North Video – Battlestar Galactica 23. DVD

North Video i v novém roce v úterý 5. ledna 2010 přináší v řadě Světový seriál další díl třetí sezóny (celkově třiadvacáté DVD) seriálu Battlestar Galactica za 49,- Kč.

 

Cyloni byli vytvořeni lidmi. Vyvinuli se. Vzbouřili se. Existuje mnoho kopií. A mají plán …

 

Hvězdná sága pokračuje 3. sérií! Flotila vesmírných plavidel v čele s bitevní lodí Galactica putuje k bájné planetě Zemi, na které by zdecimované lidstvo po zdrcujícím útoku Cylonů našlo nový domov.

 

DVD obsahuje další dvě epizody:

 

11. Oko Jupitera (The Eye of Jupiter)

Režie: Michael Rymer 

Scénář: Mark Verheiden 

 

Flotila dorazila k planetě s mořskými řasami a po čtrnácti dnech jejich těžby se připravuje k odletu. Do toho na planetu přilétá Kara, která s Leem udržuje poměr. Lee po ní chce, aby se rozvedla s Andersem, ale manželství je pro Karu posvátná věc. Lee nedokáže dál podvádět Dee a neví jak dál. Mezitím se Baltar probouzí na cylonské baseship a nachází Heru, která je nemocná. Tyrol na planetě s ostatními balí vybavení, ale z nenadálého popudu se rozhodne vydat k blízkým horám, kde nachází Chrám pěti. Ten je více než čtyři tisíce let starý a shoduje se tak s datem odletu třináctého kmene. Má v něm být také Oko Jupitera, které by mělo ukazovat cestu k Zemi. Právě ve chvíli, kdy Chief svůj objev probírá s admirálem Adamou a prezidentkou skočí k planetě čtyři cylonské Basestar. 

 

Civilní lodě okamžitě skáčou na pohotovostní souřadnice. Galactica však nemůže opustit lidi na povrchu planety. Navíc nesmí Cylonům dovolit, aby získali Oko Jupitera, ať už to ve skutečnosti je cokoliv. Basestar však nevypouští Raidery, zastaví se na hranici dostřelu a k překvapení kolonistů se snaží navázat kontakt. V mikrofonu se neozve nikdo jiný než Gaius Baltar a na Galacticu je vyslána cylonská delegace. Admirál se setkáním souhlasí jen proto, aby získal dost času k evakuaci lidí z povrchu planety. Cyloni si myslí, že lidé mají Oko a výměnou za něj nabízejí bezpečný odlet a překvapivě i Baltara. Mezitím se Athena setkává na palubě Galacticy s Boomerem, která jí říká, že Hera nezemřela, ale je stále naživu na Basestar, kde ovšem onemocněla. Athena však tomu nevěří. Nevěří, že by jí Adama s Roslinovou lhali o smrti jejího dítěte. Adama Cylonům Oko nechce přenechat a vyhrožuje jim, že při jakémkoliv pokusu o jeho vyzvednutí vyšle na planetu všechny atomovky, které na Galactice má.

 

Cyloni ruší všechny frekvence mezi Galacticou a povrchem a Lee se musí připravit na obranu chrámu. Na planetě je jen tucet mariňáků a zbytek jsou civilisté. Starbuck proto navrhuje, aby bylo velení nad civilisty svěřeno Andersovi. Ten není příliš nadšený. Většina civilistů nikdy nedržela v ruce zbraň a on je má najednou předělat ve vojáky. Tyrol mezitím pokládá nálože v chrámu pro případ, že by dorazili Cyloni. Gaeta na Galactice zjišťuje, že hvězda v tomto systému se brzy změní v supernovu. Poukazuje také na tu obrovskou náhodu, že se lidé a Cyloni potkají v tomto systému zrovna ve chvíli, kdy se hvězda změní v novu. Na Basestar se zatím Cyloni radí co dál. Zejména Cavilové by chtěli zničit Galacticu, protože nezáleží na tom, kdy Zemi najdou. D’Anna se však přiznává, že ve chvíli, kdy skočili, na orbit poslala na povrch Heavy Raider. Stačí tak počkat, až Centurioni získají Oko, a poté budou moci Galacticu zničit.

 

Na planetě Anders přiděluje úkoly civilistům a poté Apollovi říká, že ví o jeho vztahu se Starbuck. To k jejich vzájemné nevraživosti moc nepřispívá. Na Basestar jde D’Anna s Balatarem za Hybridem, který opakuje, že pět světel se v chrámu zjeví jen vyvolenému. To oba přesvědčí, že se musí vydat na povrch. Tam Starbuck letí Raptorem na hlídku, ale je sestřelena Centuriony. Na Galactice mezitím Adama konfrontuje prezidentku s tím, že je Hera naživu, a ta přiznává, že jí skrývala. Helo se Sharon to nenesou moc dobře. Sharon chce svou dceru vidět. Na povrchu se Anders dozvídá, že byla Starbuck sestřelena a chce se jí vydat na pomoc. V tom mu však brání Lee, který musí bránit chrám a dokonce na Anderse vytasí zbraň, aby mu zabránil v odchodu. Z Basestar v tu chvíli vylétne pět Heavy Raiderů s D’Annou a Baltarem na palubě, kteří směřují na povrch. Adama proto vydává rozkaz k nasazení jaderných zbraní…

 

12. Osvícení (Rapture)

Režie: Michael Rymer 

Scénář: Bradley Thompson, David Weddle 

 

Admirál se připravuje k odpálení atomovek, ale Cyloni otočí čtyři lodě směřující k planetě zpět. Jen jedna loď se nevrací. Na palubě je D’Anna, která se i navzdory rozhodnutí ostatních Cylonů nechce vrátit, a Baltar. Adama dává zajistit atomovky, protože nechce zničit jediné vodítko k Zemi jen kvůli jedné lodi. Cyloni jsou však zaskočeni D’Anniným jednáním, ještě nikdy v minulosti se totiž jeden z modelů nevzepřel ostatním. Na povrchu mezitím Lee posílá svou ženu Duallu zachránit Starbuck z havarovaného Raptoru. Dualla to nese těžce, ale rozkaz hodlá splnit.

 

Athena na Galactice chce mermomocí vidět Heru. Dovádí to až tak daleko, že se nechá od Hela zastřelit, aby se mohla znovuzrodit na cylonské lodi. Tam se později opravdu probouzí a vítá ji Caprica. Sharon jí říká, že už lidem nevěří a doufá, že bude i s Herou v bezpečí u Cylonů. Na planetě zatím Lee s Andersem vymýšlejí taktiku proti Cylonům a Dee s Fisherem se vydávají zachránit Starbuck. Fisher zastřelen Cylonským odstřelovačem a Dualla se tak pro Starbuck musí vydat sama. V chrámu Tyrol stále bezvýsledně hledá Oko a Baltar s D’Annou jsou na planetě. D’Anna se bojí, protože spatřit Boha znamená spatřit šílenství, ale Baltar jí přesvědčuje, že musejí pokračovat. Je si vědom toho, že ho Hybrid označil za vyvoleného, který spatří tváře posledních pěti Cylonů. Lee s Andersem mezitím čekají, až se objeví Centurioni. Nakonec přichází průzkumná jednotka a vojáci i civilisté se připravují na boj.

 

Jeden z Andersových mužů sice umírá, ale podaří se jim průzkumnou skupinu odrazit. Přeskupují se a čekají na plnohodnotný útok. Dualla mezitím nachází v Raptoru Starbuck, která má silně popálené ruce. Na Basestar se Athena konečně vidí se svojí dcerou. Ta je nemocná. Chce ji tedy vzít k lidskému doktorovi na Galactice. Boomer zahořklá z toho, že ji dítě nepřijalo, chce Heru uškrtit, ale Caprica ji v tom zabrání a zlomí jí vaz. Poté bere Athenu k uskladněnému Raptoru s tím, že Heru dostane na Galacticu. Na planetě mezitím na Leeho skupinu útočí Centurioni a nezbývá mu tak nic jiného, než vydat rozkaz k vyhození chrámu do vzduchu. Starbuck s popálenýma rukama nemůže pilotovat a tak učí Duallu jak na to. Mezitím se Cyloni dostanou do chrámu a stihnou odpojit roznětky, než může Tyrol chrám odpálit. V tu chvíli vybuchne místní hvězda.

 

Planeta bude do hodiny zničena a Galactica tak začíná se záchranou operací. Díky výbuchu je v chrámu D’Anna schopna spatřit tváře pěti posledních Cylonů. Jednomu z nich se omlouvá, ale z vize ji vytrhne Baltar. D’Anna poté umírá. V tom se do chrámu vrací Tyrol a překvapuje Baltara. Všichni se stihnou dostat na Galacticu těsně před tím, než je celá planeta zničena a loď tak skáče do bezpečí ke zbytku flotily. Baltar je přivezen v pytli na mrtvoly a Athena s sebou kromě Hery přiváží i Capricu. Gaeta také našel další supernovu, kterou mohl vidět třináctý kmen před čtyřmi tisíci lety a vydat se jejím směrem. Helo přichází za Starbuck a ukazuje jí obrázky Oka z chrámu, které se až nápadně podobají obrázkům ze stěn jejího bytu na Caprice. Ta si vzpomíná, jak jí Leoben říkal, že její osud už byl předurčen. D’Anna se poté probírá a Cavil jí oznamuje, že se ostatní Cyloni rozhodli její model stáhnout a všechny její vzpomínky a myšlenky poslat k ledu. 

 

Jako vždy jsou obsahy epizod převzaty z www.bsg.cz, kde najdete i mnoho dalších informací.

 

Žánr: TV seriál / Sci-Fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 2×42 minut 

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky 

Titulky: česky (Viktor „Winner" Dvořák)

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: ?