Blesk – Dr. Jekyll & slečna Hydeová

On nebo ona? Blesk nabízí netradiční pohled na veleznámé téma v hororové komedii Dr. Jekyll a slečna Hydeová v pondělí 18. ledna 2010 za 49,- Kč. Kdo vyhraje nad tím druhým v neúprosném závodu s časem?

Asi se tohle uchopení předlohy moc nepovedlo, skóre se všude potácí ve spodní třetině možných hodnocení. Ono to ani nikomu nestálo za komentáře na csfd.cz. A ani obrázky z filmu se nedají najít… Takže aspoň kompilát z dostupných materiálů:

 

Doktor Richard Jacks, který pracuje pro newyorskou kosmetickou firmu Omage Parfume, očekává, že zdědí peníze po svém bohatém strýci Frankovi. Namísto toho na něj zbude jen poznámkový sešit po dědečkovi. Při studiu nezvyklého "dědictví" Richard objeví, že dědeček se vlastně jmenoval Jekyll a věnoval se genetickým experimentům, v nichž se pokoušel izolovat látku způsobující v člověku zlo. Pokusí se v pokusech svého předka pokračovat a přitom se po požití "kouzelného" preparátu začíná postupně měnit v krásnou, samostatnou a neobyčejně schopnou slečnu Helenu Hydeovou, která ožívá v noci. Ta v zaměstnání krade svému tvůrci pracovní nápady a touží setrvat v ženské podobě. Zůstává proto jen otázkou času, kdy tato agresivní feministka zcela zahubí neprůbojného Richarda.

 

 

Komedie Dr. Jekyll a slečna Hyde využívá oživeného zájmu Hollywoodu o klasické příběhy hrůzy. Příběhu o souboji Dobra a Zla v člověku dodali dráždivost tím, že neprůbojný hrdina Richard Jacks se vlivem preparátu mění ve slečnu Hydeovou. Ta je prototypem agresívní feministky, která muže jen zneužívá. Všechny síly upne k tomu, aby získala dobré postavení a zásluhy v zaměstnání. Nový parfém, který způsobí pozdvižení v newyorské kosmetické firmě, je však dílem Richarda; ovšem ten svou práci neumí patřičně "prodat".

 

Poněkud hrubozrná protifeministická komedie těží z hrdinových metamorfóz v ženu nejen dramaticky, ale i v trikové sféře.

 

Doplňme text z obalu:

 

Za vším hledej ženu… Komedie o experimentu, který se vymkl kontrole.

 

Richard Jacks, tvůrce parfémů, objeví, že jeho dědeček dr. Jekyll byl revolučním vědcem. Pokouší se jít v jeho stopách a vytvořit ty nejdelikátnější vůně. Jedním z jeho děl je i látka, která jej přemění v nádhernou ženu, Helen Hydeovou.

 

Helen je pravý opak Richarda: sebevědomá, odvážná a bezohledná. Její chování mnohdy překračuje únosnou mez a navíc brzy projeví touhu ovládnout Richarda navždy.

 

Richard musí rychle najít způsob, jak ji vytěsnit ze svého těla, aby nezůstal ženou…

Žánr: Komedie / Horor / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1995

Délka: 87 minut

Původní název: Dr. Jekyll and Ms. Hyde

Světová premiéra: 25. srpna 1995 – USA

Kinopremiéra v ČR: 4. dubna 1996

Režie: David Price

Námět: Robert Louis Stevenson (román "The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde")

Scénář: David Price, Tim John, Oliver Butcher, William Davies, William Osborne

Produkce: Frank K. Isaac, Jerry Leider, John Morrissey, Robert Shapiro

Hudba: Mark McKenzie

Kamera: Tom Priestley Jr.

Střih: Tony Lombardo

Kostýmy: Molly Maginnis

Společnost: The Rank Organisation / PVM Entertainment / Savoy Pictures / Rastar-Leider-Shapiro

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada

Hrají: Sean Young (Helen Hydeová), Timothy Daly (Dr. Richard Jacks), Lysette Anthony (Sarah Carverová), Stephen Tobolowsky (Oliver Mintz), Harvey Fierstein (Yves DuBois), Thea Vidale (Valerie), Jeremy Piven (Pete Walston), Polly Bergen (paní Unterveldtová), Stephen Shellen (Larry), Sheena Larkin (paní Mintzová), John Franklyn-Robbins (profesor Manning), Aron Tager (advokát), Jane Connell (teta Agatha), Julie Cobb (psychiatrička pana DuBoise), Kim Morgan Greene (paparazzi), Victor Knight (Bill), Mark Camacho (číšník), Robert Wuhl (muž se zapalovačem), Susan Trustman (žena na koktejl party), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádné