North Video – Návrat z Indie

Další díl do skládačky pomalého letošního premiérového rozjezdu North Videa je v novinách na středu 13. ledna 2010 avizovaný film Návrat do Indie za 49,- Kč. Pokud s předchozím Tátou nebyl žádný problém v identifikaci, pak tady půjde opět o střelbu naslepo. K dispozici je náhled obalu a český název, který Google nezná. A ani imdb.com na tom není o moc líp, pokud je vybráno správně, má film celých 56 hlasujících a skóre 3,9 z 10 možných. Trefa, je to správně.

 

Při troše dobré vůle by se mohlo jednat o další izraelský skoroBollywood. Vzhledem k tomu, jak moc české prameny o tomto filmu mlčí, zkusíme si zase zapřekládat.

 

 

Tento krásný příběh lásky, začínající v Izraeli a přenášející se do Indie, nastoluje prostřednictvím kultury, tradic a náboženství zásadní otázku: Co je to láska?

 

 

Tam, kde smrt předchází životu, kde víra definuje lásku, jsou tři lidé na cestě. Na cestě za záchranou života. Čas utíká a život se vytrácí. Ale Indie je její cestou…

 

 

Ben Rubin, mladý izraelský internista, se dozví, že jeho praxe byla ukončena a byl vybrán jako doprovod Abrahama Lazara, správce nemocnice, a jeho krásné manželky Dori na cestu do Indie. Dori je 50 let, což je věk jeho matky.

 

 

 

Manželé chtějí v Indii s Benovou pomocí Ben najít a zachránit jejich churavějící dceru, která uvízla v buddhistickém klášteře v odlehlé vesnici. Mají v úmyslu ji přivézt zpátky do Tel-Avivu, aby jí zachránili život.

 

 

Romantická cesta probouzí v Benovi nepoznané erotické vášně, které ničí jeho spořádaný svět.

 

 

 

Propuká u něho nedovolené milostný vzplanutí, ne však k dceři, jak by se dalo čekat, ale k její matce Dori.

 

Zahraniční obal

Oficiální text z pošetky:

Jak začíná nečekaná vášeň, co přináší, a jak změní život milenců…

 

Mladý chirurg Ben narychlo odlétá se dvěma kolegy, Dorou a jejím manželem, do Indie. V buddhistickém klášteře je nalezena jejich dcera. Je vážně nemocná a život jí zachraní jen převoz do Izraele. Pobyt v Indii ale odplaví civilizační zábrany "dobrého chování" a stane se nemožné. Ben a Dora se do sebe zamilují… 

Zadní strana obalu 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Izrael / USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 98 minut

Původní název: Ha-Shiva MeHodu / השיבה מהודו / The Return from India

Světová premiéra: 21. listopadu 2002 – Izrael

Režie: Menahem Golan

Námět: Abraham B. Jehoshua (román)

Scénář: Hanan Peled

Produkce: Evgeny Afineevsky, Alberto Abraham Amar, Menahem Golan

Hudba: Dov Seltzer

Kamera: Ofer Inov

Střih: Tova Asher

Společnost: Israeli Film Fund / New Cannon Inc. / United King Films / Yafo Tel-Aviv Production 2000 Ltd.

Hrají: Aki Avni (Dr. Ben Rubin), Assi Dayan (Abraham Lazar), Riki Gal (Dory Lazarová), Dana Parnas (Mihaella Vaisová), Orli Perl (Einat Lazar), Michael Schneider (doktor), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: trailery, nejen pro nejmenší