Forum Home Entertainment Czech – Rabín, kněz a krásná blondýna

V pondělí můžeme uronit slzu dojetím nad záchranou světa i nad bláznivou romantickou komedií o nejpodivnějším milostném trojúhelníku. V oznámené edici Kolekce filmů pro ženy přináší Forum Home Entertainment Czech dne 25. ledna 2010 za 99,- Kč film Rabín, kněz a krásná blondýna ozvláštněný přítomností Miloše Formana v roli otce Havla, knězova nadřízeného a rádce v jedné osobě. Když přijde láska, musí víra stranou – a ohledy taky.

Jake Schram a Brian Kilkenny Finn jsou svobodní, pohlední a úspěšní mladí muži z módní newyorské čtvrti Upper West Side. Už od dětství jsou nejlepšími kamarády. Poklidná idyla jejich spokojených životů vezme za své ve chvíli, kdy se do města vrátí jejich dávná společná kamarádka Anna. Oba se do ní zamilují a letité přátelství nezadržitelně přerůstá v lítý souboj o srdce vyvolené dívky. Už tak chaotickou situaci milostného trojúhelníku navíc komplikuje fakt, že Jake je rabín a Brian katolický kněz…

 

 

Vypravěčem je kněz Brian Finn, který jednoho večera skončí opilý v irském baru na Manhattanu. Příběh začíná v době, kdy byl Brian v šesté třídě a společně se svým nejlepším kamarádem Jakem Schramem se seznámili s o rok starší blonďatou slečnou Annou Reillyovou. Stali se z nich nejlepší přátelé, prováděli nejrůznější lumpárny a bylo jim dobře. Potom se však Anna a její rodina odstěhovali kvůli otcově práci do Kalifornie.

 

 

Uběhlo šestnáct let a oba kamarádi – katolík Brian a žid Jake – šli studovat na teologii a oba se jako čerstvě vystudovaní duchovní sešli v New Yorku, kde se snažili na svých působištích začít s poněkud nekonvenčními bohoslužbami, které spíš než důstojné obřady připomínaly estrády. Díky svému mládí a elánu si brzy získají ve svých komunitách velké množství příznivců. Společně se navíc chystají otevřít katolicko-židovský klub důchodců s karaoke salonkem.

 

Rabín Lewis brzy půjde do důchodu, ale židovská rada váhá jmenovat na jeho místo Jakea. Jedním z důvodů je i to, že je stále svobodný. Ne že by měl o nápadnice nouzi, maminky nadšené jeho přístupem k bohoslužbám se předhánějí v tom, aby mu představily své dcery.

 

 

Jednoho dne se jim po dlouhých letech ozve Anna. Přilétá služebně do New Yorku a ráda by se s nimi sešla. Při společné procházce městem se kamarádi dozví, že Anna pracuje jako obchodní poradce a hlavně že je kvůli svému pracovnímu vytížení stále ještě svobodná a na muže nemá čas.

 

 

Přestože Jake se chystá na schůzku s televizní reportérkou Rachel a Brian Anně tvrdí, že celibát snáší dobře, protože ho neláká ani sex ani ženy, oba kamarádi Annu milují. Jake se chystá na večeři s Rachel a pozve Annu a Briana, aby šli s ním a předstírali, že jsou milenecký pár. Dvojici to jde velmi dobře a Jake trochu žárlí. Po večeři odmítne pozvání k Rachel, ale později se vydá za Annou.

 

Až po uši se do Anny zamiloval a ona jeho lásku opětuje. A to přesto, že Jake má silné pochybnosti: Anna není židovka a Jake se obává, jak to přijmou jeho věřící. Proto před lidmi předstírá, že Anne je jen kamarádka z dětství a že je mezi nimi pouze přátelství.

 

 

Stejně tak oba nic neřeknou Brianovi, který nemá ani tušení, že mezi jeho přítelem a krásnou blondýnkou je už dávno milostný vztah. Dokonce ani sobě Anna a Jake nepřiznají, že jejich vztah je vážný. Jake má navíc výčitky kvůli matce, která se stále nedokázala smířit s tím, že jeho mladší bratr si vzal za ženu katoličku.

 

Anna má brzy dostat důležité místo v Los Angeles a budou se tedy muset rozejít. Anna je přesto smutná, když vidí, jak se Jake trápí a že je mu jejich láska vlastně přítěží. Nakonec se spolu pohádají a zdá se, že rozchod je definitivní…

 

 

Anna ještě téže noci s pláčem volá Brianovi, který si však její pozvání a slova špatně vyloží a místo útěchy ji začne líbat. Když zjistí pravdu, naštve se a uteče. Je naprosto zdrcený. Vyjde na ulici jako náměsíčný a opije se… Potom však oběma odpustí, má to ostatně v popisu práce.

 

Druhý den Brian, stále ještě opilý, vrazí do synagogy a před všemi věřícími vyčte Jakeovi, že jsou tak dlouho přátelé a on mu přesto nedokázal říct, že miluje Annu. Jakeovy „ovečky", které hltavě naslouchají, jsou šokované: jejich rabín si začal s nežidovkou! Zdá se, že teprve rada bude muset rozhodnout o jeho dalším osudu.

 

Jake a Brian si ještě několikrát vymění názory, pak se ale smíří: jejich společné plány na katolicko-židovské shromáždění přece nemohou být ohroženy jejich soukromou záležitostí. Navíc Anna má už brzy z New Yorku odjet. A tak Brian Jakea donutí, aby se s Annou šel osobně rozloučit. Jake je odhodlán vyznat Anne lásku a požádat ji o ruku. Přes nerudného strážného u vchodu se však nedostane do budovy…

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: 124 minut

Původní název: Keeping the Faith

Světová premiéra: 5. dubna 2000 – USA

Kinopremiéra v ČR: 24. srpna 2000

Režie: Edward Norton

Scénář: Stuart Blumberg

Produkce: Gary Barber, Roger Birnbaum, Stuart Blumberg, Jonathan Glickman, Hawk Koch, Edward Norton

Hudba: Elmer Bernstein

Kamera: Anastas N. Michos

Střih: Malcolm Campbell

Kostýmy: Michael Kaplan

Společnost: Spyglass Entertainment / Touchstone Pictures / Triple Threat Talent

Natáčeno: New York, USA / New Jersey, USA

Hrají: Ben Stiller (rabín Jake Schram), Edward Norton (otec Brian Kilkenny Finn), Jenna Elfman (Anna Reillyová), Anne Bancroft (Ruth Schramová), Eli Wallach (rabín Ben Lewis), Ron Rifkin (Larry Friedman), Miloš Forman (otec Havel), Holland Taylor (Bonnie Roseová), Lisa Edelstein (Ali Deckerová), Rena Sofer (Rachel Roseová), Ken Leung (Don), Brian George (Paulie Chopra), Catherine Lloyd Burns (Debbie), Susie Essman (Ellen Friedmanová), Stuart Blumberg (Len), Sam Goldberg (mladý Jake Schram), Michael Charles Roman (maldý Brian Finn), Blythe Auffarth (mladá Anna Rileyová), Jonathan Randell Silver (Alan Klein), Brian Anthony Wilson (T-Bone), Juan Piedrahita (Omar), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky, 2.0 česky, anglicky komentář tvůrců 

Titulky: česky, anglicky, holandsky, bulharsky, chorvatsky, slovinsky, francouzsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Audio Commentary (komentář režiséra a producenta Edwarda Nortona a scenáristy a producenta Stuarta Blumberga, 124:02 min., anglicky), Deleted Scenes (vynechané scény), Production Gag Reel (pokažené záběry, 6:58 min., anglicky), Cast and Crew Bios Theatrical Trailer (1:20 min., anglicky), Sneak Peeks (trailery: Gone in 60 Seconds, Shanghai Noon, High Fidelity)