kiger (Job), Anne Marie McEvoy (Sarah), Julie Maddalena (Rachel), Jonas Marlowe (Joseph), John Philbin (Amos), Dan Snook (chlapec), David Cowen (otec), Suzy Southam (matka), D. G. Johnson (pan Hansen), Patrick Boylan (zákazník), Elmer Soderstrom (zákazník), Teresa Toigo (zákazník), Mitch Carter, (kazatel), a další

 

Menu DVD 

 

V českém znění (2009): Michal Holán, Jitka Ježková, David Štěpán, Viktorie Taberiová, Vojtěch Hájek, Oldřich Hajlich, Jan Rimbala, Roman Hajlich, Milan Slepička, Kristína Valová, Rosita Mary Erbanová, Petra Tišnovská, Jiří Hromada, Zuzana Šulcová, Radka Malá, Bohuslav Kalva, Jana Hermachová, Jan Šimik, Jaroslav Horák, a další

 

Volba kapitol

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

 

Nastavení zvuku 

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů DVD z katalogu společnosti)