Řitka Video – SMERŠ: Smrt špionům 1. DVD (1. + 2. díl)

Nahlédněme opět do katalogu společnosti Řitka Video. Dnešní generace už asi nemá zdání, co to byly povinná školní filmová představení a Svaz československo-sovětského přátelství. Stačilo málo a člověk si ruskou a sovětskou kinematografii dokázal silně znechutit a částečně to v něm zůstalo zakořeněno. Občas ale nezaškodí vzít i východní kinematografii na milost, ne všechno jsou jen oslavné pompézní fresky. Jedním z příspěvků k poznání nám neznámých dějin může být i televizní čtyřdílná série nazvaná SMERŠ: Smrt špionům.

Tyhle oddíly skutečně existovaly a jejich označení pochází ze slovního spojení Смерть шпионам. Vznikly v rámci NKVD a jejich primárním úkolem bylo odhalování zrádců a kolaborantů v armádě. Pochopitelně tady jsou hlavní hrdinové podáni trochu jinak, než vyplývá z dostupných pramenů, jsou to správní chlapíci, trochu říznutí supermanem, a stojí na té „správné" straně.

 

Oficiální text informuje:

 

SMERŠ je název zvláštního oddílu NKVD, který po 2. světové válce bojoval v Sovětském svazu s „vnitřními nepřáteli". Čtyřdílný seriál vypráví o průběhu jedné bojové akce čtyř členů oddílu SMERŠ. Náhoda je cestou zavede do městečka Grodno na Curzonově linii, neboli uměle vytvořené rusko-polské hranici.

 

Válka sice skončila, ale na tomto území trvá boj všech proti všem: Poláci proti Rusům, Litevci proti Polákům, všichni proti Sovětům… Výsledkem je terorizování prostého civilního obyvatelstva.

 

Kromě moderně natočených akčních scén nabízí seriál také působivý pohled na osudy hlavních hrdinů, na jejich naděje, zklamání i křehké vztahy.

 

Něco málo subjektivních detailů:

 

Výběr kapitol 1. dílu 

 

1. díl:

Začátek je skoro jak z Kill Billa, jen tady je svatba dokončena, Bůh spojil život dvou (vlastně i tady viditelně tří) lidí, což téměř svědčí o tom, že se život pár měsíců po válce vrací do normálních kolejí. Bohužel jen zdánlivě.

 

Co Bůh spojil... 

 

A tak důstojníci Rudé armády po obřadu zapíjí svobodu (manželského páru i tu všeobecnou, poválečnou) se svatebčany, jenže v blížícím se autě nejedou gratulanti, ale popravčí četa.

 

Razcvětály jabloni i grůši 

 

Tady nevěsta nepřežije…

 

Ra.. ta... ta...

 

Malý chlapec, který utekl z rybářské bárky a odstřelovači z mušky, velení ve městečku moc nepomůže – je rád, že je naživu, vlastně nikoho a nic neviděl.

 

Přípoj pojede až v 18:00

 

V přístavišti zatím z říčního parníku vystoupila skupinka tří důstojníků v doprovodu staršího „pucfleka" a čeká na další etapu cesty. Starý Váňa vyrazí shánět suroviny k improvizovanému obědu a dva mladíci nad kotlíkem čaje rozjímají o krásách světa. Jeden -Pavel – si o sobě myslí, že je světaznalý playboy – Maďarka může být sice blonďatá, ale je to pořád cikánka – zato Češky! Jsou sice oplácané, ale šik…Chlap totiž může mluvit jen o dvou věcech – o práci, nebo o ženských. Ten druhý – Andrej – je plachý a mlčenlivý. A ten třetí, zkušený velitel Grigorij, si jde prohlédnout okolí.

 

Na městském velitelství se zatím dohadují, co se vzniklou situací. Chybí lidé, chybí výcvik a civilisté chtějí klid. A shora žádné posily nepřijdou.

 

Nám už známá skupinka banditů postoupila a rabuje ve skladišti, které náhodou stojí v cestě veliteli na procházce. Ten s pistolí v pouzdře jen může zpovzdálí sledovat, jak za vraty mizí ubití strážní a houf po zuby ozbrojených banditů. Vrátí se k ohništi zpátky a tím končí cesta na plánovanou dovolenou. Místo připravovaného guláše Váňovi do čepice vyskládají stranické legitimace a svá vyznamenání a vydají se zpět ke skladišti.

 

I když je jejich zásah relativně úspěšný a řady banditů silně prořídnou, veliteli bandy se podaří s naloženým náklaďákem ujet a postřelenému ostřelovači uprchnout. Trojice hrdinů je ale zatčena s křížkem po funuse se objevující místní hlídkou. Naštěstí místní velitel dva z nich zná, byl taky u SMERŠe. Jen jim „tak trochu" zakáže odcestovat parníkem a vyžádá si jejich pomoc. Buď to bude dobrý a pak to bude dobrý. Nebo taky ne – a pak to bude moc a moc špatný.

 

Na zdraví a na svobodu

 

Banditi mají problémy, nefunguje jim vysílačka. Místní pašeráci odmítají vydat náhradní baterii, protože se má dostat do rukou jen jedinému člověku. Ten má ale zakázané vycházky mřížovaným oknem. Násilí nepomůže, pašeráci, maskovaní v bílých pláštích v nemocnici, jsou připraveni na každou eventualitu. Paničko, nestrašte mě, tohle je vědecké zařízení!

 

Slečinko, nás je víc

 

Trojice je velitelem inkognito zapojena do pátrání po banditech. A Váňa, který se „ztratil", v ještě vyšším utajení kontroluje náměstí jako čistič bot. Pavel se dostane jako pomocná síla na velitelství, ke studiu osobních spisů. A začne tam studovat nejen spisy. Váš parfém voní jako jaro v Praze.

 

Pardon, pardon

 

Andrej se vydá hledat svou údajnou tetu do blízké vesnice, aby mohl nenápadně propátrat les. A dopadne podobně jako kolega na velitelství.

 

Chi chi, vojáčku

 

A velitel Grigorij skončí v civilu na ulici.

 

Večer objekt Pavlova zájmu, krásná Albina z velitelství, doma ošetřuje raněného snajpra, který je jejím bratrem.

 

Chci tvoje oko, vyber si, jestli levé, nebo pravé

 

Grigorij se stane objektem zájmu hospodských rváčů a podle plánu vyprovokuje rvačku, která přivolá milici.

 

Kapitoly 2. dílu

 

2. díl:

Útěk z hospody se „nezdaří" a skončí pod namířenými hlavněmi na hromadě slámy. Plánovaná cesta do vězeňských cel se úspěšně otevírá.

 

Ruce vzhůru, holoubkové

 

Ve vsi zabydlený Andrej nic nedbá varování starousedlíka, že kvůli Pavlínce může přijít o hlavu, protože děda si ji hlídá s puškou v ruce, a šmíruje za oknem.

 

Pavlínka čarokrásná

 

Jenže všude se najde něco, co může upadnout a rachotem probudit půl vesnice. Druhý den se na obchůzkách dozví, jaká je ve vsi nouze o chlapy, když si je všechny vzala válka.

 

Přijď, vojáčku, nasekat mi ... dříví

 

A nakonec se ho při ranní rozcvičce pokusí někdo poslat pod vodní hladinu, díky čemuž pak zase může jeho šmírovat Pavlínka. Kdyby střílel děda, už bys tady neseděl!

 

Ve vězení se zatím kují pikle, protože tam spolu sedí ruští kriminálníci i polští protistátní živlové.

 

Ve městě kolem Andreje, který si konspiračně od Váni nechává čistit boty a vysvětluje mu, co to je koupelna, propochoduje oddíl rudoarmějců na porážku. Lázně, kam jdou za pravidelnou hygienou, se změní na jatka, jakmile dorazí povědomé auto. Rusové tu zjevně nejsou příliš populární.

 

Jatka v lázních

 

Přesto tu banditům hoří půda pod nohama, i když si chvílemi užívají téměř rodinné pohody. Nejdřív Němci, teď Sověti, určitě i pak přijde někdo další a my budeme pořád jen bojovat… Kdy chceš žít?

 

A kdy, kdy budeme žít?

 

Odstřelovač znovu zaskočí k sestře, aby zjistil, jak pojede vězeňský transport a musí při té příležitosti poslouchat, že velitel banditů se určitě zbláznil a je mu jedno, do koho střílí. Že by bylo nejlepší nechat to tu být a vrátit se domů na Litvu. Nejdřív byli Poláci nepřátelé, pak spolubojovníci proti Němcům, teď je zase třeba bojovat s Rusy. A s kterými, s těmi obyčejnými, nebo s těmi rudými? Je vůbec jasné, proti komu je třeba bojovat?

 

Andrej pokračuje v poznávání krás vesnice.

 

Opovaž se jít k nějaké spravovat střechu nebo štípat dříví

 

Celé městečko se chystá na oslavy Říjnové revoluce. V místním klubu probíhá zkouška chystaného pásma. Tudíž místo studia osobních spisů na velitelství Pavel vyráží na generálku. Pan režisér ale není spokojen, něco tomu chybí. Tak se mu Pavel zamíchá do programu, vždyť nositelkou rudého praporu je jeho obdivovaná Albina.

 

Ať žije říjnová revoluce

 

Z vězeňských cel je vyveden transport k výslechu do sousedního města. Je v něm jak Grigorij, tak i mlčící Polák, objekt zájmu jak svého špionského „spoluvězně", tak banditů. Ke svému cíli ale nedorazí.

 

Pojedou, už pojedou

 

Jistě, otázka je, nakolik nastíněná situace odpovídá poválečné realitě, kdo vlastně je a kdo není kladný hrdina (chudák Juzef bojuje proti již několikáté okupaci své vlasti), ale nekouká se na to špatně.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: Rusko

Rok vzniku: 2007

Délka: 52 + 52 minut

Původní název: Смерш / Smersh

Režie: Žinovij Rojzman

Námět: Dmitrij Ivanov (na motivy povídky)

Scénář: Leonid Porochňja, Žinovij Rojzman

Produkce: Ruben Dišdišjan, Sergej Danieljan, Aram Movsesjan, Jurij Moroz

Hudba: Jevgenij Širjajev

Kamera: Alexandr Rud

Společnost: Favorit Film

Hrají: Andrej Jegorov (Grigorij Lubenec), Anton Makarskij (Pavel Veklič), Anton Sjomkin (Andrej Bykov), Andrej Sokolov (Juzef), Jekatěrina Rednikova (Karolina), Světlana Ustinova (Pavlínka), Tatjana Čerkasova (Albina Zdorova), Sergej Lobanov (Iščenko), Boris Chimičev (Viktor Semenovič Rybakov), Jevgenij Nikitin (Kapitanov), Oleg Korčikov (Boleslav Tyškovec), Darjus Gumauskas (Franěk), Vladimir Jaglyč (Michas), Alexej Ševčenkov (Lopata), Andrej Olefirenko (Klyč), Tomas Žajbus (Arvidas), Andrej Fušečkin (Lékárník), Žanna Prochorenko (matka Michase), Andrej Karako (Kudryj), Nelli Pšennaja (Agnessa), Taťána Novik (Olesja), Nina Piskareva (žena Tyškovce), Nikita Samodralov (chlapec Stěpan), Nikolaj Jemeljanov (bandita), Gennadij Myšpert (režisér dramatického kroužku), Tamara Želdak (přítelkyně Albiny), a další

V českém znění (2009): Vilém Udatný, Bohuslav Kalva, Marek Libert, Roman Hájek, Radek Hoppe, Jan Šimik, Petra Hanžlíková, Jindřich Hynke, Karel Richtr, Petr Burian, Dana Černá, Anna Brabcová, Rudolf Kubít, Bohumil Švarc mladší, Ladislav Cigánek, Irena Hrubá, Pavel Tesař, a další

 

Přehrávání

 

1946 год. В белорусских и украинских лесах скрывается сотня бывших полицаев и предателей, объединившихся в отряд «Волки и лисицы». Они жестоко убивают советских офицеров, нападают на поезда и села, не щадя ни женщин, ни детей, а затем исчезают, словно призраки. Выслеживая бандитов, бойцы СМЕРШ поселяются в мирной деревеньке, не подозревая, что вскоре их жизнь превратиться в кошмар…

Жанр: Военная драма

Страна: Росиия

Год выпуска: 2007

Продолжительность: 208

Режиссер: Зиновий Ройзман

Сценарий: Зиновий Ройзман, Леонид Порохня, Дмитрий Иванов

Оператор: Александр Рудь

Композитор: Евгений Ширяев

Производство: компания "Фаворит-фильм" по заказу "Централ Партнершип"

В ролях: Андрей Егоров (Григорий Лубенец), Антон Макарский (Павел), Антон Семкин (Андрей), Андрей Соколов (Юзеф), Екатерина Редникова (Каролина), Светлана Устинова (Павлинка), Татьяна Черкасова-Мещеркина (Альбина Здорова), Борис Химичев (Виктор Семенович – Рыбаков), Евгений Никитин (Капитонов), Олег Корчиков (Болеслав Тышковец), Владимир Яглыч (Михась), Алексей Шевченков (Лопата), Жанна Прохоренко (мать Михася), Нелли Пшенная (Агнесса), Татьяна Новик, Светлана Устинова, Андрей Душечкин, Джульетта Геринг – Казакевич, Нина Пискарева, Римма Зюбина (Валентина), Александр Данилевич (солдат-связист)

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,66:1)

Bonus: Fotogalerie, Další DVD (trailery na tituly z katalogu společnosti)

 

Výběr zvukové stopy