Bontonfilm – Dvanáct do tuctu

Bontonfilm nakonec přece jen v pátek 29. ledna 2010 ve Hvězdné edici vydal komedii Dvanáct do tuctu (bez číslovky) za 59,- Kč. Takže původně avizovaný a poté popřený díl druhý možná někdy příště. Čím víc, tím hůř. V moderní Americe, kde na jednu rodinu připadá v průměru 1,87 dítěte, učinili manželé Tom a Kate Bakerovi neobvyklé rozhodnutí mít tucet dětí.

 

Bakerovi žijí v malém městě, kde Tom vede místní fotbalový tým. Jeho žena Kate je nejen chápavou manželkou a milující matkou, která rutinně řeší každodenní chod domácnosti i radosti a strasti ratolestí, ale dokáže se i sama prosadit jako spisovatelka.

 

 

 

Každodenní život velmi početné rodiny je značně chaotický.

 

 

Trable rodiny Bakerových začnou, když Kate dostane dopis, že prestižní nakladatelství vydá její vzpomínkovou knihu a zve ji na promotion akci do New Yorku, aby se osobně zúčastnila propagačních akcí spojených s vydáním.

 

 

Ve stejnou dobu se splní Tomův životní sen – dostane nabídku trénovat univerzitní družstvo. Jenže to je spojeno se stěhováním, což všechny děti přijímají s velkou nelibostí.

 

 

Kate odjíždí a nechává Toma samotného napospas zmatkům, které z dané situace vyplývají. Udržovat domácnost v chodu, řešit denní porci rodinných trablů a navíc se předvést v novém místě v tom nejlepším světle. Děti si musejí poradit bez mámy a Tom musí zvládat po internetu nové zaměstnání.

 

 

Nezbývá, než se obrátit o pomoc k nejstarší dceři Noře, která už opustila rodinné hnízdo a odstěhovala se do Chicaga, aby žila vlastní samostatný život. Bakerovi za těchto okolností rychle přijdou na to, že není nutné dělat všechno, ale jen to nezbytně nutné.

 

 

Dle diváků tuctová, hlučná a rozjívená komedie pro tuctové Američany.

 

 

 

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2003

Délka: 95 minut

Původní název: Cheaper by the Dozen

Světová premiéra: 25. prosince 2003 – USA, Kanada

Kinopremiéra v ČR: 29. dubna 2004

Režie: Shawn Levy

Námět: Frank Bunker Gilbreth Jr., Ernestine Gilbreth Carey (román "Cheaper by the Dozen")

Scénář: Craig Titley, Sam Harper, Joel Cohen, Alec Sokolow

Produkce: Michael Barnathan, Dustin Bernard, Carrie Brody, Ben Myron, Ira Shuman, Robert Simonds, Aaron Wilder

Hudba: Christophe Beck

Kamera: Jonathan Brown

Střih: George Folsey Jr.

Kostýmy: Sanja Milkovic Hays

Společnost: Twentieth Century-Fox Film Corporation / Robert Simonds Productions

Natáčeno: Culver Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Petaluma, Kalifornie, USA / Santa Rosa, Kalifornie, USA

Hrají: Steve Martin (Tom Baker), Bonnie Hunt (Kate Bakerová), Piper Perab (Nora Bakerová), Tom Welling (Charlie Baker), Hilary Duff (Lorraine Bakerová), Kevin G. Schmidt (Henry Baker), Alyson Stoner (Sarah Bakerová), Jacob Smith (Jake Baker), Liliana Mumy (Jessica Bakerová), Morgan York (Kim Bakerová), Forrest Landis (Mark Baker), Blake Woodruff (Mike Baker), Brent Kinsman (Nigel Baker), Shane Kinsman (Kyle Baker), Paula Marshall (Tina Shenková), Steven Anthony Lawrence (Dylan Shenk), Alan Ruck (Bill Shenk), Richard Jenkins (Shake), Holmes Osborne (Nick Gerhard), Vanessa Bell Calloway (Diana Philipsová), Rex Linn (trenér Bricker), David Kelsey (asistent trenéra), a další 

  

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, maďarsky, polsky + 2.0 anglicky audiokomentář dětských herců nebo audiokomentář režiséra

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, polsky, portugalsky, arabsky, řecky, hebrejsky 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: (vše pouze anglicky) – záběry z natáčení, srovnání se storyboardy, audiokomentář dětských herců, audiokomentář režiséra Shawna Levyho, vynechané a prodloužené scény s volitelným komentářem režiséra