Řitka Video – Americký samuraj

Je čas si zase trochu odpočinout. Mistr bojového umění proti drogovému gangu! Katalog Řitka video v polovině prosince loňského roku obohatil film Americký samuraj s Davidem Bradleyem.

 

Co nám říká oficiální text?

 

Andrew vyrůstal v Japonsku v domě samurajského mistra. Spolu s nevlastním bratrem se u otce učili starobylému bojovému umění, ale později se jejich cesty rozešly, protože Kenjiro se dostal na šikmou plochu. Když otec odevzdá tradiční rodinný meč Andrewovi, jeho bratr se přidá k yakuze a odejde.

 

Později se Andrew rozhodne bratra najít a vyřešit staré spory, ale dojde mezi nimi ke konfliktu, a oba se ocitnou v nemilosrdném souboji. Ten je dovede až do turecké bojové arény, ve které bojovníci z celého světa bojují souboje na život a na smrt. Kdo z nich přežije?

 

Bojuj!

 

Podrobnější text z jiných zdrojů:

 

Americký snímek dává už svým jednoznačným názvem zřetelně najevo, o co v něm kráčí. A pokud by někdo přece jen váhal, stačí upozornit na jména David Bradley a Sam Firstenberg. Pro ty, kdo se o akční filmy s tematikou asijských bojových umění příliš nezajímají, je třeba dodat, že Firstenberg se proslavil jako režisér filmů s Michaelem Dudikoffem, především pak serie Americký ninja, a představitel titulní role, mistr bojových umění David Bradley, se poprvé divákům představil právě ve třetí a čtvrté části téže série. V roce 1992 společně stáli u zrodu dalšího projektu, postaveného na tomtéž spolehlivě vyzkoušeném motivu.

 

Hrdinou příběhu, který se vůbec nesnaží předstírat, že je něčím víc než zábavou pro fanoušky kung fu, je mladý novinář, honící se za tipy na zaručené senzace. A protože je přeborníkem v bojovém umění, může se odvážit i do míst, kam se normální člověk neodváží. Své umění se naučil od starého japonského mistra, který se ho ujal jako malého chlapce, jediného, kdo přežil leteckou katastrofu. Vychoval jej jako vlastního a dokonce kvůli němu odsunul stranou svého syna Kenjira. Kenjiro přísahá pomstu a dokud jeden z nich nezemře, nebude mít klid. Než však dojde k rozhodujícímu střetnutí, předvedou oba soupeři, co dovedou v řadě efektních, tradičně vystavěných soubojích.

 

Oba texty jako již tradičně kecají – nebo tedy řečeno opatrněji, obsahují řadu nepřesností. Samurajský mistr je Andrewův nevlastní otec a trénuje především jeho, s Kenjirem se při trénincích neobjeví v jednom jediném záběru. Kenjiro se k yakuze přidá dřív, než Andrew dostane rodinný meč. Andrew nehledá bratra, ale vraha svého přítele, žádný konflikt, žádný nemilosrdný souboj. Kenjiro nechá „bratra" umést, aby ho mohl v aréně zabít a dokázat otci, komu meč po právu náleží. A drogový gang? O opiu je tam párkrát řeč, ale jediní gangsteři, kteří ve filmu jsou, pořádají nelegální zápasy v aréně a nic jiného je nezajímá.

 

Druhý text má pravdy o trochu víc. Žádná novinářská honba za senzacemi, jak řečeno v předchozím odstavci, jen dokončení práce po zavražděném příteli. A o formulaci řada efektních soubojů by se dalo diskutovat.

 

Takže co to vlastně máme na disku?

 

Začátek – letecká katastrofa daleko od Tokia. Miminko v košíku pláče v troskách letadla, zatímco rodiče už ani nedutají, neb již nemohou.

 

May Day, May Day, slyšíte mě někdo?

 

Střih. Japonský mistr trénuje bílého chlapce. Jsi teprve začátečník, čeká tě dlouhá cesta. Ze všech svých nedostatků musíš udělat přednosti. Když se samuraj naučí ovládat všech svých pět smyslů, vyvine se u něj i smysl šestý! Pak ví dopředu, co se teprve stane. Dívá se totiž okem své duše.

 

Nejsi slepý, používej jiné smysly!

 

Opět střih a chlapec nám zestárl. Už „vidí" a dokáže svého mistra trumfnout. Ba pozná na dálku i hněv svého nevlastního bratra. Mistr mu vysvětlí, že ten hněv pramení ze strachu, že se svému nevlastnímu bratru jednoho dne vyrovná a pak ho i předčí…

 

Děkuji ti, otče...

 

A opět střih a máme tu dospělého muže, který se už dávno neohání dřevěnou náhražkou.

 

Přebírá z rukou svého nevlastního otce a mistra meč jako symbol dospělosti a příslušnosti ke klanu. Zato druhý, vlastní syn se krapet „nepovedl". Dožaduje se rodového meče, protože podle jeho mínění on má být nositelem rodinných tradic. Jenže se tak nechová. Chová se nikoli jako samuraj, ale jako člen yakuzy… A když ho otec vypudí, slíbí Andrewovi, že jednoho dne se znovu setkají.

 

Ještě se uvidíme! Já odcházím

 

Další střih a Los Angeles o 5 let později. Andrew má zlé noční můry. V pravou chvíli, protože do jeho dveří právě vchází nezvané procesí. Přes veškeré mistrovství holé ruce nestačí a meč po pár výstřelech rázem změní svého majitele.

 

Tiše a nenápadně!

 

Místo umírání ale přijdou prorocké sny a Andrew pochopí, kdo ho o rodovou vzácnost a rodinnou čest připravil. Povznes se nad bolest obyčejného smrtelníka. Nenech ze sebe zbabělost vysát tvou sílu. Překonat vlastní bolest je větší vítězství, než překonat tisíce bojovníků ve stovce bitev. Sakra, to by mohl být dobrý lék na naše zdravotnictví, ne? Sám si vyndám kulku z břicha… A jak se později ukáže, ani jizva nezůstala.

 

Jde to i bez narkózy

 

A tak přeživší Andrew pokračuje v práci novináře. I když mu na plánovanou cestu jako fotografa pošlou ženskou. Má dodělat práci po svém izraelském příteli, který při hledání informací o rozseknutém saudkém princi skončil v Istanbulu stejně.

 

Jsem tady!

 

Po pokusu zjistit na turecké policejní stanici nějaké detaily se vztah novinář – fotografka začne mírně měnit, ovšem čmuchání není v Turecku v módě.

 

Heršvec, co ho ten otec naučil? Dveře od balkonu vržou jak vrata od stodoly, vytahovaná katana drnčí jak několikatunová traverza a Andrew spinká jak jezulátko? I když je to jen ve snu…

 

Noční můra za oknem

 

A zatímco se z noční můry vyzpovídává dychtivé fotografce, ztracený bratr převrací děj v žánr, kterému se říká arénovka. Zůstat může pouze jeden.

 

Už ti nic neřeknu!

 

Andrew se rozhodne pátrat v jedné místní hospodě přesně v okamžiku, kdy tam buranský američan vyprovokuje velkou šalovačku. Tak krajanovi tak trochu pomůže.

 

Víte, že je to gangster?

 

Ovšem není připraven na každou eventualitu a tak se s bratrem potká dřív, než by snad chtěl.

 

Vítej, bratře

 

Chudák fotografka na rozdíl od Andrewa moc nechápe, kde se to ocitla.

 

Au, nechte mě, nesahjte na mě

 

Kenjiro pošle svého nenáviděného bratra do čekárny před arénou, kam zanedlouho vkročí i američan z hospody. A zatímco účastníků soubojů ubývá, Andrew vzpomíná na moudra svého nevlastního otce.

 

Bez připomínek, prosím

 

Béčkoidnímu filmu odpovídá i dabing, který zní stále stejně, ať v japonském lesíku, na palubě dopravního tryskáče nebo v obýváku hrdinova bytu. Ať postavy sedí vedle sebe, nebo jsou od sebe vzdáleny několik metrů…

 

Čistý řez

 

Jsem zlej, jsem zleeej

 

A bohužel konec pohřbívá i tu trochu kladného dojmu, která se ve filmu tohoto ražení dala najít. Ačkoli je čekárna nabitá zápasníky, soubojů vidíme pomálu, Kenjiro nebojuje, ale zabíjí (tudíž pokud je na scéně on, moc toho nevidíme) a hlavně finální zápas se z nepochopitelných důvodů skládá z detailních záběrů na funící urputné tváře nesmiřitelné dvojice, létajících jisker a záběrů na vždy jen jednu poskakující figuru… Po vcelku povedených záběrech předchozích soubojů prokládaných dokonce občasnými zpomalovačkami pěkné fuj. Někde kolem 40%…

 

Hlavně neztrácejte hlavu

 

A jak si všímají pozorní diváci – snímek obsahuje chyby, třeba Haing Yi si vesele dál skáče a mává mačetou v tréninkové místnosti, ačkoliv byl před několika minutami zabit Phan-Xuem. Nebo záběr na meče ve vzduchu, záběr na Bradleyho v modrém kimoně, záběr na meče, záběr na Kenjirův ksicht (charismatický záporák Marc Dacascos má namalované oční linky, aby vypadal jako Japonec), záběr na meče, záběr na Bradleyho v černém kimoně. Když v prvním souboji Kenjiro utne protivníkovi ruku v zápěstí a ten poté s proťatým hrdelm padá k zemi, umělý pahýl mu vypadne z rukávu…

 

 

Žánr: Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 1992

Délka: 86 minut

Původní název: American Samurai

Režie: Sam Firstenberg

Asistent režie: Michal Engel, Hilik Gurfinkel

Scénář: John Corcoran

Konzultant: George Goldsmith

Instruktor samurajských mečů: Douglas Milton

Produkce: Karen Arbeeny, Allan Greenblatt

Hudba: Craig Stuart Garfinkle, Robbie Patton

Kamera: David Gurfinkel

Střih: Shlomo Hazan, Sebastian Serrell-Watts

Kostýmy: Laura Dinolesko

Společnost: Cannon Pictures / Global Pictures

Natáčeno: Izrael

Hrají: David Bradley (Andrew ‚Drew‘ Collins), Mark Dacascos (Kenjiro Sanga), Valarie Trapp (Janet Wardová), Rex Ryon (Ed Harrison), Melissa Hellman (Samantha), John Fujioka (otec Tatsuya Sanga), Douvi Cohen (Stephano), Mark Warren (Turek v baru / Lars), Koby Azarly (Turek v baru), Shalom Avitan (Turek v baru), Baruch Berkin (hotelový úředník), Arie Moscuna (vyvolavač), Michael Morim (policejní šéf), Misha Gal (ochranka), John Slater (ochranka), Moshe Maman (ochranka), Euthymios Logothetis (Drew jako nemluvně), Mariano Edelman (Drew jako teenager), Tal Akioshi Kitaoka (Kenjiro jako teenager), Douglas ‚Rocky‘ McDonald (bojovník Conan), Mark Warren (bojovník Lars), Ron Vreeken (američan McKinney), ‚Dion‘ Lam Chun (Haing Yi / Lee), Tony Szeto (Phan-Xu), a další

 

Výběr kapitol 

 

V českém znění (2009): Lukáš Hlavica, Michal Holán, Tereza Chudobová, Milan Slepička, Martin Stránský, Bohdan Tůma, Jiří Švarc, Antonín Navrátil, Libor Terš, Milan Bouška, Rudolf Kubík, Jolana Smyčková, Hana Civišová, Adam Mišík, a další

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,78:1, podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: z naší nabídky (náhledy obalů dalších titulů z katalogu společnosti)

 

Nastavení zvukové stopy