Bontonfilm – Hlava v oblacích

A tenhle týden ještě další příspěvek Bontonfilmu do Hvězdné edice. Ve čtvrtek 14. ledna 2010 to má být film Hlava v oblacích za 59,- Kč. Tři životy a jeden osud. Romantický dramatický příběh se odehrává ve třicátých letech minulého století v Anglii, Paříži a ve Španělsku. Životní cesty tří přátel se rozdělují. Zdá se, že navždy…

Syn irského policisty a budoucí učitel Guy Malyon získal stipendium, které mu umožnilo studovat na univerzitě v Cambridge. Jedné deštivé noci roku 1933, k němu do pokoje nečekaně vtrhne krásná Gilda Bessé. Dcera francouzského šlechtice vychovaná americkou matkou, nechvalně známá svými četnými milostnými pletkami. Potřebuje se po hádce se svým milencem někde ukrýt před univerzitní strážní službou. Guy ji u sebe nechá přespat, později se okouzlen její krásou i přístupem k životu stane jejím milencem.

 

 

Přestože se k dívce chová s úctou a obdivem, bere vztah s nadhledem a humorem, protože nevěří, že by mohl vydržet. Zejména, když Gilda po smrti matky odjede z Anglie, aby se ujala velkého dědictví.

 

 

O tři roky později, když se Guy chystá k usedlému životu učitele, se mu ozve a ho pozve do Paříže, kde se v té době začíná prosazovat jako talentovaná fotografka. Žije v luxusním bytě se svou modelkou, španělskou uprchlicí Miou. Netrvá dlouho a Guy se k dívkám nastěhuje. Život ve třech se zdá dokonalý, přesto však nemá dlouhého trvání. Píše se rok 1936 a ve Španělsku vypukla občanská válka. Mia cítí, že by se měla vrátit do rodné země a také angažovaný Guy, který sympatizuje s republikány a odmítá převrat generála Franca, cítí, že proti fašismu je nutno bojovat. Gilda však o politiku nemá zájem, války považuje za zbytečné a to jediné co má podle ní smysl, je užívat si života plnými doušky.

 

 

Navzdory jejímu naléhání Guy i Mia odjedou do Španělska. On se učí bojovat v mezinárodní jednotce, ona se stane ošetřovatelkou. Do Paříže se vrátí pouze Guy, Gilda, která jejich odjezd a riskování životů kvůli ideálům vnímala jako zradu, se mu však vyhýbá.

 

 

Znovu se Guy dostane do Paříže o šest let později. Pracuje pro britskou zpravodajskou službu a překvapeně zjišťuje nejen to, že Gilda stále žije ve svém starém bytě, ale také to, že je milenkou německého důstojníka, majora Franze Bietricha. Navzdory riziku s ní stráví noc, ale ráno ho Gilda vyprovodí s tím, že už ho nikdy nechce vidět. A přece se znovu setkají.

 

 

Když se Guy vydá na schůzku s informátorem, setká se nečekaně s Gildou, která ho varuje, že jde o past a pomůže mu uprchnout. Po návratu do Londýna se překvapený Guy dozví, že vždy zdánlivě nestranná Gilda, kterou politika a války nikdy nezajímaly, už několik let pracuje pro britskou tajnou službu. A když se Gilda ocitne v nebezpečí, vydá se Guy do bojující Paříže, připraven pomoci ji třeba i s nasazením vlastního života.

 

 

Skvěle obsazená velkolepá romance je divácky hodnocena velmi kladně:

 

30. léta převedená na plátno plná lesku, noblesy a s příjemným nádechem nevtíravé poetiky. Vše doplněno o decentní a přitom naprosto úchvatnou hudbu. Film sice občas postrádá spád a tempo je dost proměnlivé. Krásné záběry na letní Paříž, úzké uličky, sluncem prosvícené pokoje plné barev. Interiéry jsou naproti tomu cítit divadelností. Snímek se odehrává v poměrně komorním nádechu a nehraje si na nějakou megaprodukci.

 

 

 

Žánr: Drama / Romantický / Válečný

Země původu: USA / Velká Británie / Španělsko / Kanada

Rok vzniku: 2004

Délka: 121 minut

Původní název: Head in the Clouds

Světová premiéra: 12. října 2004 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Režie: John Duigan

Scénář: John Duigan

Produkce: Xavier Catafal, Michael Cowan, Luis de Val, Nigel Goldsack, Peter James, Pierre Laberge, Pete Maggi, Bertil Ohlsson, Jonathan Olsberg, Julia Palau, Alain Pancrazi, Matthew Payne, Jason Piette, Julien Remillard, Maxime Rémillard, André Rouleau, James Simpson

Hudba: Terry Frewer

Kamera: Paul Sarossy

Střih: Dominique Fortin

Kostýmy: Mario Davignon

Společnost: Remstar Productions / Dakota Films / Spice Factory / Movision / Tusk Productions

Natáčeno: Londýn, Velká Británie / Cambridge, Cambridgeshire, Velká Británie / Montréal, Québec, Kanada / Paříž, Francie

Hrají: Charlize Theron (Gilda Besséová), Penélope Cruz (Mia), Stuart Townsend (Guy Malyon), Thomas Kretschmann (major Frans Bietrich), Steven Berkoff (Charles Bessé), David La Haye (Lucien), Karine Vanasse (Lisette), Gabriel Hogan (Julian Elsworth), Peter Cockett (Max), Élizabeth Chouvalidzé (věštkyně), Jolyane Langlois (Gilda ve 14 letech), Sophie Desmarais (Élodie), Éloïsa Laflamme-Cervantes (Julie), Ivan Vukov (vysokoškolák), Sebastian Bailey (vysokoškolák), Michael Daniel Murphy (vysokoškolák), Linda Tomassone (Molly Twelvetreesová), Julian Casey (Winston), Lisa Bronwyn Moore (Davina), Frank Fontaine (Unwin), Vanya Rose (Venetia), Amy Sloan (Linda), Sven Eriksson (setník), Michèle Chatelet (starší žena), Arthur Holden (Arnold Beck), Paule Ducharme (Simone), Jérôme Tiberghien (Vincent), Lenie Scoffié (Béatrice), John Jorgenson (Django Reinhardt), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: