Eusebius – Kdo s koho

Eusebius považuje za další Super film v úterý 9. února 2010 nabízený titul Kdo s koho za 49,- Kč. Nemilosrdná komedie ostrá jako břitva! Film bude součástí sekce Fórum nezávislých na 45. ročníku MFF KV. Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne?

Uvědomělá, atraktivní a populární Tracy Flicková je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, nespoutaně a neúprosně ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Nelítostná vypočítavá kariéristka je vždy v centru dění, vždy na té správné straně a všech vhodných mimoškolních akcích, vždy připravena dokázat svou uvědomělost a ochotu. Studuje v Omaze na škole George Washingtona a novým cílem, k němuž se upnula, je vítězství v blížících se volbách do funkce prezidentky školní rady a za svým cílem jde přímo a odhodlaně.

 

Její přehnanou posedlost jediné a úspěšné kandidátky se rozhodne zmírnit všemi oblíbený profesor historie Kim McAllister, který ji nesnáší a zároveň je jí přitahován. Má v čerstvé paměti, jak Tracy zničila jeho kolegu a přítele, učitele, kterého svedla a pak připravila o práci i rodinu. Možnost, že by se mohl stát další obětí chorobně ctižádostivé dívky, v něm vzbuzuje hrůzu.

 

 

V obavách, že by mohla zvítězit a ohrozit svou ctižádostí jeho naděje na poklidnou budoucnost, se rozhodne vytáhnout do boje. Obrátí se na studenta Paula Metzlera, aby se stal ve volbách druhým kandidátem. Ten sice není nijak zvlášť bystrý a pro funkci nemá příliš vlohy, je však nesmírně populární hvězdou školního fotbalového týmu, jehož sportovní kariéru nedávno narušilo zranění nohy při lyžování.

 

 

Situaci ještě navíc zkomplikuje Paulova sestra Tammy, zahořklá anarchistka, která se také rozhodne kandidovat. Hlavním bodem jejího volebního programu je názor, že volby i školní rada jsou zbytečné a pokud bude zvolena, postará se o jejich zrušení. Ve skutečnosti se však rozhodla kandidovat, aby se pomstila Paulovi. Nedávno totiž Tammy experimentující se svými lesbickými sklony přišla o svou bisexuální přítelkyni Lisu, která ji opustila a začala chodit s jejím bratrem.

 

 

Jenomže zastavit Tracy je velice obtížné – asi jako zkusit dát vytlačenou zubní pastu zpátky do tuby…

 

Dle diváků na americké poměry povedená satira, kousavě se zabývající morálkou, etikou, maloměšťáctvím, manipulací…

 

 

Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin.

 

Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj snímek "Kdo s koho" román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher.

 

Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. Oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 99 minut

Původní název: Election

Světová premiéra: 23. dubna 1999 – USA

Režie: Alexander Payne

Námět: Tom Perrotta

Scénář: Alexander Payne, Jim Taylor

Produkce: Albert Berger, Jim Burke, David Gale, Jacobus Rose, Keith Samples, Van Toffler, Ron Yerxa

Hudba: Rolfe Kent

Kamera: James Glennon

Střih: Kevin Tent

Kostýmy: Wendy Chuck

Společnost: Bona Fide Productions / MTV Films / Paramount Pictures

Natáčeno: Adelphi University, Garden City, Long Island, New York, USA / American Museum of Natural History – Central Park West and 79th Street, Manhattan, New York City, New York, USA / Bellevue, Nebraska, USA / Carter Lake, Iowa, USA / Central Park West, Manhattan, New York City, New York, USA / LaVista, Nebraska, USA / Lincoln Memorial, National Mall, Washington, District of Columbia, USA / National Mall, Washington, District of Columbia, USA / OPPD North Omaha Station – 444 S 16th Street Mall, Omaha, Nebraska, USA / Omaha, Nebraska, USA / Papillion, Nebraska, USA / Papillion-LaVista High School – 402 E. Centennial Road, Papillion, Nebraska, USA / Washington, District of Columbia, USA

Hrají: Matthew Broderick (Jim McAllister), Reese Witherspoon (Tracey Enid Flicková), Chris Klein (Paul Metzler), Jessica Campbell (Tammy Metzlerová), Phil Reeves (Dr. Walt F. Hendricks, ředitel), Molly Hagan (Diane McAllisterová), Delaney Driscoll (Linda Novotny), Mark Harelik (Dave Novotny), Colleen Camp (Judith R. Flicková), Frankie Ingrassia (Lisa Flanaganová), Joel Parks (Jerry Slavin), Matt Malloy (zástupce Ron Bell), Holmes Osborne (Dick Metzler), Jeanine Jackson (Jo Metzlerová), a další

 

Po vydání doplňme "technické" údaje, které bohužel odpovídají předpovězené pesimistické variantě. Navíc mi DVD po výběru "národnosti" nenaběhlo do menu, ale rovnou se spustil film, do menu jsem se musel dostat ručně… 

 

Lokalizace DVD 

 

Menu DVD 

 

Volba kapitol 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 německy, 2.0 maďarsky (+ 2.0 anglicky – komentář režiséra)

 

Dostupné zvukové stopy 

 

Titulky: anglicky, německy, švédsky, dánsky, norsky, finsky, holandsky, bulharsky, turecky, rumunsky, polsky, anglické pro neslyšící

 

Volitelné titulky 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: Audio Commentary with Director Alexander Payne (Audiokomentář režiséra Alexandera Payna, 98:43 min., anglicky s vypínatelnými anglickými nebo německými titulky)

 

Bonus