Filmag zábava – Noční hlídka

Ve Filmagu pokračuje i edice Zábava, dalším vydávaným televizním filmem je Noční hlídka v pátek 8. ledna 2009 za 45,- Kč. Charismatický protagonista Jamese Bonda Pierce Brosnan se vrací ve volném pokračování akčního thrilleru Vlak smrti.

Brosnan opět představuje špičkového agenta Mike Grahama, který po náročném úkolu v Africe dostává na žádost šéfa zpravodajské služby Nicka Caldwella s kolegyní Sabrinou Carverovou na první pohled odpočinkový případ ukradeného Rembrandtova obrazu. Slavnou Noční hlídku někdo během "turné" po světových muzeích vyměnil za padělek.

 

Jenže zdání klame a z nenáročného úkolu se nečekaně vyklube rozsáhlé a nebezpečné spiknutí, v jehož pozadí stojí bohatý počítačový expert Martin Schrader, který obraz ukradl, aby ho mohl zařadit do své rozsáhlé sbírky. Brzy vyjde najevo, že má k dispozici satelit, schopný ochromit veškeré světové komunikační sítě, odposlouchávat jakoukoli komunikaci tajných služeb, zlikvidovat libovolné databáze.

 

Situace se ještě zhorší, když agenti zjistí, že v případu figuruje i Severní Korea. Sabrina s Michaelem předstírají bohaté novomanžele na svatební cestě, aby pronikli k Schraderovi a pokusili se v jeho sídle získat informace. To se jim skutečně povede.

 

Než však stačí informaci předat, jejich hongkongská spojka Myra je zabita, a zatímco Michael pronásleduje jejího vraha Maa Yixina, Sabrina je unesena. Dokáže ji Michale zachránit, a ještě zabránit tomu, aby nebezpečná zbraň padla do rukou severokorejských padouchů?

 

Kdo zná bondovské schéma, jistě ho pozná i v tak letmo načrtnutém ději. Úvod odkazující na předchozí agentovo nasazení, milionář ohrožující svět nebezpečným vynálezem a nechybí samozřejmě ani dvě krásné agentovy pomocnice, z nichž jedna zahyne a druhá skončí v jeho neodolatelném náručí. Také obsazení Pierce Brosnana do hlavní role evokuje bondovky. Poprvé o tomto sympatickému Irovi uvažovali jako o Bondovi v roce 1986, ale nakonec se jím stal Timothy Dalton. Podruhé už roli získal a tak od roku 1995 měl Bond tvář Pierce Brosnana. Byla Bondovými fanoušky kupodivu přijata příznivě. To se dříve nikomu nepovedlo – Lazemby byl odpískán po jediném filmu, Dalton vydržel dva a Moore byl vzat na milost až ve čtvrtém nasazení. V Noční hlídce se po boku Brosnana objevila v roli expertky na umění Sabriny Carverové herečka Alexandra Paul, které filmové štěstí přálo naposledy v polovině osmdesátých let, kdy vytvořila hlavní ženské role ve filmech Christina a Vítězové. Kdo má rád bondovky a filmy příbuzné, rozhodně by si Noční hlídku neměl nechat ujít.

 

 

Divácky pouze průměrné:

 

Bylo to fajn, bylo to zábavné, mělo to spád, Brosnan byl tradičním způsobem šarmantní a vtipný. Ale nebýt jeho, asi by nebylo na co se dívat.

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: Velká Británie / USA / Maďarsko

Rok vzniku: 1995

Délka: 94 minut

Původní název: Night Watch / Detonator 2: Night Watch

Světová premiéra: 4. října 1995

Režie: David Jackson

Námět: Alistair MacNeill

Scénář: David Jackson

Produkce: Boris Dmitrovic, Mike Mihalic, Peter Snell

Hudba: John Scott

Kamera: Michael Negrin

Střih: Eric Boyd-Perkins

Kostýmy: Annie Symons

Společnost: New Line Cinema / British Lion Film Corporation / Jadran Film / USA Pictures

Natáčeno: Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemí / Hong Kong, Čína / Jadran Film, Zagreb, Chorvatsko

Hrají: Pierce Brosnan (Michael ‚Mike‘ Graham), Alexandra Paul (Sabrina Carverová), William Devane (Nick Caldwell), Michael Shannon (Martin Schraeder), Kay Siu Lim (Mao Yixin), Irene Ng (Myra Tangová), Hidde Maas (Miles Van Dehn), Tom Jansen (inspektor De Jongh), Tomaslav Ralis (Louis Armand), Harold Bone (Lemmer), Rolf Saxon (Ted Fisk), Natalie Roles (Jennifer), Kate Harper (psycholožka), Mark King (Luke Sheehan), Terry Diab (hlas U.N.A.C.O.), Ron Berglas (Roger Flint), Suncana Zelenika (Stephanie), Ron Li-Paz (jednatel z New Yorku), Jasna Bilusic (reportér G.N.N. Amsterdam), Swee Lin Neo (krupiérka), Goran Visnjic (stráž U.N.), Rex Wei (korejský lodní kapitán), Adrian Pang (korejský technik), Ed Miller (technik C.I.A. v Hong Kongu), Paul Courtenay Hyu (technik C.I.A. v Hong Kongu), Benedict Wong (stráž), Cecil Cheng (korejský generál), Daphne Cheung (J. J.), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3 (1,33:1)

Bonus: ?