Řitka Video – Filadelfský experiment

Podívejme se na další z novinek katalogu společnosti Řitka Video. Od konce listopadu v jeho řadách figuruje film Filadelfský experiment. Určitě vám nejsou neznámé pojmy jako Roswell nebo Zóna 51. Přinejhorším alespoň Bermudský trojúhelník. Do podobné sféry spadá námětově i tento film. Všichni znají fakta, citují zaručené prameny, jsou přesvědčeni, že se jedná o pravdu, spiknutí, utajované skutečnosti a všechno to nejde žádným způsobem ověřit.

V případě Filadelfského experimentu jde o to, že americké námořnictvo si již od 30. let pohrávalo s myšlenkou nejlepšího způsobu kamufláže – neviditelnosti. Řada tajných pokusů dostala souhrnný název Filadelfský experiment a vyvrcholila v roce 1943 na bitevní lodi Eldridge. Pokud by se vám snad zdálo, že si zaručené poznatky odporují, pak film předkládá zase zcela jiný úhel pohledu.

 

Filadelfie v osudném čase

 

Do chvíle provedení experimentu se vrací americké dobrodružné sci-fi, jehož hlavní hrdinové – námořníci David a Jim – se experimentu účastní. Loď skutečně zmizí, ale k údivu vědců se ztratí nejen opticky, ale i fyzicky. David s Jimem v panice skáčou přes zábradlí a opouštějí palubu. Nedopadnou však do vody, ale do roku 1984…

 

USS Eldridge

 

Po kratičkém oficiálním popisu něco málo podrobností:

 

Co když spolu tančíme naposled?

 

Bezstarostnou noční zábavu námořníků v baru vystřídá ranní nástup na tajný experiment, doprovázený filmovou hudbou, která naznačuje, že nepůjde o bezstarostnou procházkou růžovou zahradou.

 

Vrať se, Jime, bude na tebe čekat tvůj syn

 

Po rozloučení námořníků s pevnou zemí USS Eldridge vyplouvá na moře, aby se stala objektem pokusů o maskování před radary.

 

Obsluha generátorů 

 

Techniky spuštěné generátory a maskovací pole nechají chvíli vzpomínat na Tajemnou záři nad Pacifikem, chvíli na Predátora, jenže pak se z nich začne kouřit a jejich zvuky nenechají techniky v klidu.

 

Proboha, CO TO JE? 

 

Loď zmizí nejprve z radarů, jak vědecký tým očekával, jenže vzápětí i před užaslými zraky přihlížejících.

 

Tajemná záře nad Filadelfií

 

A zatímco vyděšená posádka zmatkuje na palubě, oba technici generátorů se rozhodnou loď opustit a skočí přes zábradlí.

 

Dva muži přes palubu

 

Místo mořské hladiny je čeká časoprostorový tunel, na jehož konci je k smrti vyděsí vrtulník, kterého se omylem zbaví při doteku s vysokonapěťovým plotem, z něhož přeskočí výboj do nádrže vrtulníku a tak dvojice hned na úvod zapříčiní mohutnou explozi a požár širokého okolí.

 

Létající příšera

 

Rozbřesk je zastihne uprostřed pouště, kde mrznou a vedou debaty o tom, jestli je to kolem nich realita nebo halucinace, která je součástí experimentu. Brzy se potkají i s výdobytky moderní civilizace – prázdnou lahví od německého piva a nepochopitelně lehkou plechovkou od Coca Coly. A pak je vyděsí auta na silnici.

 

Z čeho to je, že je tak lehká?

 

Zatím stíhačky na nebi hledají cosi, co zmizelo. Tím něčím je město. Místo města je v poušti jen ohořelá skvrna po vrtulníku a kusy neznámé lodní konstrukce. V poušti totiž právě probíhal tajný experiment, který se tak trochu vymknul z rukou.

 

Doktore, to město je prostě pryč...

 

Zatím se dva nebozí námořníci setkávají u benzínky s prvními živými představiteli moderní doby, kteří jim způsobí ještě větší šok než hliníková plechovka.

 

 Co čumíš, mariňáku?

 

Telefony ale i po desítkách let fungují na stejné drobné a stejné je i volání na ústřednu, což se ale nedá tvrdit o sledování televize, které ruší na obzoru se objevivší podivná bouře. Tu sledují i výzkumníci na tajné základně při hledání ztraceného města.

 

Vcucává všechno!

 

Bouře má i vedlejší efekt – popálené ruka jednoho z námořníků se s bouří propojí a způsobí v bufetu u benzínky zmatek, z něhož jediná cesta vede útěkem v autě náhodně projíždějící dívky. Jenže na něco takového, jako je automat bez spojky, nejsou návštěvníci z minulosti zdaleka připraveni. Nucená řidička zase není připravena na to, že její nečekaní spolucestující se budou nejvíc zajímat o to, jak dopadla válka. Ne ta ve Vietnamu, ale ta světová, druhá světová…

 

Sakra, kde to má spojku?

 

Na základně se zatím řeší, kam a proč se při raketových experimentech mohlo ztratit postrádané město a proč je uprostřed mraků tunel, který svým chováním začíná stále víc připomínat černou díru. Chvíli to trvá, než starému doktorovi dojde, co mohlo být v hyperprostoru nečekaným zdrojem energie na opačné straně.

 

Aha...

 

A to je jen začátek sledu událostí, které buď přivedou svět do záhuby, nebo ho naopak mohou zachránit návratem k normálu…

 

Film, který je mixem již zmíněné Tajemné záře, Terminátora, Vesmírné odyssey či Trona, působí chvílemi tak trochu jako televizní produkce, ale děj vcelku odsýpá a nelze v něm nalézt nějaké logické kiksy, pokud za ten hlavní nebudete považovat celou zápletku. Využití neznámých hereckých tváří vůbec není na škodu.

 

A ještě jeden zasvěcený divácký komentář k tomuto filmu, který by neměl uniknout žádnému z fanoušků SF:

 

Na tomto snímku je nepochybně nejpozoruhodnější fakt – byť to může vypadat opravdu fantasticky – že prvotním záměrem filmařů bylo nastínit skutečné události, k nimž (údajně) došlo při tajném experimentu, který americké vojenské námořnictvo provedlo 12. srpna 1943 s torpédoborcem DE 173 Eldridge (mimochodem loď v těch letech ve službách námořnictva skutečně působila a po válce byla prodána Řecku pod novým jménem Leon). Kam až v ději filmu můžou sahat jisté možné historické reálie a co je jen koření zplozené scénáristickou fantazií, není zcela zřejmé, v každém případě se ze snímku stává zajímavý pokus o zfilmování jedné legendy z neobjasněných záhad moderních vojenských tajemství, o kterých se veřejnost zřejmě nikdy nedozví skutečnou pravdu. Příběh jako takový je poměrně netradiční a poutavý, takže lze doporučit ke zhlédnutí.

Žánr: Sci-fi / Akční / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 97 minut

Původní název: The Philadelphia Experiment

Světová premiéra: 3. srpna 1984

Režie: Stewart Raffill

Námět: Charles Berlitz, William L. Moore (román)

Scénář: Wallace C. Bennett, William Gray, Don Jakoby, Michael Janover,

Produkce: Pegi Brotman, John Carpenter, Douglas Curtis, Joel B. Michaels

Hudba: Kenneth Wannberg

Kamera: Dick Bush

Střih: Neil Travis

Kostýmy: Joanna Palace

Společnost: Cinema Group Ventures / New Pictures

Natáčeno: Charleston, South Carolina, USA / Denver, Colorado, USA / Salt Lake City, Utah, USA / Santa Paula, California, USA / Wendover, Utah, USA

Hrají: Michael Paré (David Herdeg), Nancy Allen (Allison Hayesová), Eric Christmas (Dr. James Longstreet), Bobby Di Cicco (Jim Parker), Louise Latham (Pamela), Kene Holliday (major Clark), Joe Dorsey (šerif Bates), Michael Currie (Magnussen), Stephen Tobolowsky (Barney), Gary Brockette (pobočník Andrews), Debra Troyer (mladá Pamela), Miles McNamara (mladý James Longstreet), Ralph Manza (starší Jim Parker), James Edgcomb (strážník Boyer), Glenn Morshower (mechanik), Rodney Saulsberry (doktor), Vivian Brown (mazka Willisová), Stephanie Faulkner (TV hlasatelka), Ed Bakey (táta Willis), Michael Villani (TV hlasatel), Vaughn Armstrong (kovboj), Bill Smillie (evangelista), Lawrence Lott (technik), Clay Wilcox (transvestita), Pat Dasko (hlasatel), Pamela Brüll (Doris), Richard Jewkes (technik), Robin Krieder (technik rentgenu), Pamela Doucette (zdravotní sestra), Michael Ruud (řidič náklaďáku), Deborah E. Dixon (zdravotní sestra), Mary Lois Grantham (apní Waiteová), Rick Schrand (Mandell), Patrick DeSantis (Jim Jr.), Charles Hall (velitel), David Allen Michaels (stráž ve věznici), Raymond Kowalski (radista), Andrew McCartney (technik), Anthony R. Nuzzo (technik generátoru), Joe Moore (velitelův přítel), Don Dolan (řidič), Brent S. Laing (radarový technik), Jeffrey S. Smith (námořník), a další

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

 

Volba zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1 – podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů z katalogu společnosti)

Výběr kapitol