Filmexport Home Video – Souboj vojevůdců 2

Filmexport Home Video pokračuje v pondělí 1. února 2010 v cyklu dokumentů, který prošel obrazovkami České televize. Na pulty přichází další díl Souboj vojevůdců 2 za 49,- Kč.

Největší bitvy v dějinách byly vždy soubojem dvou vojevůdců, bylo to utkání odvahy, odolnosti, vytrvalosti a strategické prozíravosti.

 

Americký dokumentární cyklus připomíná některé z významných bitev první a druhé světové války, kdy v čele jednotlivých armád stáli významní velitelé, jejichž jména posléze vešla do dějin.

 

DVD obsahuje dva díly seriálu:

 

Rommel versus Motgomery

 

Polní maršál Erwin Rommel

 

Generál Bernard Montgomery

 

Libyjská a egyptská poušť byly za druhé světové války svědkem těžkých bojů, kterým dominovaly obrněné jednotky. Vyznačovaly se prudkými výpady, rychlými ústupy a neúprosnými souboji tankových divizí. V poušti se zrodila legenda německého Afrika Korpsu a britské 8. armády, přezdívané "Krysy pouště".

 

Jedna z klíčových bitev druhé světové války u El-Alameinu v říjnu 1942 se stala osobním soubojem mezi dvěma veliteli: polním maršálem Erwinem Rommelem, "Liškou pouště", a generálem Bernardem Montgomerym, kterému se říkalo Monty.

 

V protikladu k průběhu většiny bojů v poušti byla bitva krvavým, úporným a zoufalým střetnutím, připomínajícím zákopovou válku.

 

Jamamoto proti Nimitzovi

 

Admirál Isoroku Yamamoto

 

Admirál Chester Nimitz

 

Bitva dvou velkých námořních flotil (americké a japonské) u tichomořského ostrova Midway 4. června 1942 měla rozhodnout o dalším průběhu války v Pacifiku. Také potvrdila dramatickou změnu v charakteru námořních střetnutí.

 

Bitevní lodě už nebudou vládnout oceánům: námořní boje budoucnosti budou rozhodovat letadlové lodě. Stáli tu proti sobě velitelé, kteří vybojovali podobnou bitvu o měsíc dřív v Korálovém moři.

 

Bitva o Midway proti sobě postavila japonského admirála Isoroku Jamamota a amerického admirála Chestera Nimitze. Tento souboj měl být konečnou zkouškou jejich schopnosti. Oba poznali, že letadlové lodě budou zbraní budoucnosti.

Žánr: Dokument / Válečný  

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: každý díl cca 45 minut

Původní název: Clash of Warriors

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný