Codi – Starověké megastavby (2. díl) – Koloseum

V týdenním rozestupu následuje v úterý 19. ledna 2010 z vydavatelství Codi pokračování Starověké megastavby (2. díl) – Koloseum za 49,- Kč

Koloseum, katedrála v Chartres a velká Cheopsova pyramida v Gíze okouzlují generace svou krásou a vznešeností. Tato třídílná série dokumentů odhaluje, jak byly tyto úchvatné megastruktury postaveny.

 

Civilizace odjakživa staví velké stavby, symbolizující její význam a moc. Ačkoliv se některá lidská společenství přežijí a zaniknou, stavby, které postavila, často nadále existují jako velkolepý odkaz na minulost. Podívejme se společně na to, jaké stavební techniky lidé na těchto velkolepých stavbách používali, z jakých materiálů stavěli a jak je získávali. Podívejme se do minulosti na osobnosti, které tyto stavby nechali stavět, na jejich pohnutky a sny. Podívejme se na to, jak byly stavby financovány a jak je vnímal okolní svět.

 

Římské Koloseum

 

Koloseum, největší stavba svého druhu ve starověkém světě, triumf vůle, moci a peněz císaře Vespasiána a jeho syna Tita. Aréna písku, krve, odvahy i krutosti. Místo, kde proteklo tolik krve lidí i zvířat, jako snad na žádném jiném místě na světě. Místo dekadentní zábavy pro Římany od senátorů až po nejhorší chátru. Ukázka stavebního mistrovství římských architektů, stavitelů i dělníků. Stavba, kde byly poprvé ve velké míře použity do té doby buď málo známé, nebo úplně nové technologie a materiály, z nichž většinu používáme i my dnes. To vše je Koloseum, římská aréna krve a písku.