Květy – Krkonošská pohádka – Jak Trautenberk pytlačil v Krakonošově revíru (CD)

Už velmi dlouho jsme neměli příležitost se zmínit o nějakém médiu (CD nebo DVD), které by se prodávalo jako nedílná součást novin či časopisu. Zlaté doby "přílohových" vydání pominuly. Nicméně dnes ve čtvrtek 28. ledna 2010 jsem na pultech našel hned dva zástupce – ve Vlastě je to Jak vaří češi a v časopise Květy 5/2010  je jako příloha CD Supraphonu Krkonošská pohádka – Jak Trautenberk pytlačil v Krakonošově revíru, cena včetně časopisu je (pokud jsem dobře koukal) 49,- Kč

 

Jedním z nejúspěšnějších televizních večerníčků natočených v posledních desetiletích je Krkonošská pohádka Boženy Šimkové. Už několik desetiletí si drží prvenství v tomto žánru. Autorka a scénáristka se mohla ke svému dílu přihlásit až v roce l990, protože v letech totality patřila mezi tvůrce, jež byli takzvaně "na indexu".

 

Z téhož důvodu vyšla knižní verze Krkonošské pohádky až v letech devadesátých a dočkala se už několika reedic. Prvních pět pohádek podle přepracovaných TV scénářů Krkonošské pohádky (na trhu audionosičů je "falešná" Krkonošská pohádka, která má s televizními večerníčky společný pouze název, jména postav a zavádějící "večerníčkovské" fotografie na obalu) teď nabízí ve zvukové podobě edice mluveného slova Supraphonu.

 

Zvukovou verzi natočil Supraphon v letech 2000 a 2001, tedy v době, kdy už nebylo možné dodržet původní televizní obsazení. Snímek byl tedy natočen s Hanou Maciuchovou /Anče/, Jaroslavem Satoranským /Kuba/, Bronislavem Polozckem /Trautenberk/, Petrem Kostkou /hajný/ a Jiřím Klemem /Krakonoš/. Text doplňuje "televizní" hudba Vadima Petrova. Titul je velkorysou dramatizací původní předlohy a nezklame nejen malé posluchače, ale ani rodiče – pamětníky.

 

Na CD se nachází pohádky:

 

1. Jak Trautenberk pytlačil v Krakonošově revíru (14:27)

2. Jak Trautenberk topil Krakonošovým bukem (15:43)  

3. Jak chtěl Trautenberk sojčí peříčko (13:40)

4. Jak Kuba utekl ke Krakonošovi (16:48)

5. Jak chtěl Trautenberk dát Kubu na vojnu (17:03)