Blesk – Poslední dny Jesse Jamese

Tak jako lze považovat Bleskové pondělky za romanticky béčkoidní, pak úterky se profilují směrem k westernům. Nejinak tomu má být 12. ledna 2009, na kdy je oznámený televizní film Poslední dny Jesse Jamese za 49,- Kč. Pravdivý příběh legendárních amerických pistolníků (bratr Frank je totiž nepochopitelně v českém názvu vynechán).

Dva nejhledanější muži Divokého západu Frank a Jesse James se představují v příběhu svých posledních dnů. Jesse a Frank zůstávají osamoceni a musejí bojovat proti všem. Nezkrotná touha je žene zpět do akce a svou kůži nedají lacino! Bratři mimo zákon přicházejí v podání hudební legendy Johnnyho Cashe a Krise Kristoffersona.

 

Komentářů pramálo:

Film natočený podle skutečné události, navíc notoricky známé, má jeden veliký handicap, že všichni vědí, jak musí dopadnout. O to vynalézavěji by měl být příběh veden a o to víc by měl stát na hereckých výkonech. Tak úplně se tyhle podmínky splnit nepodařilo, zejména Johnny Cash opravdu nikdy po hereckém Oscarovi nesahal. Ale máte-li rádi westernový žánr (není to však klasický western), určitě vás tenhle film zaujme, a protože je celý vyprávěn spíše z pohledu méně známého bratra Franka Jamese a jeho příběhu, udrží vaši zvědavost až do konce.

 

Žánr: Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 98 minut (podle některých zdrojů i 120 minut)

Světová premiéra: 17. února 1986 – USA

Původní název: The Last Days of Frank and Jesse James

Režie: William A. Graham

Scénář: William Stratton

Produkce: Joseph Cates, Phillip Cates

Hudba: Paul Chihara

Kamera: Tony Imi

Střih: Patrick McMahon

Společnost: Joseph Cates Productions

Natáčeno: Tennessee, USA

 

 

 

Hrají: Johnny Cash (Frank James), Kris Kristofferson (Jesse James), Marcia Cross (Sarah Hiteová), Gail Youngs (Anna), David Allan Coe (Whiskeyhead), Andy Stahl (Liddil), June Carter Cash (matka Jamesová), Ed Bruce (major Edwards), Darrell Wilks (Bob Ford), Meg Gibson (Zee), James Sinclair, Cherie Elledge-Grapes (Martha Boltonová), Peter Bradshaw, Earl Poole Ball (statkář Earthman), Jack Barlow (strýc George Hite), Mac Bennett (Clarence Hite), John Brown (gentleman), Dan Butler (reportér z New York), Glen Clark (rozzlobený muž), David Cobb (Dr. Samuels), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: ?