FilmX – Erik Viking

Čas poskočil a je tu čas na další kousky v edici FilmX. Ve čtvrtek 14. ledna 2010 to bude například film Erik Viking za 99,- Kč.

Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou.

Podle části diváků poněkud suchý film, v němž někteří anglický humor lupou hledají. Jiní ale spokojeni až nadšeni:

Je to Monty Python…? Není to Monty Python…? Vystupuje tu jen torzo, humor je bláznivý jako např. ve Svatém grálu, děj má hlavu a patu. Film má nádech legendy a příběh má i místy vážnější notu, nejedná se jen o sérii gagů.

Žánr: Dobrodružný / Fantasy / Komedie

Země původu: Velká Británie / Švédsko

Rok vzniku: 1989

Délka: 90 minut

Původní název: Erik The Viking

Světová premiéra: 1. září 1989 – Švédsko

Režie: Terry Jones

Scénář: Terry Jones

Produkce: Terry Glinwood, John Goldstone, Neville C. Thompson

Hudba: Neil Innes

Kamera: Ian Wilson

Střih: George Akers

Kostýmy: Pam Tait

Společnost: KB Erik the Viking / Prominent Features / Svensk Filmindustri

Natáčeno: Lee International Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Malta / Mediterranean Film Studios, Malta / Tromsø, Norsko

Hrají: Tim Robbins (Erik), Mickey Rooney (Erikův dědeček), Eartha Kitt (Freya), Terry Jones (král Arnulf), Imogen Stubbs (princezna Aud), John Cleese (Halfdan černý), Tsutomu Sekine (otrokář), Antony Sher (Loki), Gary Cady (Keitel Blacksmith), Charles McKeown (Svenův otec), Tim McInnerny (Sven, berserk), John Gordon Sinclair (Ivar vykostitel), Richard Ridings (Thorfinn Skullsplitter), Freddie Jones (misionář Harald), Samantha Bond (Helga), Danny Schiller (Snorri ubohý), Jim Broadbent (Ernest, Viking), Jim Carter (Jennifer, Viking), Matyelok Gibbs (Erikova matka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky 

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: žádný