North Video – Průvodce k rozpoznání tvých svatých

Webové stránky North Video opět zaznamenaly aktualizaci a nyní zrovna hýří slogany „oblíbený animovaný seriál“, „oblíbená animovaná pohádka“, „oblíbený televizní seriál“. Kdo měl v ruce v poslední době Deník, možná dokonce zaznamenal speciální logo, které v hromadách reedic má pomáhat rozeznat premiérově vydávané tituly. Sice nevím, co se s ním stane, až i tyto tituly budou na pultech poněkolikáté, ale teď aktuálně jím bude zřejmě vybaven v pondělí 1. února 2010 za 49,- Kč nabízený film Průvodce k rozpoznání tvých svatých.

Drsné ulice New Yorku, drogy, krádeže, toulání se městem, pěkný holky, rvačky a první sexuální zážitky…

 To jsou vzpomínky Dita, který se po letech vrací domů. Naprosto strhující snímek o drsném životě v New Yorku, který rozhodně musíte vidět.

 Po oslavných ódách vydavatele konstatujme, že hodnocení se pohybuje od 70 do 80 procent. Údajně zručně natočený, autentický, krutý a působivý snímek.

 Příběh vychází z režisérova života, zvláště z let dospívání, které prožil v newyorské čtvrti Queens. Když se Dito po dvaceti letech vrací z Kalifornie zpět domů, je nucen se vyrovnat se všemi démony minulosti.

 Jeho otec je těžce nemocný a Ditovi přátelé z mládí skončili buď na ulici, nebo ve vězení.

 Při vzpomínání na divoké roky adolescence, plné užívání drog, rvaček či prvních sexuálních zkušeností, Dita zachvátí pocit viny, že jemu jedinému se podařilo překonat hráz své čtvrti a odejít do velkého světa. Při hovorech se svým otcem poznává, kdo byli jeho opravdoví přátelé.

 Režisér nedostudoval střední školu, kterou musel opustit po rvačce s její ochrankou. Poté psal bláznivé krátké příběhy, které vydalo nakladatelství Avalon Books. Přidal se k hudební hardcorové skupině, s níž cestoval v minivanu po USA a přitom filmoval skeče na nejrůznější vypůjčené kamery.

 Při čtení ze svých děl v Kalifornii zaujal slavného Roberta Downeyho Jr., který mu nabídl, aby napsal o svých zkušenostech scénář, a ten následně sám autor zfilmoval jako svoji prvotinu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 2006

Délka: 96 minut (1:35:46)

Původní název: A Guide to Recognizing Your Saints

Světová premiéra: leden 2006 – USA (Sundance Film Festival)

Režie: Dito Montiel

Námět a scénář: Dito Montiel podle vlastní knihy

Produkce: Rene Bastian, Lucy Cooper, Charlie Corwin, Robert Downey Jr., Jonathan Elias, Alex Francis, Amanda Mackey Johnson, Clara Markowicz, Linda Moran, Bobby Sager, Peter Sahagen, Sting, Trudie Styler, Travis Swords

Hudba: původní – Jonathan Elias

Kamera: Eric Gautier

Střih: Jake Pushinsky, Christopher Tellefsen

Kostýmy: Sandra Hernandez

Společnost: Belladonna Productions / Original Media / Xingu Films

Natáčeno: Astoria, Queens, New York City, New York, USA

Hrají: Dianne Wiest (Flori), Robert Downey Jr. (Dito), Shia LaBeouf (mladý Dito), Melonie Diaz (mladá Laurie), Julia Garro (Diane), Eleonore Hendricks (Jenny), Adam Scarimbolo (Guiseppe), Peter Anthony Tambakis (mladý Nerf), Channing Tatum (mladý Antonio), Anthony Tirado (portoričan), Erick Rosado (portorikánský řidič dodávky), Steve Payne (kluk na pláži), Chazz Palminteri (Monty), Tibor Feldman (učitel), Martin Compston (Mike O’Shea), Marc Castle (opilec v podzemce), Steven Randazzo (kněz), George DiCenzo (strýc George), Olga Merediz (teta Mary), Teresa Kelsey (hlasatelka), Sammy Rhee (majitel korejského obchodu), Michael Rivera (Sekáč), David Castro (Sekáčův malý bratr), Federico Castelluccio (Antoniův otec), Anthony DeSando (Frank the Dog Walker), Scott Michael Campbell (Nerf), Rosario Dawson (Laurie), Kyle Benitez (dcera Laurie), Iraida Polanco (stará žena), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9  (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: trailery, nejen pro nejmenší