Eusebius – Osamělý mstitel

Kdysi byl v seznamech titulů se značkou Eusebius za 49,- Kč plánován thriller Osamělý mstitel. Ze zadní strany pošetek se ale vytratil, nicméně nikdy neříkej nikdy. Proto pro jistotu pár řádků, přinejhorším se budou třeba hodit jindy. Muž, který nemá pro co žít, si najde něco, za co může bojovat… Nyní se objevil v upoutávce na pošetkách s datem 19. ledna 2010, kdy opravdu vyšel v nově založené ediční řadě Super film.

Sean Vetter a Demetrius Hicks vyrůstali na ulici, ale dnes jsou členy speciálního protidrogového týmu DEA. Jako agenti už sedm let společně bojují proti průsaku drog skrz americko-mexickou hranici. Jejich největším protivníkem je drogový kartel z pouště Baja, kterému šéfuje Kolumbijec Meno Lucero. Ten utíkal před zákonem několik let a zásoboval Los Angeles tunami kokainu, než se jim podařilo ho dostat za mříže při razii v mexické Tijuaně. V krvavé přestřelce se sice mafiánovi podařilo uprchnout, ale Sean ho pronásledoval a nakonec zatknul.

 

Po úspěšné akci má Sean chvíli volno a je zpět u své milované ženy Stacy, ale v noci jsou napadeni. Do domu na pláži vnikne zabiják a zahájí palbu na pár ležící v posteli. Stacy je zastřelena a Sean postřelen. Když se vyléčí, rozhodne se za každou cenu najít vrahy své ženy.

 

 

Společně s Demetriusem začnou pátrat. Přitom zjistí, že drogový kartel funguje dál, jen s jinými lidmi… Objevil se nový hráč – tajemný zabiják známý jako Diablo, který v hierarchii drogové mafie převzal Lucerovo místo a stojí za vražedným útokem.

 

Sean společně s Hicksem se přes odhalenou zásilku drog dostanou k překupníku Monroeovi. Dozvědí se od něj jméno muže, který mu drogy dodával. Ten si říká Hollywood Jack a je majitelem kosmetického salónu v Beverly Hills. Sean na něj udeří, ale Hicks, který o kolegu začíná mít kvůli jeho chování obavy, zasáhne dřív, než agent muže zabije.

 

 

Sean navštíví ve vězení Lucera, který s ním nemluví. Mateo Santos mezitím organizuje převoz Lucerovy rodiny do bezpečí. Manželka i malý synek zahynou při explozi auta, do kterého byla nastražena bomba. Nešťastný Lucero zavolá Seanovi a radí mu, jak má dostat jeho nelítostného nástupce.

 

Hicks se Seanem se vydávají za obchodníky s drogami a chtějí od velkého dealera Joea koupit kokain. Domluví si větší dodávku kokainu. Na předání dohlíží protidrogové, a když Joeův parťák přebírá peníze, zmíní se, že byl u zabití Stacy. Sean se neudrží, začne dealera mlátit a strhne se přestřelka mezi policisty a kartelem. Sean dealera zabil, ale kvůli jeho chybě zemřeli tři policisté. Sean je na půl roku suspendován. Navštíví opět Lucera, který mu řekne, kde najde peníze z drogových obchodů. Sean požádá Demetriuse o pomoc, ten ale odmítne – chce, aby se Sean dal dohromady a vykašlal se na pomstu…

 

 

Sean se obrátí na svého kamaráda z dětství. Ten si říká Big Sexy a na rozdíl od Seana se vydal na dráhu zločinu. Společně s ním a jeho muži agent přepadne překupníka Joea a donutí ho objednat velkou zásilku drog. Letadlem ji na místo předání dopraví Hollywood Jack. Sean a Hicks, který se nakonec přece jen ke kolegovi přidal, ho donutí, aby je dopravil ke svému šéfovi a od něj se s pomocí štěnice ukryté v kufříku s penězi dostanou až k úkrytu Diabla. Dokáže Sean dotáhnout svou pomstu do zdárného konce?

 

Při realizaci pomsty za smrt své manželky se Vetter nezastaví před ničím. Diabla prostě pošle do pekel, i kdyby tam měl skončit spolu s ním…

 

 

Diváci zklamáni:

 

Člověk chce vidět Vina Diesela, jak nasraně ustřeluje lidem hlavy, ale on místo toho furt jen trpí doma a hraje k tomu smutná hudba. Diesel hraje dobře a charisma má, jenže k čemu to je když je režisér bezradný.

 

Osamělý mstitel vznikl na přelomu let 2000 a 2001 a dva roky pak ležel kdesi ve skladu. Jedni říkají, že proto, aby v kinech nebylo předieselováno, jiní zase, že snímek za moc nestojí a šanci na to, aby se alespoň zaplatil, bude mít jedině, když se z Diesela stane hvězda. Pravdu měli ti druzí – Osamělý mstitel se totiž nikdy nezdvihne nad charakteristiku středněrozpočtový béčkový recyklát. Film natočil režisér, podepsaný pod vynikajícím Vyjednávačem. I tentokrát prokazuje, že umí pracovat s potenciálem herců, nasadit správné tempo a s lehkostí hollywoodského rutinéra naleštit vizáž filmu tak, že vypadá o dvacet milionů dražší. Problém je, že pracuje se skutečně béčkovým materiálem, jenž je plný klišé a prostý logiky, a každý, byť sebepromyšlenější pokus posunout jeho mstitelskou linii do nových úrovní je od začátku odsouzen ke zkáze. Fanoušci Vina Diesela však zklamáni nebudou, pokud nečekají bezstarostnou údernost Rychle a zběsile nebo xXx. Akční hvězda současnosti sice znovu svým basem sází brilantní hlášky, ale zároveň prokazuje, že Steven Spielberg mu roli ve Vojínu Ryanovi nesvěřil jen kvůli jeho krásným svalům – jeho smutek, vztek a z nich plynoucí ztrátu sebekontroly mu lze bez výhrad věřit.

Žánr: Thriller / Drama / Akční / Krimi

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2003

Délka: 105 minut

Původní název: A Man Apart

Světová premiéra: 4. dubna 2003 – Kanada, Velká Británie, USA

Kinopremiéra v ČR: 24. července 2003

Režie: F. Gary Gray

Scénář: Christian Gudegast, Paul Scheuring

Produkce: Bob Degus, Michael De Luca, Vin Diesel, Meredyth Frattolillo, F. Gary Gray, Ken Halsband, Nancy Lanham, Michael Nelson, Vincent Newman, Joey Nittolo, Claire Rudnick Polstein, Tucker Tooley, George Zakk

Hudba: Anne Dudley

Kamera: Jack N. Green

Střih: Robert Brown, William Hoy

Kostýmy: Shawn Barton

Společnost: "DIA" Productions GmbH & Co. KG / Joseph Nittolo Entertainment / New Line Cinema / Newman/Tooley Films

Natáčeno: Inyokern, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Malibu, Kalifornie, USA / New Mexico, USA / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / Sylmar, Los Angeles, Kalifornie, USA / Tijuana, Baja California Norte, Mexico / Wilmington, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Vin Diesel (Sean Vetter), Larenz Tate (Demetrius Hicks), Timothy Olyphant (Hollywood Jack Slayton), Geno Silva (Memo Lucero), Jacqueline Obradors (Stacey Vetterová), Steve Eastin (Ty Frost), Juan Fernández (Mateo Santos), Jeff Kober (Pomona Joe), Marco Rodríguez (Hondo), Mike Moroff (Gustavo Leon), Emilio Rivera (Garza), George Sharperson (Big Sexy), Malieek Straughter (předávkovaný), Alice Amter (Marta), Jim Boeke (špatný polda), Rubelio Bracamonte (Santos Henchman), Ben Bray (zabiják), Norm Compton (Bat), Atiana Coons-Parker (Rachel Hicks), Esteban Cueto (federál), Ken Davitian (Ramon Cadena), April Flowers aka Diana Espen (striptérka), Aleane Fitz-Carter (stará dáma), Robert Fraade (obhájce), Zachary John Gonzales (Lucerův syn), Richard Gross (starší agent), Richard Haje (Lucerův bodyguard), Paula Harrison (Lucerova tanečnice), Toby Holguin (zabiják), Terry Hoyos (Lucerova žena), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: vystřižené scény, upoutávka