Blesk – Jarmark marnosti

S Bleskem se ve čtvrtek 28. ledna 2010 můžeme za 49,- Kč vydat zase jednou na výlet do historie, romantické drama Jarmark marnosti poskytuje ironický a velmi humorný pohled na anglickou společnost na sklonku napoleonských válek.

V lásce a válce je dovoleno vše. Jsou jako dvě sestry: schopné všeho a přece tak jiné…

 

 

Londýn, začátek 19. století. Becky Sharpová, dcera chudého anglického umělce a francouzské zpěvačky, už jako dítě osiřela. Má všechno, co ji předurčuje ke šťastnému životu a úspěchu ve společnosti: mládí, krásu, atraktivitu, inteligenci, vtip, dostatečnou dávku drzosti. Chybí jí jen jedno: dobrý původ. Už jako malá si dělá nároky na mnohem slavnější život, než jí její osud přeje. Ambiciózní dívka spřádá sny o lepším a honosnějším životě mezi anglickou smetánkou. Po odchodu z Miss Pinkerton Academy v Chiswicku se rozhodne, že horní vrstvy dobude za každou cenu. K tomu, aby získala lepší společenské postavení, míní využít všechny prostředky, především důvtip, lstivost a sexualitu.

 

 

Nechá se zaměstnat jako guvernantka u výstředního sira Pitta Crawleyho. Podaří se jí naklonit si celou rodinu a nakonec se tajně provdá za elegantního Rawdona Crawleyho. Z manželství se narodí chlapec, ale napoleonské války je připraví o většinu majetku.

 

 

Odhodlanější než kdykoliv předtím najde si Becky ochránce v mocném markýzovi. Ten jí umožní, aby si splnila svůj sen, ale možná za to bude muset zaplatit víc, než si kdy pomyslela.

 

 

Nejnovější filmovou verzi stejnojmenného literárního díla, označovaného někdy za jeden z vrcholných románů 19. století, natočila indická režisérka Mira Nairová, která se prosadila sociálně laděným příběhem z chudinského prostředí Salaam Bombay (1988).

 

 

William Makepeace Thackeray (1811-1863) zachytil ve svém "románu bez hrdiny" příběh společenského vzestupu dívky z chudých poměrů, která se díky své inteligenci a především přímočarosti dokáže vyšvihnout do lepší společnosti.

 

 

Tvůrci sice tento autorův ironický hrot poněkud otupili a pozměnili charakterizaci protagonistky, přesto však vznikla barvitá, vizuálně působivá filmová freska, věrohodně zachycující na ploše více než pětadvaceti let anglickou společnost první poloviny 19. století.

 

 

A po kompilátu oficiálních zdrojů něco od diváků:

 

Je znát, že režisérka je původem z Indie – hlavně na výpravě, která obsahuje mnoho orientálních prvků a je krásně pestrobarevná, ale i v hudbě – celým filmem prolínají indické motivy, stejně jako prolínaly britskou společností 18. a 19. století. Jarmark marnosti je příjemnou kostýmní podívanou, byť poněkud rozvleklou.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 139 minut

Původní název: Vanity Fair

Světová premiéra: 1. října 2004 – USA

Kinopremiéra v ČR: 14. dubna 2005

Režie: Mira Nair

Námět: William Makepeace Thackeray (román Vanity Fair: A Novel without a Hero)

Scénář: Julian Fellowes, Matthew Faulk, Mark Skeet

Produkce: S. M. Ferozeuddin Alameer, Ray Angelic, Howard Cohen, Pippa Cross, Janette Day, Lydia Dean Pilcher, Matthew Faulk, Jane Frazer, Donna Gigliotti, Jonathan Lynn, Mark Skeet, Dinaz Stafford

Hudba: Mychael Danna, (+ Shankar Mahadevan, Loy Mendonsa, Ehsaan Noorani)

Kamera: Declan Quinn

Střih: Allyson C. Johnson

Kostýmy: Beatrix Aruna Pasztor

Společnost: Focus Features / Granada Film Productions / Epsilon Motion Pictures / Tempesta Films

Natáčeno: Velká Británie / Indie

Hrají: Reese Witherspoon (Becky Sharpová), Gabriel Byrne (markýz ze Steyne), Angelica Mandy (mladá Becky Sharpová), Roger Lloyd-Pack (Francis Sharp), Ruth Sheen (slečna Pinkertonová), Kate Fleetwood (bába slečny Pinkertonové), Lillete Dubey (slečna Greenová), Romola Garai (Amelia Sedleyová), Tony Maudsley (Joseph Sedley), Deborah Findlay (paní Mary Sedleyová), John Franklyn-Robbins (pan Sedley), Paul Bazely (Biju), Rhys Ifans (William Dobbin), Jonathan Rhys Meyers (George Osborne), Charlie Beall (hazardní hráč), David Sterne (královský pošťák), Bob Hoskins (Sir Pitt Crawley), Douglas Hodge (Pitt Crawley), Meg Wynn Owen (Lady Crawleyová), Georgina Edmonds (mladá Rose Crawleyová), Emilie Richardson (mladá Celia Crawleyová), Tim Preece (Horrocks the Butler), Geraldine McEwan (Lady Southdown), Natasha Little (Lady Jane Sheepshanksová), Eileen Atkins (slečna Matilda Crawleyová), James Purefoy (Rawdon Crawley), a další

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ? Vystřižené scény, Ženy v zákulisí, Vítejte na Jarmarku marnosti, Audiokomentář režisérky Miry Nair