Blesk – Bohatýr Aljoša

S logem Blesku bude ke koupi ve středu 27. ledna 2010 dobře hodnocený animovaný ruský film Bohatýr Aljoša, uváděný dosud jako Aljoša Popovič a Tugarin Zmej. Za 49,- Kč ke koupi příběh bohatýra, který někteří diváci považují za vydařenou východní odpověď na Shreka.

Přichází hrdina – a jeho mluvící kůň! Nepřátelé, třeste se! Je třeba ochránit své dobré jméno, vrátit městu zlato a vyhnat Tugarina Zmeje z ruské země!

 

 

 

 

Ve slavném městě Rostově žil byl Aljoša Popovič, syn kněze a navíc velký ruský bohatýr. Všechna síla se mu soustředila v těle a v rukou, na hlavu už tolik nezbylo – proto nebyl sice z nejchytřejších, ale určitě to byl nejstatečnější junák ve městě. A to by se mu mělo hodit, až nastanou zlé doby a cizácká vojska se přivalí pošlapat velkou ruskou zem a vzít lid do otroctví.

 

Dávno, dávno již tomu, co před ruské město Rostov přitáhla obávaná Tugarinova tatarská armáda. Nemilosrdný vojevůdce požadoval, aby mu město vydalo své zlato, nebo pozná jeho hněv.

 

 

 

 

Místo aby tedy město pokorně zaplatilo nehoráznou daň, místní pod vedením statečného Aljoši připravili menší lest. Kdyby vyšla, patrně by nebylo o čem v téhle pohádce vyprávět….

 

Aljoša přednesl svůj plán: Rostované schovají své zlato do jeskyně nad městem, nalákají Tatary dovnitř a vchod do jeskyně zatarasí velikým balvanem. Celé město Aljošu nadšeně oslavovalo jako svého hrdinu. Všechno šlo jako na drátkách, avšak veliký balvan se skutálel dolů z hory a poničil celé město. Plán nevyšel, a Tataři, místo uvěznění, vesele utekli i se zlatem.

 

 

 

 

 

Dřív než Aljošovo jméno bude zvěčněno na pergamenu knížek, bude muset překonat spoustu nástrah a nebezpečí vypořádat se s tatarským obrem Tugarinem, svou milou Ljubavou, jejím oslem Mojsejem, její babičkou, přítelem Tichonem a nebezpečně užvaněným bohatýrským koněm Juliem Cesarem, než si znovu napraví reputaci a vrátí se domů jako vítěz.

 

 

 

 

Kůň Julius je zřejmě tak trochu Brouk Pytlík (všude byl, všechno zná, ale především je zbabělý nešika) podle některých diváků říznutý oslíkem z již zmíněného Shreka.

 

Žánr: Animovaný / Hudební / Komedie / Romantický

Země původu: Rusko / Bělorusko

Rok vzniku: 2004

Délka: 72 minut (75:34)

Původní název: Алёша Попович и Тугарин Змей / Aljoša Popovič i Tugarin Zmej

Světová premiéra: 23. prosince 2004 – Rusko

Režie: Konstantin Bronzit

Scénář: Alexandr Bojarskij, Konstantin Bronzit, Ilja Maximov, Maxim Svešnikov

Produkce: Alexandr Bojarskij, Sergej Seljanov

Hudba: Valentin Vasenkov

Střih: Konstantin Bronzit, Sergej Glezin

Zvuk: Vladimir Golounin

Společnost: Kinokompanija CTB / Melnica Animation Studio

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 rusky, česky, slovensky  

Titulky: česky  

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1 letterbox)

Bonus: žádný