Filmag zábava – Atentát na cara

Filmag v ediční řadě Zábava s týdenním odkladem v pátek 12. února 2010 za 45,- Kč přináší film Atentát na cara. Pád dynastie Romanovců v představách chovance psychiatrického ústavu. Hodnoceno doma i v zahraničí kolem 70%.

Film uznávaného režiséra Karena Šachnazarova nás zavede do jednoho z psychiatrických ústavů poblíž Moskvy.

 

 

 

Právě tam žije chovanec Timofejev, který o sobě prohlašuje, že je mužem, který v roce 1881 zavraždil cara Alexandra II. a o třicet sedm let později i cara Mikuláše II.

 

Nový ředitel ústavu Smirnov se seznamuje s detaily případu a začne mít pochybnosti, že se jedná o obyčejného schizofrenika.

 

 

 

Pacientovo charisma a sugestivnost jeho vyprávění brzy uvrhnou všechny přítomné do víru historie, a znovu se tak může odehrát příběh, který doposud nebyl dějepisci pořádně vysvětlen ani objasněn.

 

Žánr: Drama / Historický / Psychologický

Země původu: SSSR / Velká Británie

Rok vzniku: 1991

Délka: 98 minut

Původní název: Tsareubiytsa / The Assassin of the Tsar / Цареубийца

Režie: Karen Šachnazarov

Scénář: Alexandr Boroďanskij, Karen Šachnazarov

Produkce: Benjamin Brahms, Vladimir Dostal, Christopher Gawor, Alexander Moody, Anthony Sloman, Erik Waisberg

Hudba: John Altman, Vladislav Shut

Kamera: Nikolaj Nemoljajev

Střih: Lidija Milioti

Kostýmy: Věra Romanova

Společnost: Courier Studios / Mosfilm / Spectator Entertainment

Hrají: Malcolm McDowell (Timofejev/Jurovskij), Oleg Jankovskij (psychiatr doktor Smirnov/car Mikuláš II), Armen Džigarchanian (Alexandr Jegorovič), Jurij Šerstnjov (sanitář Kozlov), Anžela Ptašuk (Marina), Viktor Seferov (Vojkov), Olga Antonova (carevna Alexandra Fjodorovna), Darja Majorova (princezna Olga), Jevgenija Krjukova (princezna Taťána), Aljona Teremizova (princezna Marija), Olga Borisova (princezna Anastasia), Anastasija Nemoljajeva (ošetřovatelka), Aljoša Logunov (princ Alexej), Vjačeslav Vdovin (doktor Botkin), Vjačeslav Muchov (Medveděv), Denis Dmitrijev (Sedněv), Naděžda Makeko (plačící žena), Dmitrij Kurilenko (důstojník ve fotoateliéru), Natalja Kišova (důstojníkova přítelkyně), Jurij Beljajev (car Alexandr II), Andrej Krivickij (mladý car Mikuláš), Alfred Kamelevskij (Risakov), Anton Tabakov (pacient), Givi Tochadze, a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: ?